İngiltere Başbakanı David Cameron partisinin gelecek seçimleri kazanması halinde, Avrupa Birliği'nde kalıp kalmama konusunda referandum düzenleyeceklerini açıklayacak.
Abone olİngiltere Başbakanı David Cameron partisinin gelecek seçimleri kazanması halinde, Avrupa Birliği'nde kalıp kalmama konusunda referandum düzenleyeceklerini açıklayacak.
Cameron bugün yapacağı konuşmada oylamadan önce İngiltere'nin Avrupa Birliği ilke ilişkilerini yeniden müzakere etmek istediklerini söyleyecek.
İngiltere Başbakanı, halka ya bu görüşmelerin sonucunu kabul etme, ya da Avrupa Birliği'nden tamamen çıkma seçeneğinin sunulacağını belirtecek.
Anamuhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband, "zayıf" olmakla suçladığı Başbakan'ın ulusal çıkarlara göre değil, partisi içindeki dengelere göre hareket ettiğini öne sürdü.
İngiltere'de genel seçimlerin en geç 2015'te yapılması gerekiyor. Cameron'ın lideri olduğu, koalisyonun büyük ortağı Muhafazakar Parti yeniden iktidara gelirse söz konusu referandumun 2018'den önce düzenleneceği belirtiliyor.
Kamuoyu yoklamaları, şu anda Muhafazakar Parti'nin İşçi Partisi'nin çok gerisinde olduğuna işaret ediyor.
Hükümet, rekor seviyedeki bütçe açığını kapamak için kemer sıkma önlemleri uyguluyor ve halkın rahatsızlığını sandıkta gösterebileceği belirtiliyor.
'İngiltere yalnızlaşır'
Anketler, çok sayıda Muhafazakar Parti seçmenin, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasını savunan Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'ne kaymaya başladığına işaret ediyor.
Cameron partisinde Avrupa Birliği'yle daha gevşek bir ilişki kurulması gerektiğini savunan milletvekillerinin baskısı altında. Ancak bazı milletvekilleri, bunun İngiltere'yi yalnızlaştıracağını söylüyor.
Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği üyeliğini sorgulayan İngiltere'yi uyarmıştı. ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon iki hafta önce "Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz giderek güçleniyor ve biz bu Avrupa Birliği'nde İngiltere'nin sesinin güçlü çıkmasını istiyoruz" demişti.
Amerikalı diplomat, referandumun İngiltere'yi içine kapanık bir ülke haline getirebileceğini belirtmişti.
İngiltere Hükümeti müzakereler sonunda Avrupa Birliği'nden bazı yetkileri geri almak istiyor. Ancak Avrupalı liderler Londra'yla böyle bir pazarlığa girmeyeceklerini, üyelerin koşulları seçme hakkı olmadığını söylüyor.
İngiltere'nin Euro bölgesinin içinde bulunduğu borç krizini nedeniyle birlikle ilişkilerini yeniden düzenlemek istediği belirtiliyor. İngiltere Euro bölgesinde yer almıyor.