BIST 9.550
DOLAR 34,52
EURO 36,01
ALTIN 3.004,54
HABER /  GÜNCEL

Cam kızın çok zor kararı

Cam kız ağrılarından kurtulmak için çok zor bir kararla karşı karışıya...

Abone ol

Doğuştan cam kemik hastası (Osteogenesis imperfecta) olan, hastalığı nedeniyle vücudunda fiziksel gelişim bozukluğu oluşan ve dokununca kemikleri kırılan Zeynep Güneri, rahat hareket edemediği, oturamadığı için ailesi sadece bebek arabasında dolaştırabiliyor.

Yaşama sarılmak için 12 yaşından itibaren sadece tek elini kullanarak resim yapmaya başlayan ve kendi çabasıyla okuma yazma öğrenen Zeynep, kurumların desteğiyle 2 resim sergisi açmayı da başardı.

Her şeye karşın yaşama inatla gülümseyen Güneri, bir süre önce ağrılarının hafifletilmesi için gittiği özel bir hastanede doktorunun umut verici konuşmasından sonra ameliyat olmaya karar vererek, yaşamı için belki de en zorkararı aldı.

Güneri AA muhabirine, anne ve babasının akraba evliliği yapması nedeniyle doğuştan cam kemik hastası olduğunu, vücudundaki fiziksel bozukluklar nedeniyle oturamadığını ve dayanılmaz ağrılar çektiğini söyledi.

Güneri, daha rahat oturabilmek ve ağrılarından kurtulabilmek için doktorunun diz altından itibaren ayaklarının kesilmesi önerisini kabul etti.

Hastalığın genetik geçişli bir hastalık olduğunu ifade eden Özen, hastalıkla
ilgili şu bilgileri verdi:
    
''Kemiklerin bağ dokusunda problemler ortaya çıkar. Buna bağlı olarak büyüme bozuklukları meydana gelir. Hastanın kemikleri normal büyümediği için ve yeterli kolojen doku desteği sağlayamadığı için sürekli kırılır. Hasta yumurta kabuğu şeklinde bir kemik yapısına sahiptir. Bu yüzden en küçük bir travmada kırılır.

Güneri'nin diz altında özellikle aşırı derecede deformasyonlar var ve bunları
kullanamadığı için hastanın ayaklarını diz bölgesinden itibaren kesmeyi önerdim. Hasta oturduğunda ayaklarını altına alıyor, bu da uyuşmalara neden oluyor ve bundan dolayı çok ciddi rahatsızlık duyuyor. Önerimi ilgiyle karşıladı. Biz şu an sadece diz altından ayaklarını keseğiz. Sonraki aşamalarda uygulayacağımız ortopedik ve fizik tedaviyle hasta protez cihazıyla yürüme şansına sahip olabilecek.'' dedi