BIST 9.693
DOLAR 35,22
EURO 36,68
ALTIN 2.965,39
HABER /  GÜNCEL

Çakıcı'nın tehdit ettiği Albay

Alaattin Çakıcı'nın adı Oramiral Erdil davasına karıştı. Davada tanık olan Albay Varımlı, şok iddialarda bulundu. Varımlı, Çakıcı'nın kendisini tehdit ettiğini söyledi.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi’nde yargılanan emekli Oramiral İlhami Erdil hakkındaki iddiaları araştıran dönemin Teftiş Kurulu Başkanı Albay Belgütay Varımlı, ilginç bir iddiada bulundu.

Soruşturma esnasında tehdit telefonları aldığını belirten Varımlı, “Alaattin Çakıcı bile telefon açarak beni tehdit etti.” dedi. Varımlı, duruşma sonrasında Zaman’a yaptığı açıklamada, Çakıcı’nın kendisine, ‘Bu konuyla ilgilenmeyin, İlhami Erdil iyi bir paşamızdır.’ dediğini, konuşmanın ses kaydını da Teftiş Kurulu’na verdiğini söyledi.

Yolsuzluk iddiası nedeniyle hakkında dava açılan emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil ile eşi ve kızının yargılanmasına dün devam edildi. Duruşmaya tanık olarak katılan Albay Belgütay Varımlı, Erdil ile ilgili ihbarı kendisinin yaptığını açıkladı. Varımlı, Oramiral Erdil’in emir subayı Yalçın Kayatunç’un komutanlığın cep telefonunu sınırsız kullandığını tespit ettiklerini, Erdil’in de yasalara aykırı davranışları olduğunu ileri sürdü.

İlgili makamların bilgisi dahilinde onbaşıdan general rütbesine kadar istihbarat ağı bulunduğunu ifade eden Varımlı, gelen ihbarları değerlendirdiklerini kaydetti. Varımlı, üst rütbeli generallere 250 milyon lira telefon limiti konulurken, Kayatunç’un 1 milyar liralık aylık cep telefonu faturasını komutanlığın ödediğini söyledi. Varımlı, “Müdahale edilmesi gerektiğini üst makamlara ilettim. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı, ‘Müdahale edemeyiz.’ dedi. Bakanlık müsteşarı ise ‘Aman karıştırma.’ cevabını verdi.” diye konuştu.

Araştırmaları sırasında Yüzbaşı Kayatunç’tan sayısız tehdit telefonları aldığını vurgulayan Varımlı, çete lideri Alaattin Çakıcı’dan da tehdit telefonu aldığını öne sürdü. Varımlı, “Disiplinsizliği tespit ettikten sonra 15 satın alma komisyonunun 10’u hakkında suç duyurusunda bulundum. Müdahale etmemem için Kayatunç telefonlar açtı. Çakıcı bile bana telefon açarak tehditlerde bulundu.” dedi. Mahkeme heyeti, Varımlı’nın bu ifadelerini zapta geçirmedi.

Araştırmalarda, Erdil’in İstanbul Alkent’teki iki daireyi kendi çabalarıyla yaptığını ortaya çıkarttığını belirten Varımlı, “Ev aldığını öğrendiğimde 2001’de zamanın Genelkurmay başkanının önüne dosyayı koydum, işlem yapılmadı. 2004 yılında dava açılabildi. 36 ay bekletildi.” dedi. Varımlı, evlerle ilgili soruşturma sırasında Erdil’in kendisini iki kez aradığını kaydetti. Varımlı, geçmiş yıllara dönük yaptıkları incelemede, harcamalarla ilgili tespit ettiği usulsüzlükleri şöyle anlattı: “Tanesi 800 milyon liradan ladin çam ağacı, 3,5 milyar liralık güvercin gübresi alınmış gözüküyordu. Müfettişlerle yaptığım incelemede, bunların alınmadığını, konutta verilen yemeğin bedeli olduğunu belirledik. Bu vesileyle yemeklerin verilmediğini öğrendim.” Teftiş Kurulu başkanının ifadeleri sırasında mahkeme heyeti sık sık uyarıda bulundu. Yargılama konusu iddialarla ilgili ifade vermesi istenen Varımlı, söylediklerinin bir bütün olduğunu, parça parça aktarması durumunda konunun anlaşılmayacağını söyledi. Belgeleri inceleyerek usulsüzlükleri tespit ettiğini ifade eden Varımlı, “Ben ve ailem tehdit edildik, ediliyoruz.” dedi.

Varımlı’nın kendisine ulaşan bilgilerin komutanın bilgisi dahilinde en alt rütbeden en üst rütbeye kadar istihbarat ağıyla topladığı ifadelerine Askerî Savcı Zekeriya Duran tepki gösterdi. Duran, “Kaynağı yasa ve yönetmelik olması gereken böyle bir istihbarat ağının yasal dayanağı yok.” dedi. Savcı Duran, Varımlı’nın gereksiz bilgilerle ifadesini çarpıcı hale getirdiğini, elinde yeterince istihbari, adli ve idari birimleri çalıştıracak yetkisi bulunduğunu belirtti. Askerî Savcı, “Bu yöndeki ifadesini kabule şayan bulmuyoruz. Tanığın dinlenmeyen beyanlarını özgürce savcılığımıza iletmesi durumunda tereddütsüz şekilde gerekli işlem yapılacaktır.” dedi. Savcı, Varımlı’nın usulsüzlüklere karşı bir asker gibi mücadele etmesinin ise övgüye değer olduğunu vurguladı. Hakim Aykanat Kaçmaz’ın davanın sivil mahkemenin görev alanına girdiği ve görevsizlik kararı verilmesi gerektiği yönündeki talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Duruşma, tanıkların dinlenmesi için ertelendi.

Yolsuzluk iddiaları nedeniyle hakkında dava açılan emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil, eşi Füsun Erdil, kızı Deniz Halide Erdil, Deniz Erdil’in gizli ortağı olduğu öne sürülen Şirin Melek Özden ve Erdil’in emir subay yardımcısı emekli Yüzbaşı Yalçın Kayatunç, Genelkurmay Askerî Mahkemesi’nde yargılanıyor.

Haber: Metin Arslan
Kaynak: