Buzulların kalınlığı ölçülecek
Kuzey Kutbu'na en zorlu sefer başlıyor. Amaç ise bu kez bilim...
Abone olİngiliz kaşif Pen Hadow, Kuzey Kutbu'ndaki buzul tabakasının kalınlığını tam olarak ölçmek amacıyla Şubat'ta bölgeye sefer düzenliyor.
Kanada'dan 2003 yılında yola çıkarak Kuzey Kutbu'na tek başına ve hiç yardım almadan ulaşan ilk insan unvanına sahip Hadow'un girişimiyle düzenlenecek bilimsel seferde, modern uyduların erişim sahasının dışında kalan ve ulaşılması zor olan bir bölgede kar ve buzul tabakalarının kalınlığı belirlenmeye çalışılacak.
Hadow ve arkadaşlarının yürüteceği çalışma programına 'Vanco Arctic Survey' adı verilecek.
Araştırma ekibi, Şubat ortasında Alaska'daki Barrow Burnu'ndan kızakla yola çıkacak.
Yaklaşık 2000-2200 kilometre yol yapacak olan ekip, 120 gün sonra Haziran ortasında kutup dairesine ulaşacak. Ekip, yer yer eksi 50 dereceyi bulan soğukta 85 kiloluk bilimsel gereçve haberleşme araçlarıyla günde yaklaşık 18 kilometre ilerleyecek.
Ekibe iki haftada bir yiyecek ikmali yapılacak. Seyahat programında, sıfırın altındaki sularda 100 saate yakın yüzmek de var.
Ekip, radar kullanarak toprağın haritasını çıkaracak, 20 kilometrede bir de buz tabakasından 'karotaj' yöntemiyle alacağı numunelerin yoğunluğunu tespit edecek. Arktika yüzeyinin her yıl yüzde 8 kadarı eriyor.
Bu da 20'nci yüzyılda okyanusların 10 - 20 santimetre yükselmesine yol açtı.
Küresel ısınma yüzünden kutupların erimesinin ne kadar süreceği tartışma konusu. Bilimsel senaryolar 16 ile 100 yıl arasında değişiyor.