BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  EKONOMİ

Çağlayan'ın ayağı gaz pedalında

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Babacan ile girdiği gaza basma polemiğini devam ettirdi.

Abone ol

Ekonomide frene basılmasını savunan Babacan'ı üstü kapalı sözlerle eleştiren Çağlayan,  "Türkiye Cumhuriyeti devleti aynen 300 beygir ve 300 kilometre hız yapabilecek bir ülke olmuştur. Niye biz gaza basmayalım?" diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hilton Otel'de gerçekleştirilen "Döviz Kazandırıcı Hizmetler Sektör Toplantısı"na katıldı.

Bakan Çağlayan, "Bizim ülkemizin büyümesi gelişmesi için, yeni teşvik sistemimizin bütün dünyada yer bulması için Merkez Bankası'nın politikaları kadar, şimdi bunun için yatırım yapacak, hizmet ve ticareti alanında bankacılık sisteminde en düşük maliyetlerle borçlanması gerekiyor. Bankacılık sektörü kar etmiş. hayrını görsünler. Ama şimdi diyorum ki, "Gelin bu karın birazını da, bu ülkenin yatırım yapmak isteyen, müteşebbisleri, yatırımcıları, genç girişimcileri ile paylaşın. Gelin biraz faizleri burada sizde indirin. Bankacılık sektörü Türkiye'nin çok önemli bir sektörü. Küresel krizi de, dünyanın ortalamalarının iki katına çıktı. Kuşkusuz bunda bankalarımızın önemli çalışması ama devletin, etkin denetim ve takip sistemi etkili olmuştur. Artık Türkiye 10 yıl önceki rüyaları göremez. 100 milyar dolar ödetmiştir bankacılık sektörü 10 yıl önce ülkemize" şeklinde konuştu.

Bakan Çağlayan, "Dünyanın ilk ve tek hizmet sektörü desteği, sağlık alanında, eğitim alanında, bilişim alanında sinema ve dizi film alanında ilk destek olması özelliğiyle bu çalışmayı 2012 yılında gerçekleştirdik. Hizmet ticaretinde, dünyada ilk ve tek destek paketidir bu paket. Bunu açıkladığımız zaman sektör tarafında olumlu yansımalar görmüştük" dedi.

DIŞ TİCARET AÇIĞINDA KÜÇÜLME

Bakan Çağlayan, TUİK Ağustos 2012 ayı Dış Ticaret istatistiklerini değerlendirdi. Çağlayan,"İhracatımız Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 artarak 12 milyar 874 milyon olarak gerçekleşti. Türkiye'nin bir taraftan ihracatı artarken, diğer taraftan ithalatı düşüyor ve ithalatında da yüzde 4,8'lik bir düşüş var. Bu asıl dış ticaret açığımıza olumlu şekilde yansıyor. Dış ticaret açığımız geçen yılın aynı ayına göre tam yüzde 30,5 küçülerek 5 milyar 862 milyon dolara geliyor.

Bir diğer parametrede, ihracatın ithalatı karşılama oranında elde ettiğimiz rakam. Geçen yıl Ağustos ayında ihracatımızın, ithalatımızı karşılama oranı yüzde 57'ydi. Şimdi bu rakam yüzde 68,7 çıkmıştır. Bizim 2023 stratejimizde bu rakam yüzde 80'dir. 2012 yılı ilk sekiz ayda ihracatımız yüzde 12,8 artışla 100 milyar doları geçti. TİM verilerini dahil ettiğimizde 1 Ocak-26 Eylül arası ihracatımız yaklaşık 110 milyar dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracatımız ise 146 milyar 269 milyon dolar oldu. Son 12 ayda elde etmiş olduğumuz 146 milyar 269 milyon dolar ihracat, bizim 2012 orta vadeli hedefimiz olan 148,5 milyar dolara artık ramak kalmıştır. 2 milyar dolar ihracat koyduğumuz zaman 2012 yılı hedefimize, her türlü zorluğu rağmen ulaşmış olacağız. Ancak bu ihracatı yaparken hakikaten gül bahçesi içinde yapmıyoruz. Dikenler içinde, ateş çemberi içinde gerçekleştiriyoruz. Bizim ihracatımızda en büyük partnerimiz Avrupa Birliği (AB)'dir. AB'ye 10 yıl önce yaptığımız ihracat, toplam ihracatımızın yüzde 58'ydi. Bugün itibari ile gelmiş olduğumuz noktada, AB'ye yapılan ihracatın toplam ihracatımızdaki payı yüzde 33,6'ya düşmüştür. Türkiye Avrupa pazarlarında çok ciddi pay kaybediyor ama bu Türkiye'nin kabahati değil. Avrupa'nın talep daraltmasının çıkarmış olduğu, ekonomisinin küçülmüş olmasının çıkardığı sonuç. Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yine pay kaybediyoruz. Buradaki ülkelerde ekonomik küçülmeler yaşandı" şeklinde konuştu.

"GAZA BASMAK GEREK"

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için sürekli gaza basması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, "İstihdamımızın en iyi şekilde değerlenmesi için ve 2023 hedeflerine gitmemiz için Türkiye Cumhuriyeti'nin sürekli gaza basması gerekiyor. Biz gaza basarken şükürler olsun gaza basacak otomobile sahibiz. Türkiye Cumhuriyeti devleti aynen 300 beygir ve 300 kilometre hız yapabilecek bir ülke olmuştur. Niye biz gaza basmayalım?" şeklinde konuştu.

"BİLİŞİM SEKTÖRÜMÜZÜ KENDİ OTOMOTİV SEKTÖRÜMÜZLE EVLENDİREMEMİŞİZ

"Allah çok şükür, bize çok önemli bir coğrafya vermiş. Petrolümüz yok, doğal gazımız yok. Ama çok önemli beşeri bir kaynağımız var. Yaş ortalaması 29 olan 75 milyonluk bir nüfusa sahibiz" diyen Çağlayan, "Şimdi Türkiye Eğitim sektöründe öneli bir hizmete başladı. Biz üniversitelerimize önemli destekler vereceğimizi açıkladık. Biz, bilişimde, sinemada, dizide sağlıkta dış ticaret fazlası veriyoruz. Ama ben biliyorum ki, çok kısa sürede Türkiye eğitim sektöründe de dış ticaret fazlası verecek bir olacaktır. Bilişim sektöründe 2023 hedefimiz biraz mütevazi, 10 milyar dolar ama 10 milyar doları çok rahat bu sektör aşacaktır. Bilişim ve yazılım sektörüne bir mühendis olarak çok önem veririm, 27 yıllık sanayici olarak çok önem verdim. Yazılım sektörüne destek vermek için Odalar Birliği Kanunu çıkarken kendi adıma bir fedakarlık yaptım. Çünkü yazlım, bilişim bizi çok iddialı olduğumuz sektörler. Şu anda dünyada 1 milyona yakın cep telefonuna verilmiş olan aplication var. Türkiye çok rahat bütün buları yapacak, güce, yetkinliğe, kapasiteye, akla ve insanlara sahip. Yazılım ve bilişim sektörü giderek önem kazanıyor. Önümüzdeki dönemde otomobil üretimindeki elektronikleşme giderek artacak. Çünkü insanlara en önemli sürüş kalitesi vermek için, yazılımlar ve elektronik aksamlar yapılacak. Önümüzdeki yıllarda bir otomobilin maliyetinin yüzde 75'i yazılım ve elektronik olacaktır. Türkiye önü açık bir ülke. Başbakanımızın, "bir yerli otomobil yapalım ifadesinin altında yatan" bu. Biz kendi yazılım ve bilişim sektörümüzü kendi otomotiv sektörümüzle evlendirememişiz. Sebebi çok basit. Dışardan ithal lisanlarla üretim yapısına dahil olduğumuz için. Lisans veren teknolojiyi bize vermiyor. Biz bazı sektörlerde hamallık yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

DİZİ FİLMLER TANITIMI KUVVETLENDİRİYOR

Bakan Çağlayan, "Gördük ki dizi film başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere bir çok ülkede Türkiye açısında çok önemli bir tanıtım aracı haline gelmiş. Şu anda 40'a yakın ülkede, 70 üzerinde dizi filmimiz gösteriliyor. Türkiye'de izlenen yerli film oranı yüzde 60'ları geçti. Dizi filmin Türkiye'ye verdiği imaj, tanıtım çok önemli yapıya sahip. Ben sadece dizi filmin ekonomik getirisine bakmıyorum. Yurtdışındaki tanıtım yapılması konusunda çok önemli diye düşünüyorum. Bunun içinde sektörle ilgili 2023 hedefi biraz mütevazi 1 milyar dolar ihracat hedefi hazırladık" diye konuştu.

SAĞLIK TURİZMDE YOL PARALARI DEVLETTEN

Türkiye'nin birbirinde kıymetli sağlık merkezlerine sahip olduğunu belirten bakan Çağlayan şunları sözlerine şöyle devam etti:

"Dünya ile yarışıyoruz şu anda. Dünyanın en iyi, en hızlı, en teknolojik hizmetini veren sağlık sektörüne sahibiz. Sektörün getirileri önemli. Gelen hasta tek başına gelmiyor. Daha ucuza daha kaliteli yapıyoruz ve bizim için önemli fırsatlar var. Termal sağlık turizmi son derece önem taşıyor. Geçen yıl sadece termal sağlık turizmi için ülkemize gelenlerin sayısı 250 bin kişiyi geçmiştir. Bu konuda birçok ilimizde ciddi önemli avantajlar var. Bizde öyle bir yöntem geliştirdik ki; Bakanlık olarak, "yurtdışında gelenlerin yol masraflarını bin dolara kadar biz karşılayacağız" dedik. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sistem yok, böyle bir destek uygulaması yok. Sizden beklentimiz; tanıtım, pazarlama, fuarlara katılma, heyet getirme konusunda size sağladığımız bu imkanları en iyi ve doğru şeklide kullanmanız. Termal turizm, yaşlı bakımı ve tüp bebek turizminde çok önemli çalışmalar başlattık. Bu konuda İskandinav ülkelerine ciddi bir şekilde yönelmiş durumdayız. Termal turizmde, Bursa, Afyon, Yalova, Kütahya, Denizli ve Ankara son derce önem arz ediyor. Yaşlı turizminde, İzmir, Antalya, Aydın, Muğla ve Mersin önemli yer alıyor"