Çalışana geçiş hakkı engeli
Hükümet tarafından bir ay önce TBMM'ye sunulan tasarı, IMF görüşmeleri öncesinde gündeme alınacak
Abone olAKP Hükümeti'nin yaptığı özelleştirmeler bir bir yargıda tartışılırken, kamu bankalarının satış süreci hızlandırılıyor. TBMM'ye sunulan Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesine İlişkin Yasa Tasarı ile Ziraat ve Halk Bankası'nın satış yetkisi Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a bağlı Özelleştirme İdaresi tarafından gerçekleştirilecek. Tasarı, Ziraat Bankası'nın 22 bin, Halkbank'ın da 9 bin banka personelinin, satış halinde başka kamu kurumlarına geçme hakkını da ellerinden alıyor.
Hükümet tarafından bir ay önce TBMM'ye sunulan tasarı, IMF görüşmeleri öncesinde gündeme alınacak. Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyeti 8 mayısta Türkiye'ye geliyor. Hükümet'in Uluslararası Para Fonu'na (IMF) verdiği söz kapsamında, kamu bankalarının satışına ilişkin takvim ve yöntemler haziran ayı sonuna kadar ortaya konacak.
AKP Hükümeti'nin açıkladığı ekonomik programın yapısal kriterlerinden biri olan Ziraat ve Halk Bank'ın satışı gözden geçirmede de ele alınacak.Halkbank özelleştirmesinde danışman grup Goldman Sachs-CAIB-İş Yatırım da bankanın satış stratejisine ilişkin çalışmalarını hızlandırdı.
Buna göre belirlenecek yöntemle, blok satış ya da halka arz takvimine ilişkin raporunu Özelleştirme İdaresi'ne sunacak. Bankanın satış sürecinde hukuk danışmanı olarak da Coşar Hukuk Bürosu görev yapıyor.
HIZLI VE ESNEK SATIŞ SÜRECİ
Hükümetin Meclis'e sunduğu tasarıda, Halk Bankası, özelleştirme programına alınmadan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a bağlı Özelleştirme İdaresi tarafından yapılacak. Tasarıya göre, bankalardaki kamu hisseleri, iştiraklerin satışı özelleştirme kapsam ve programına alınmayacak. Tasarının gerekçesinde, düzenlemenin satış sürecinin hızlı ve esnek bir yapıda sürdürmek amacıyla yapıldığı öne sürüldü. Ancak, çalışanlar için Özelleştirme Yasası'nın 22'inci maddesi uygulanmıyor. Buna göre özelleştirme nedeniyle işsiz kalanlar diğer kamu kurum ve kuruluşlarına geçemeyecek. Tasarıya göre, Özelleştirme Yüksek Kurulu, istediği iştiraklerin hisselerini özelleştirme programına alabilecek. Satışlardan elde edilecek gelirler, harcamalar mahsup edildikten sonra Hazine'ye ödenecek.
Halkbank Genel Müdürlüğü ise satıştan önce İstanbul'a taşınması kararlaştırıldı. Bu konuda fiziki sorunların çözüldüğü belirtildi. Bankanın hazine, teknoloji, dış ilişkiler bölümü İstanbul'da bulunuyor. Farklı yerlerdeki genel müdürlükler de tek binada toplanacak.
ARAP SERMAYESİ İLGİLİ
AKP Hükümeti'nin son yıllarda yaptığı özelleştirmelerle yakından ilgilenen Arap sermayesi şimdi de devlet bankalarına göz dikti. Dubai Investment Group CEO'su Soud Ba'alawy'nin Özelleştirme İdaresi'ne gelerek Halkbankası özelleştirmesi hakkında bilgi aldığı belirtildi.
Kuveyt'in yatırım gruplarının da, banka satışlarıyla yakından ilgilendiği kaydedildi. Bir süre önce Garanti Bankası ile ortaklık kuran General Electric'in de konuyla çok yakından ilgilendiği kaydediliyor. Ayrıca, İş Bankası ve Akbank gibi yerli bankalar da Ziraat ve Halkbank özelleştirmeleri ile yakından ilgileniyor.
HAZAL ATEŞ/Birgün