Sakarya'nın Karasu sahilindeki dalgakıranlar, mühendislik hatası sonucu dikine yapılınca azgın dalgalar yüzlerce evi haritadan sildi
Abone olSakarya'nın Karasu ilçesinde 'doğal' olmayan afet 10 kilometrelik sahil şeridini yuttu. 3 yıl önce yanlış mühendislik hesaplarla yapıldığı iddia edilen mendirek nedeniyle kıyı şeridindeki su sirkülasyonu kesildi, dalgaların şiddeti daha da arttı ve evler su altında kalmaya başladı.
evleri kurtaracak olan dalgakıranlar da yatay değil dikey yapılınca fırtınalı havalarda kıyı şeridini tsunamiyi andıran dev dalgalar vurdu. 30'a yakın evi dalgaların getirdiği kumlar yuttu. 70'e yakın ev büyük hasar görünce, belediye tarafından yıkıldı, 140'a yakın ev ise halen yıkılmayı bekliyor. Kış aylarında 30, yazın ise 250 bine çıkan nüfusuyla tatilcilerin gözde adresi olan Karasu'da 1955'te belediye, denize sıfır araziyi 675 metrekare parseller haline getirilerek sattı.
ÜNLÜLER ARSA ALDI
Hüsamettin Cindoruk, Kasım Gülek, Merhum Başbakan Adnan Menderes'in Müsteşarı Ahmet Salih Korur'un ve gazeteci Oktay Ekşi'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi sahil bandından arsa satın aldı. Tapu sahiplerinin bir kısmı evlerini yaptı, yıllarca vergilerini ödedi. Ancak 1 9 8 4 yılında çıkan Kıyı Şeridi Kanunu nedeniyle yapılan evler kaçak durumuna düştü. Arsalara ise bir şey yapılamadı. Balıkçı barınağı olarak kullanılan iskelenin yıkılmasının ardından ANAP döneminde eski adıyla Devlet Limanları ve Hava Meydanları Genel Müdürlüğü (DLH) tarafından tekrar yapılmak üzere ihalesi yapıldı ancak barınak orta ölçekli bir limana dönüştürüldü. İÇTAŞ adlı şirketin üstlendiği bin 650 metre uzunluğundaki mendireğin yapım işi 3 yıl önce tamamlandı.
YATAY DEĞİL DİKEY YAPILDI
Ancak bundan sonra sahil boyunda evleri olanların hayatı kâbusa döndü. Çünkü mendirek su sirkülasyonunu kesiyor ve dalgaların şiddetini artırarak denizin sahil şeridindeki evlere zarar vermesine neden oluyordu. Dalgaların getirdiği kumlar evleri yutmaya başladı. 30'a yakın ev kumların altında kaldı. Yetkililer, 10 kilometrelik sahil şeridinin dalgalar nedeniyle zarar görmemesi için 27 dalgakıran yapmayı planladı. Bunlardan 12'sinin yapımına üç yıl önce başlandı. Ancak dalgakıranların inşaasında yapılan hatayla da bir "mühendislik faciası"na imza atıldı; çünkü bir yıl içinde tamamlanan dalgakıranlar yatay değil dikey yapılmıştı. Hata fark edilince sökülüp yatay yapılmaları kararlaştırıldı. Bir yılda yapılan 7 yatay dalga kıran, en azından o bölgelerdeki ev sahiplerine rahat bir nefes aldırdı.
SAHİLİN HARİTASI DEĞİŞTİ
Geçen şubat ayında meydana gelen büyük fırtınada, yatay dalgakıranların olmadığı bölgelerde dalgalar sahil şeridinin haritasını da değiştirdi. Arsalar, evler denizin içinde kaldı. Karasu Belediyesi can ve mal güvenliği açısından 70'e yakın evi yıktı. Sahil şeridinde bulunan yaklaşık 140'a yakın ev ise yıkılmayı bekliyor. Sahil şeridindeki değişimi en iyi özetleyen ise Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin hazırladığı harita... Anayol ile sahil arasında bulunan 500 metrelik alan şimdi 100 metreye düştü. Haber yapmak için gittiğimiz ilçede herkes dertliydi. Zabıtalar, evleri yıkılan vatandaşlar ve müteahhitler... 30 yıldır Karasu sahilinde evleri bulunan Nuran Şengül, "Üç evimiz vardı. İkisini dalgalar yuttu. Kalan evimizde, tedirginlik içinde yaşıyoruz. Yapılan mendirek nedeniyle oluşan dalgalar pek çok vatandaşa pahalıya patladı" dedi. Merakla konuşulanları dinleyen Aykut Çakıroğlu isimli vatandaş ise, denizi göstererek, "Amcam şurada oturuyordu. Evinin bahçesi şimdi deniz. Dalgalar onun evini de yuttu" diye konuştu.
MÜTEAHHİTLER RAHATSIZ
Karasu Belediye Başkanlığı Basın Danışmanı Enver Albayrak, "Yıllar önce burada araziler parsellenip satılmış. Vatandaşların tamamının arsa tapusu var. Ancak yapılan binalar imarsız. Dalgalardan dolayı bazı evler yıkıldı. Kalanları ise yıkıyoruz" diye konuşurken, bölgenin en büyük müteahhitlerinden biri "Burayla ilgili yapılan haberler bize çok zarar verdi. Artık haber yapmayın kardeşim" diyerek tatlı sert tehditler savurarak yanımızdan ayrıldı. Sahil şeridinde bulunan kaçak evlerden birisi de Sakarya Valiliği İl Özel İdaresi'nin misafirhanesi. Vatandaşın evleri yıkılırken, misafirhanenin akibeti merak konusu.
400 METRELİK ŞERİT HARİTADAN SİLİNDİ
Belediye, can güvenliği açısından hasarlı 70 evi yıktı. Anayol ile sahil arasındaki 500 metrelik bölüm ise 100 metreye indi.