Çalışanlar için 10 adımda sağlıklı beslenme
“Yoğun çalışıyorum, doğru beslenemiyorum” diye şikayet etmeyin. Bir kağıt kalem alın ve 10 adımda sağlıklı beslenme planını not edin!
ADIM 1
Yemekten hoşlandığınız yiyecekleri düşünün. Sizi doymuş, mutlu, iyi hissettiren veya sık sık yemekten hoşlandığınız yiyeceklerin bir listesini yapın. Şimdi sağlıklı olanların yanına bir işaret koyun. Sağlıksız görünenleri ya listeden çıkartacaksınız ya da daha sağlıklı olmaları konusunu araştıracaksınız.
ADIM 2
Kahvaltı, öğle, akşam yemeği ve öğünlerin arasında da atıştırmalık olarak, üç ana, üç ara öğün planlayın ve bunlara bağlı kalın. Son atıştırmalık, yatmadan bir-iki saat önce yenmeli. Bu kadar çok yemek, diyet yaparken çok fazla gibi görünse de, daha küçük porsiyonlar yiyeceğiniz için, daha sık yiyeceksiniz. Bu metabolizmanızı hızlandıracak ve fazla yağı eritmeye yarayacaktır. Vücudunuz, yiyecekleri depolamak üzere programlanmıştır. Eğer, günde bir kere beslerseniz, bunu yağ olarak depolayacaktır. O nedenle günlük beslenme programınızı yaparken, dengeli olmasına dikkat edin. Hem beş yiyecek grubundan, hem de doğru porsiyon miktarı olmasına özen gösterin. Yiyecek gruplarını yan sütunda bulabilirsiniz.
ADIM 3
Kahvaltınızda enerji için karbonhidrat olmasına dikkat edin. Ekmeğinizi tam tahıllılardan seçin. Kahvaltıya ekleye-ceğiniz az yağlı yoğurt ve ya süt, kemikleriniz için kalsiyum sağlar. Bu öğüne ekleyeceğiniz protein de, kas oluşmasında faydalı olacaktır. Haftada bir gün iki yumurta beyazı, bir yumurta sarısını kullanarak yapacağınız omletin keyfini çıkarırken, yanına bazı sebzeleri ilave edebilirsiniz. “İş günlerinde zamanım yok” diyorsanız, bu güzel kahvaltıyı hafta sonu edebilirsiniz.
ADIM 4
Günün ilk ara öğünü olarak, küçük ve hafif (ama sağlıksız şeyler yemenizi engeller) bir besin seçebilirsiniz. 10-15 fındık, üç-dört ceviz) veya bir porsiyon meyve, iş yaşamında da takip edebileceğiniz kolay ara öğün seçenekleridir.