Caferilerin düzenlediği Evrensel Aşura Matem töreninde Hz. Hüseyin ve Kerbela olayı anıldı...
Abone olHatice Kübra
TWİT-ÜL HAVADİS- Dün Muharrem ayının 10. günüydü. Aynı zamanda Peygamber Efendimizin sevgili torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da katledilişinin de yıldönümüydü. Matem ilan edilen bugün bir çok yerde törenlerle anılırken sosyal medya da konuya oldukça duyarlıydı. Bugünün anısına bir çok ünlü, ünsüz Twitter kullanıcı twitler atarak Kerbela'yı andı.
Biz de Twit-ül Havadis olarak bu matem etkinliklerini sizler için takip ettik. Bugün Twitter'da yazılanlardan çok Caferilerin düzenlediği Evrensel Aşura Matem törenine değinmek istedim. Sizler için bu törene katılan ve yine sizler için bu matemi fotoğraflayan arkadaşımız Ayşegül Ayanoğlu'nun izlenimlerini ve fotoğraflarını paylaşmak istiyorum.
"Aşura Matemi'ne ilk kez 2009 yılında gitmiştim. Benim için sadece bir fotoğraf etkinliğiydi ama o ortama girdiğinde insan farklı duygular içerisine giriyor. İki haftadan beri bu günü bekliyordum. Bu sefer hem fotoğraf çekmek itedim, hem de o ortamda tekrar olmak istediğini hissettim.
Etkinlik saat 10.00 da başladı. Yüzlerce insan o meydanda Hz. Hüseyin'in şehit edilmesini anmak için toplanmıştı yine. Kadınlar ve erkeklerin bir oğunun başlarında sizin de fotoğraflarda göreceğiniz üzere üzerlerinde Zeyneb, Hüseyin gibi mübarek kişilerin ismi yazılıydı. İnsanlar bir yandan konuşmacıları dinliyor, bir yandan da programı sunan kişi arada Lebbeyk ya Hüseyin, Lebbeyk Ya Zeyneb diye bağırdığında tekrar ediyorlar ya da o kişinin söyledikleri mersiyelere katılıyorlardı. Bir de kadın ve kızların ellerinde zincirler kah ellerinde tutuyor kah göğe kaldırıyorlar o dönemdeki esareti sembolize ediyorlardı. Bir ara Hz. Hüseyin'in öldürülmesini anlatan temsili bir tiyatro gösterisi yapıldı. Orada herkes üzüntüyle ağlamaya başladı. Arada methiyeler okundu ve nakarat kısımları tüm katılanlarca tekrar edildi. İtiraf edeyim fotoğraf çekerken bir ara kendimi ortamın hüznüne kaptırarmışım ki benim de gözlerim doldu. Herşey sona erdikten sonra erkekler hep bir ağızdan hem mersiyeler okuyup hem de sine vurma eylemini gerçekleştirerek 1373. yıl dönümünde İmam Hüseyin'i andılar ve anlamaya çalıştılar diyebiliriz."