BIST 9.673
DOLAR 35,25
EURO 36,77
ALTIN 2.960,98
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Çalıkuşuna vedayı bile beceremedik

İlk kadın öğretmenlerimizden Refet Angın, son yolculuğunda tabutun başındaki fotoğrafta adı yanlış yazıldı.

Abone ol

Cumhuriyetin ilk kadın öğretmenlerinden olan Refet Angın, ilkokul yıllarındayken ziyaret ettiği Atatürk'e "Büyüyünce öğretmen olacağım" sözünü vermişti.

95 yaşındaki Angın, Milli Eğitim Bakanlığı onursal danışmanlığını görevini yürütüyordu ve tedavi gördüğü Bahçelievler’deki Özel Hizmet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

Refet Angın'ın ismi cezanesinde yanlış yazıldı. Tabutunun başındaki fotoğrafta 'Refet' yerine 'Rafet' yazılıp bir skandala imza atıldı.

Refet Angın için tören Bahçelievler Özel Hizmet Hastanesi'ndeydi. Törende, Angın'ın Türk bayrağına sarılı tabutu alkışlar eşliğinde hazırlanan platforma konuldu. Daha sonra katılımcılar saygı duruşunda bulundu. Yapılan konuşmalarda Angın'ın Türk eğitimine verdiği önem vurgulandı.

Angın'ın yeğeni Sibel Gürsur, gazetecilere şu açıklamayı yaptı:

"Türkiye'nin birçok şehrini dolaştı, çalıştı. 'Her yer benim evim' derdi. Onunla gurur duyuyoruz. Ben onun Atatürk'e ve laikliğe olan bağlılığını, düşkünlüğünü her zaman hayranlıkla izlemişimdir. Ben de bir öğretmenim. Emekli olacağım zaman bana çok kızdı. Halbuki ben yaştan dolayı emekli oluyordum. Daha sonra part-time çalışmaya başladım. 'Bu yaşta mesleğini bırakıp daha sonra ne yapacaksın' diyordu. Bunu gençlere aşıladığına inanıyorum. Öğrencileri onu hiç unutmadılar. Öğrencilerini hiç unutmadı. Uğur Mumcu onun talebesiydi. Kaç kişi vardır ki 93 yaşına kadar çalışsın. O kadar çok Atatürk'ten bahsederdi ki oğlum o zaman ortaokula gidiyordu. 'Anne, teyzem galiba Atatürk'e aşık' dedi. Hakikaten Atatürk'ün ideallerine ve öğretmenliğe aşıktı."

Angın'ın cenazesi Teşvikiye Camii'nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından, Ortaköy Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

OKUMA YAZMAYI ANNESİNDEN ÖĞRENMİŞTİ

Refet Angın, 18 Mart 1915'te Çanakkale'de doğdu. Gelibolu'da Emniyet Amiri Hafız Şerif Bey ile Halime Hanım'ın üç çocuğunun en büyüğü olarak dünyaya gelen Angın, okuma yazmayı annesinden öğrendi.

Tevhid-i Tedrisat Kanunu'ndan sonra Gelibolu'da açılan iki okuldan biri olan Cumhuriyet Okulu sınavını kazanarak okula üçüncü sınıftan başlayan Angın, henüz küçük bir çocukken öğretmen olmaya karar verdi.

Mustafa Kemal Atatürk ile yolları birçok kez kesişen Refet Angın, birinci karşılaşması olan ilkokul yıllarında Atatürk'ün ''Büyüyünce ne olacaksın çocuk?'' sorusuna, ''Öğretmen'' diye cevap verdi. Atatürk ile ikinci karşılaşmalarında Öğretmen Okulu öğrencisi olan Angın, Atatürk'e ''Bakın sözümü tuttum Paşam. Öğretmen olacağım işte'' dediğinde, Atatürk onun Gelibolu'daki küçük kız olduğunu hatırladı ve ne öğretmeni olmak istediğini sordu. Ata'nın, ''matematik'' cevabını aldıktan sonra, ''Hayır tarih öğretmeni olacaksın. Çünkü nesillere tarihlerini öğretmek en önemli vazifedir'' sözü üzerine Refet Angın, tarih öğretmeni olmaya karar verdi.

1955-1975 yılları arasında Ankara'da görev yapan Angın, Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi müdireliğini de yürüttü. Daha sonraki meslek hayatını İstanbul'da sürdüren Angın, Atatürk'ün 100'üncü yaş kutlamalarında görevlendirildi. 1982'de emekli olan Refet Angın'a, Yıldız Teknik Üniversitesi Senatosu'nun aldığı kararla ''onursal doktora'' unvanı verildi.