AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, camilerde resmi nikah kıyılmasını önerdi.
Abone olAK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma “Belediyelerin dışında da müftülüklerimizde ve düzenlemeye uygun camilerin içinde isteyenler nikah akitlerini yaptırabilmeliler" dedi.
Evlilik yönetmeliği değişti. Sahte evliliklerin önüne geçmek için ‘evlenme ehliyet belgesi’ zorunlu hale geldi. Ayrıca istenen fotoğraflar için “inkılap ilkelerine uygun” ifadesi kalktı. Fesli, sarıklı fotoğrafa vize çıktı.
EHLİYET DÖNEMİ BAŞLADI
Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç'in haberihe göre, Evlendirme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yönetmeliğe göre bundan sonra evlenmek isteyenler, “evlenme ehliyet belgesi” alacak. Yönetmeliğe eklenen yeni fıkrayla evlenme ehliyet belgesi, “Kişinin evlenme anındaki milli hukukuna göre evlenme ehliyeti ve şartlarının yer aldığı ve evlenmeye sakınca bulunmadığını gösterir belge” olarak tanımlandı.
Evlenme ehliyet belgesi ve nüfus kayıt örneğinin, ‘Kimlik Paylaşımı Sistemi’ni kullanan evlendirme memurlukları tarafından sistem üzerinden temin edileceği de hükme bağlandı. Evlenme izin belgesi bundan sonra 4 değil 2 nüsha olarak düzenlenecek.
‘İNKILAP’ İFADESİ ÇIKTI
Yeni yönetmelikte ayrıca “Verilecek 4’er adet fotoğrafın, renkli ve ön cepheden baş açık, inkılap ilkelerine uygun sivil giysilerle çekilmiş olması ve kişinin son halini göstermesi bakımından son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekir. Kadınların alın, çene ve yüzleri açık olmak şartıyla başörtülü fotoğrafları da kabul edilir” maddesindeki “inkılap” ifadesi çıkarıldı.
Hukukçular, evlenirken istenen fotoğraflarda “inkılap ilkelerine uygun sivil giysilerle çekilmiş olması” maddesinin Evlendirme Yönetmeliği’nde kaldırılmış olmasını “Bundan sonra isteyen sarık, isteyen cüppe, isteyen fes, isteyen yüzü açık olmak kaydıyla çarşaflı fotoğraf çektirebilecek” olarak yorumladı.
CAMİDE RESMİ NİKAH
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu’nda Resmi Gazete’de yayımlanan “Evlilik Ehliyeti” uygulamasını savunurken yeni önerilerde bulundu.
Daha önce “mahalle namusu” diyerek tartışmalara neden olan Uçma, “Belediyelerin dışında da müftülüklerimizde ve düzenlemeye uygun camilerin içinde isteyenler nikah akitlerini yaptırabilmeliler. Bir bütün olarak alınmalı. Evlendirme dairesi, müftülük, okul, rehberlik, muhtar tamamı bir sosyal bilince yönelik hareket etmeli. Ve gerçekten bunları o zaman önleyebileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.