Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Haziran ayı sanayi üretim endeksindeki artışı, "Artışlar geçen yıllardaki kadar yüksek olmasa da içinde bulun...
Abone olEkonomi Bakanı Zafer Çağlayan Haziran ayı sanayi üretim endeksindeki artışı, "Artışlar geçen yıllardaki kadar yüksek olmasa da içinde bulunduğumuz küresel konjonktür sebebiyle tatmin edici. 2013 yılında büyüme yüzde 3’ün hafif üzerinde gelebilir" sözleriyle değerlendirdi.
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Bakan Çağlayan, Haziran ayı sanayi üretiminin geçen yıla göre yüzde 3 yükseldiğini takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış endekste ise geçen yıla göre yüzde 4.3 artış olouğunu söyledi. "Artışlar geçen yıllardaki kadar yüksek olmasa da içinde bulunduğumuz küresel konjonktür sebebiyle tatmin edici" diyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretim endeksinin Nisan ayında yüzde 4.7, Mayıs ayında yüzde 1.9 arttığını Haziran verisi ile 2. çeyrekteki artışın yüzde 3.2 olduğunu ifade etti. Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti:
"Artık 2. çeyrek büyüme hızı ve dolayısı ile 2013 geneli büyüme hızı konusunda daha belirgin tahminlere sahibiz. Yıl genelinde büyüme yüzde 3’ün biraz üzerinde olabilir gibi görünüyor. Yani OVP hedefinin biraz gerisinde kalan bir büyüme sonucu görebiliriz. Hızlı büyüme yanlısı bir kabine üyesi olarak bu hızın beni mutlu etmesi mümkün değil. Ancak, dünya ekonomisinin içinde bulunduğu darboğazı dikkate alırsak, büyümede aşağı yönlü revizyona da şaşırmamak gerekir.Dünya ekonomisinin büyük oyuncularından biri olarak biz de dalgalanmalardan etkileniyoruz. Bu büyümede de kendini gösteriyor, dış ticarette de. Avrupa ekonomisinin hala küçülüyor olması, hala ithalatının düşüyor olmasını en yakından hisseden ülkelerden biri biziz. Bunu telafi edebilmek için Ekonomi Bakanlığı olarak dışarıda ihracatta pazar çeşitlendirme ve içeride yeni yatırım teşvik sistemi ile iç üretimi destekleme kanallarından çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bununla birlikte, dünya ekonomisinde bu yıl içinde bir canlanma beklenmiyor olması ve uluslararası piyasaların hala gergin olması sebebiyle sanayi üretim endeksinde ilk 6 aydaki seyrin gelecek yarıda da devam edeceğini göreceğimizi düşünüyorum. Bu da dolaylı olarak büyüme hızımıza yansıyacaktır. Şunu özellikle vurgulamam gerekiyor. Sanayiden kazanan, sanayi ile büyüyen bazı firmaların maalesef sanayiden çıkarak hizmetler sektörüne geçtiğini görüyorum. Türkiye ekonomisinin geleceği üretimdir yani sanayidir. Sanayi olmadan sürdürülebilir ve refahı tabana yayan bir büyüme göremeyiz. Yeni teşvik sistemi bu amaçla var. Sanayinin mutlaka güçlü olması gerekiyor. Bizi 2023 Türkiye’sine taşıyacak olan budur. Sanayicilikten kazananların bu ülkeye karşı büyük sorumlulukları var. Hizmetlere doğru sanayiyi zayıflatan bir kayış ekonomimizi riske eder.”
(İHA)