BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56

Çamlıca'ya Camii..

Günlerdir her yerde çamlıca’ ya yapılacak camii konuşuluyor. Yine her konuda olduğu gibi bu konuda da ikiye bölündük.

Günlerdir her yerde Çamlıca’ ya yapılacak camii konuşuluyor. Yine her konuda olduğu gibi bu konuda da ikiye bölündük. Bir kısmı camii kelimesinin duyduğu için karşı çıkarken, diğerleri başbakan istediği ve yapılacak olan camii olduğu için yapılsın diyor. Anlayacağınız yine herkes siyasi taraftarlık ile bakıyor olaylara.

Ben de çamlıca’ ya yapılacak camii projesine karşıyım. Ama camii yapılmasına değil, çamlıca tepesine ve tarif edildiği şekilde bir Camii’ ye karşıyım.

Öncelikle çamlıca’ nın bir camii’ ye ihtiyacı var mı sorusunu sormak gerekiyor. Eğer böyle bir ihtiyaç var ise yerleşim birimine uzak sit alanına bu camii’ yi yapmanın manası yok. Hadi böyle bir ihtiyaç var ise bu ihtiyaç’ ın Başbakan tarafından tespit edilmesi ve projeye başlayın emri vermesine ne demeli? Çamlıca tepesinde camii ihtiyacı hasıl olduğuna dair, Üsküdar müftülüğü’ nün İstanbul müftülüğüne böyle bir talebi olmuş mu merak ediyorum. Mescitler ihtiyaçlara binaen yapılır diye biliyorum ben.

Başbakan Erdoğan, çamlıca’ ya camii yapacağız dediği zaman bur projeden haberi olmayan yerel yönetici ve bürokratlara ne demeli? Kimse çıkıp bizim böyle bir projeden haberimiz yoktu, başbakanımız buyurdu biz yapacağız demiyor. Tam aksine proje uzun zamandır planlanıyormuş ve herkesin bu projeden haberi varmış gibi röportajlar veriyorlar. Öyle bir anlatılıyor ki bu proje, ben dinlerken İstanbul’ un yıllardır bekleyen büyük bir sorununa çözüm bulunmuş gibi bir hissiyata kapılıyorum.

Tamam, çamlıca’ ya bir camii yapalım! Ama bu camii’ yi anlatırken; “Ecdadın yaptığından da geniş kubbe kullanacağız. Minareleri, yapılmışlar içinde en yüksek minare olacak, kubbe ölçüleri en geniş olacak. 105 metreyle Medine-i Münevvere 'nin minarelerini geçiyor inşallah” diye tarif etmek neyin nesi? Amaç camii mi yapmak yoksa ecdat ile büyüklük yarışına mı girmek? Bir camii’ nin bu şekilde anlatılması bizim mescit kavramımızla örtüşüyor mu? Tabiî ki örtüşmüyor.

Çamlıca’ ya yapılacak camii ile ilgili, bölgenin camii ihtiyacının karşılanacağına dair tek bir kelam edilse/edile bileseydi keşke. Ancak konuşulan şeyler camii’ den çok büyüklük üzerine kurulu. İstanbul’ un her yerinden görülecek, ecdadın yaptıklarından büyük olacak, Mekke’ deki minarelerden daha uzun olacak …… v.b. Maksat camii mi yapmak yoksa Guinness rekorlar kitaplarına mı girmek anlaşılamıyor.

Ayrıca, özel durumlar dışında kamu bütçesiyle cami yaptırıldığı görülmemiştir. Hani onlardan büyük olacak dediğiniz ecdadın camii’ leri var ya, onlar ecdadın devlet imkânı ile değil kendi malvarlığı ile yaptığı eserlerdir. Eserlerin yapıldığı toprağın parasını bile kişisel servetlerinden ödeme yaparak satın almışlardır.

Anlayacağınız ortada ben yaptım oldu durumu var.

Mescitler ile ilgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) ‘ den aktarılan iki hadis paylaşıp bu konuyu kapatalım.

*** İbnu Abbas radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resulullah aleyhisselatu vesselam buyurdular ki: "Görüyorum ki, yahudilerin havralarını, hıristiyanların da kiliselerini yükselttikleri gibi sizler de mescidleriniziyükselteceksiniz."

*** Ömer İbnu'l-Hattab radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhisselatu vesselam buyurdular ki: "Ameli bozulan her kavim mescidlerini süslemeye yönelmiştir."

Bu çılgın projeden vazgeçilmesini umuyorum…

Not: Camii yapılacaksa Taksim’ e yapılsın. Taksim’ de bir camii’ ye ihtiyaç olduğunu hepimiz biliyoruz.

Ömer Faruk Sönmez

twitter.com/ofsonmez