BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Cami-cemevi projesini 700 yıl önce yapılmış

Türkiye’de yarın hayata geçirilmesi için ilk harcın koyulacağı ‘Cami-Cemevi ve Kültür Merkezi’nin çok daha kapsamlı hali, bundan 7 asır önce Rumeli’ne gönülleri fethetmeye giden derviş ve alperenler tarafından hayata geçilmiş.

Abone ol

İNTERNET HABER

Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesi Dimetoka (Didimoteicho) köylerinden Ruşenler yakınında bulunan Seyyit Ali Sultan Dergahı, yaklaşık 700 yıl önce hayata geçirilen “Cami-Cemevi ve Aşevi” ile bugün de kardeşlik ve hoşgörü mesajları vermeyi sürdürüyor. Yunanistan’da yaşayan Alevi/Bektaşiler, yarın Ankara’da temeli atılacak ‘Cami-Cemevi ve Kültür Merkezi Projesi’ne tam destek veriyor.

Türkiye’de yarın hayata geçirilmesi için ilk harcın koyulacağı ‘Cami-Cemevi ve Kültür Merkezi’nin çok daha kapsamlı hali, bundan 7 asır önce Rumeli’ne gönülleri fethetmeye giden derviş ve alperenler tarafından hayata geçilmiş. En köklü komplekslerden birini hayata geçiren dönemin velilerinden biri olarak bilinen Seyyid Ali Sultan’ın, Orta Asya ve Anadolu üzerinden 40-45 yaşlarında Rumeli'ye geçtiği, bugün de çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilen Ruşenler köyündeki tekkesini ise 1380’lerde kurarak ilim ve irfan faaliyetlerinde bulunduğu biliniyor. 

Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan’ın “son 900 yılın projesi” olarak tanımladığı ve yarın Ankara Mamak’ta temeli atılacak “Cami-Cemevi ve Kültür Merkezi Projesi”nin hem de çok daha kapsamlı şekli, işte bugün Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Ruşenler köyündeki Seyyid Ali Sultan Dergah’ında hayatiyetini sürdürüyor. Dergah, alt sınırları içerisinde yer alan Tekke Cami, cami yanına sonradan inşa edilen mescit ve Seyyit Ali Sultan Türbesi içerisinde yer alan bir başka mescit ile Alevi ve Sünnilere hizmet veriyor. Seyyit Ali Sultan Dergahı etrafında şekillenen Seçek Yağlı Güreşleri ve Ali Baba panayırının yanı sıra fakı şahsiyetleri anmak için kurban etkinlikleri ile binlerce Batı Trakya Müslüman Türk Azınlık arasındaki kardeşlik, birlik ve dayanışmasına önemli katkılarda bulunuyor.

Günümüzde Alevi/Bektaşiliğin en önemli tekkelerinden biri olarak kabul edilen Seyyid Ali Sultan Dergahı’nda cemevi, meydan evi, 500 kişilik aşevi-yemekhane, 50 kişilik misafirhane, kütüphane, dergahın ilk inşa edildiği dönemden kalan cami temelleri, dergah içerisine serpiştirilmiş 2 mescit, mutfak, kurban kesim yerleri, derviş ve dergaha hizmet edenlerin gömüldüğü Osmanlı döneminden kalma mezarlık ve Seyyit Ali Sultan’ın 1402’de vefatı üzerine inşa edilen türbesi bulunuyor. Seyyit Ali Sultan Dergahı, bugün, başta Yunanistan olmak üzere Türkiye ve Balkan ülkelerinden gelen çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. 

Yüzyıllar önce bin dönüm arazi üzerine kurulan dergah, bugün 60 dönümlük bir arazi üzerinde yer alan onlarca farklı mekandan oluşuyor. Eğimli bir tepenin eteğine kurulan dergah, tarım arazileri ve yemyeşil ormanlar tarafından çevreleniyor. 

ALEVİ/BEKTAŞİLERDEN CAMİ-CEMEVİ PROJESİNE TAM DESTEK 

Ankara’da yarın temeli atılacak ‘Cami-Cemevi ve Kültür Merkezi’ne Yunanistan’daki Alevi/Bektaşilerden tam destek geldi. Seyyid Ali Sultan Dergahı Koruma Heyeti Vakfı Başkanı Ahmet Kara Hüseyin, Sünni-Alevi dayanışması adına projenin hayata geçirilmesinin iyi bir başlangıç olacağını düşünüyor: “Bence iyi bir başlangıç. Kardeşlik, birliktelik ve dayanışma adına iyi bir proje olacağını umuyorum. İki yolun bir araya gelmesi. Eskiden bazı bölgelerde Alevilere iftiralar atılmıştı. Onların tamamen yok edilmesine fırsat verebilir…”

Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Genel Sekreteri Hasan Bekirusta da projeye tam destek verdiklerini vurguladı. Bekirusta, şöyle konuştu: “Yarın Ankara’da böyle bir projenin gerçekleşeceğini duyduk. Gerçekten güzel projeler. Bizde, Batı Trakya’da 600 asırdır zaten var. Biz, yıllarca tekkelerimize, camilerimize ve türbelerimize sahip çıkıyorduk, çıkıyoruz, çıkacağız da.Bunlar bizim geçmişimizdir. Her bir Batı Trakyalının, ister Alevi’si olsun ister Sünni’si olsun buna borcu olduğuna inanıyoruz.”

7 asırlık Seyyit Ali Sultan Dergahı hakkında da bilgi veren Bekirusta, “Gerçekten Batı Trakya’da dergahın tarihi yönden büyük bir önemi vardır. Her bir Batı Trakyalının buraları ziyaret etmesinde büyük yararlar var. Buradaki zat-ı muhterem, bu toprakları bize bahşeden kişilerdendir. Kendisi nur içerisinde yatsın. Bu topraklar, eğer bu kişiler olmasaydı belki de biz bugün burada olmazdık.” 

ÇANAKKALE SAVAŞI'NA GİDERKEN BURADA DUA EDİLMİŞ

Batı Trakya’da yayınlanan Rodop Rüzgarı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim İbram da projeyi ilgi çekici bulanlardan. Kültür araştırmaları ile de tanınan Gazeteci İbram, şöyle konuştu: “Bu hakikaten ilginç ve güzel bir proje. Biz bunun bir örneğini bölgemizdeki Seyyid Ali Sultan Dergahı’nda görüyoruz. Hatta bu yüzyıllardan bu yana burada yaşatılmış bir durum. Yani aynı kompleksin içerisinde hem dergah hem cemevi bulunuyor. Yıllarca orada yaşayan insanlara hizmet etmiş. Hatta o bölgenin insanı Çanakkale Savaşı'na giderken o kompleks içerisinde yer alan cemevi ve camii ziyaret edip, orada dualar edip, Edirne'ye ve daha sonra Çanakkale cephesine sevk edilmişler. Yani bu, oradaki insanlar için gerek cemevi olsun gerek cami olsun böyle bir arada görülen bir durum. Bu durumu insanlar orada kabullenmiş. Bizim için alışık olduğumuz bir bir şey. Yeni değil. Bin sene, Seyyid Ali Dergahı’nın kurulduğundan bu yana 1300 yılların başından bu yana bu durumu yaşıyoruz.”