BIST 9.300
DOLAR 34,34
EURO 36,34
ALTIN 2.852,05
HABER /  EKONOMİ

Çağlayan sendikaları uyardı

ASO Başkanı Çağlayan özelleştirmenin bitmesiyle sendikaları zor günler beklediğini ileri sürdü.

Abone ol

Ankara'da düzenlenen 'Türkiye'nin rekabet gücü' panelinde konuşan ASO Başkanı Çağlayan özelleştirmenin bitmesiyle sendikaları zor günler beklediğini ileri sürdü.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, istihdamın önündeki engellerin kaldırılması için yapısal reformların ve sosyal güvenlik reformunun bir an önce, beklenmeden yapılmasını istediklerini söyledi.

Çağlayan, Turkcell'in Referans Gazetesi işbirliğiyle düzenlediği ''Türkiye'nin Mobil Sohbetleri'' etkinliği çerçevesinde ASO'da düzenlenen ''Para Politikaları ve Türkiye'nin Rekabet Gücü'' konulu panelde, Türkiye'de döviz kuru politikası konusunda konuşanların çoğunluğunun, yanlış ifadede bulunduğunu, çocuğu olmayan birinden çocuk istemek gibi Merkez Bankası'ndan kura müdahale etmesini istediklerini kaydetti.

Bunun son derece mantıksız bir talep olduğunu belirten Çağlayan, Merkez Bankası'nın kısa süre önce yaptığı müdahalenin ''kurun kılını bile kıpırdatmadığını'', bunun, seçilen kur politikasının son derece doğru olduğunu gösterdiğini bildirdi. Çağlayan, şöyle konuştu: ''Türkiye'de şu anda yüzde 10,5 işsizlik var. Her yıl nüfusu 1 milyon artan bir ülke. Türkiye'nin şu anda en büyük sorunu istihdam. Son üç yılda makro ekonomik anlamda önemli yol katedildi.

Türkiye'de artık problem mikro seviyeye geldi. İstihdamın önünde duran engeller var. Yüksek prim oranları... istihdamı engelleyen kanunlar, yönetmelikler, politikalar var. Yapısal reformlar, sosyal güvenlik reformu beklenmeden yapılmalıdır. Hükümetten beklediğimiz; zorunlu istihdamın bir an önce kaldırılmasıdır.''

Kıdem tazminatı ve işsizlik sigortasına da değinen Çağlayan, işverenin kıdem tazminatına karşı olmadığını, ancak kıdem tazminatı ile işsizlik sigortasının birleştirilmesi gerektiğini söyledi. Sendikaları da eleştiren Çağlayan, Türkiye'deki sendikacılığın ''ücret sendikacılığı'' haline geldiğini savundu. Çağlayan, ''Özelleştirmeler bitsin bakalım sendikaların elinde müşteri kalacak mı?'' diye konuştu.

Kurumlar vergisi ve tekstil sektöründeki KDV indiriminin alkışlanması gerektiğini belirten Çağlayan, şunları kaydetti: ''Tabiri caizse hükümete gaz vermemiz gerekirken bu konuda da eleştiriyoruz. Biz (sosyal güvenlik primlerini düşürün, KDV'yi her alanda düşürün göreceksiniz geliriniz artacak) diyoruz. Şimdi bunu ispatlamamız lazım. Bölgesel ve sektörel asgari ücret uygulayalım. İnsanımızı Romanya'da değil, kendi ülkemizde istihdam edelim. Yanlış adreste olmayalım. İğneyi biraz da kendimize batıralım. Değişime ayak uydurmak zorundayız. Eski karlılık, yüksek enflasyon ortamındaydı şimdi gerçek dünyadayız.''

SANAYİCİLER NE DİYOR-

Otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren Erkunt Sanayi Anonim Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mümin Erkunt, sürekli yatırım yaptıklarını ve istihdamı artırdıklarını, fiyatlarının da makul olduğunu, ancak 2005 yılında kurun düşmesi nedeniyle zarar ettiklerini söyledi. ''Hükümetin oturup düşünmesi gerekiyor. IMF'ye tabii olduk'' diyen Erkunt, hükümetin kur politikası konusunda yeni bir metod geliştirmesini istedi.

Orteks Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Doğanlar ise devletin de sanayicinin de dövizle borçlandığına işaret etti. Rekabet ortamında gelişen teknolojiye ayak uydurmak için de dövizle borçlanılacağını anlatan Doğanlar, ''Bu durumda kurun yükselmesini isteyen vatandaşı anlamakta güçlük çekiyorum'' dedi.

Döviz kurunun gündemden düşmesi ve hammadde sorunlarının tartışılması gerektiğini dile getiren Doğanlar, ''Hammaddemiz pahalı, çünkü girdiler pahalı. İşçilik pahalı, çünkü iptidai. Hammaddeyi dışa bağımlılıktan kurtarmalıyız'' diye konuştu.