BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,22
ALTIN 2.905,35
HABER /  GÜNCEL

Çalışanlara 2.100 TL ödenecek mi?

Gazetelerin çoğu, bu haberi 'Ücretlilere 2.100 TL vergi iadesi yapılacak' diye verince, 10 milyona yakın ücretli umutlandı. Peki gerçekten ödenecek mi?

Abone ol

Ücretlilere uygulanacak yeni gelir vergisi tarifesi, bugünlerde Resmi Gazete’de yayımlanması beklenen 6009 sayılı Torba Yasa ile 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren değişti.

Kime kaç TL iade yapılacağını ya da yapılmayacağını açıklamadan önce, ücretlilerin vergi tarifesi ile ilgili gelişmeleri hatırlatalım.

OLAY NEYDİ?

2005 yılında gelir vergisi tarifesi, ücret gelirleri ve ücret dışı gelirler için ayrı ayrı belirlenmişti.

1- Ücretlilerin gelir vergisi, en düşük ücretli için de en yüksek geliri olan için de diğer gelir elde edenlerden (yani konfeksiyoncu, mobilyacı, inşaatçı, yedek parçacı, avukat, doktor, kira geliri olan, kar payı ya da temettü geliri bulunanlara uygulanan gelir vergisi oranından) 5 puan düşüktü. Yani yıllık geliri 15 bin lira olan bir ücretli, yıllık geliri 15 bin lira olan mobilyacıdan 5 puan düşük vergi ödüyordu.

2- 2006 yılından itibaren, 5 puanlık ayırıma son verildi. Ücretliler ile diğerleri “aynı vergi tarifesine” tabi tutuldu. Daha ötesi, 2005 yılında, yıllık 78 bin TL’yi aşan ücret gelirleri yüzde 35 vergiye tabi iken 2006 yılından itibaren 40 bin lirayı aşan gelirler yüzde 35 vergiye tabi tutuldu!

3- Olay Anayasa Mahkemesi’ne götürüldü.

4- Anayasa Mahkemesi de;

“Anayasa’nın 73. maddesindeki ‘mali güç’ ilkesi ile Anayasa’nın 55. maddesindeki ‘adaletli bir ücret elde etme’ ilkesi bir arada değerlendirildiğinde, ücret gelirlerinin ücret dışında elde edilen gelirler ile aynı oranda vergiye tabi tutulması ve hiçbir önlem almadan azalmaya neden olacak şekilde yükseltilmesi ‘adalet’ ilkesini de zedeler”
diyerek, iptal başvurusunu yerinde buldu ve 8 Temmuz 2010 tarihine kadar “ücretlilerle ilgili yeni bir tarife belirlenmesi” yönünde karar verdi.

NE OLDU?

Torba Yasa ile “Ücretlilere uygulanacak gelir vergisi tarifesi” geriye dönük olarak, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek şekilde yeniden belirlendi.

Yeni tarife ile;

- Ücretlilerin gelir vergisi tarifesi, ücret dışı gelirlere kıyasla 5’er puan düşük olarak belirlenmedi.

- Yeni düzenlemedeki tek fark, daha önce yıllık 50 bin lirayı aşan ücretlere yüzde 35 vergi oranı uygulanırken, bu tutarın 76 bin 200 liraya yükseltilmesi oldu.

VERGİ İADESİ

Ocak-Temmuz ücret geliri 50 bin lirayı aşanlarda, 50 bin liranın üzerindeki (76 bin 200 TL’ye kadar olan) ücret gelirleri için vergi iadesi söz konusu olacak. Daha açık bir anlatımla 35 - 27 = 8 puanlık bir vergi iadesi doğacak. Bu da en fazla 2.096 TL olacak.

- Memurlar boş yere heyecanlanmasın. Başbakan dahil, hiçbir kamu görevlisine (7 aylık ücretlerinin vergi matrahı 50 bin lirayı aşmadığı için) vergi iadesi yok.

- İşçilerin yüzde 99’u da heyecanlanmasın. Nedenine gelince, işçilerin yüzde 99’unun 7 aylık ücreti (sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve asgari geçin indirimi de düştükten sonra) 50 bin lirayı aşmıyor.
Özetle, ücretlilerle ilgili yeni gelir vergisi tarifesi, ücretlilerin yüzde 99’una vergi yönünden herhangi bir avantaj getirmiyor.

Yeni düzenlemenin tekrar Anayasa Mahkemesi’ne taşınması ve yeni bir iptale neden olması da söz konusu... (Hurriyet)