BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,94
ALTIN 3.000,78
HABER /  DÜNYA

Büyümeye 2014’te ihracat da katkı yapar

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, beklentilerin üzerine çıkan büyüme rakamlarında kompozisyonun da önemli olduğunu ve 2014’te yüzde 1,5’lik dış...

Abone ol

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, beklentilerin üzerine çıkan büyüme rakamlarında kompozisyonun da önemli olduğunu ve 2014’te yüzde 1,5’lik dış talep katkısı beklediklerini belirtti.
TRT Türk’te konuşan Bakan Yılmaz, 3. çeyrek büyüme rakamlarının bu yıl için konan yüzde 3,6’lık OVP hedefinin aşılabileceğini gösterdiğini, bunun da Türkiye’nin dinamizminin göstergesi olduğunu söyledi. Önümüzdeki yıl için öngörülen yüzde 4’lük büyümenin kompozisyonunda ise ihracatın katkısıyla daha dengeli bir görünüm hedeflediklerini kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:
"Bu yılki daha çok iç talepten kaynaklanan bir büyüme. Dış talebin, ihracatımızın katkısı maalesef çok olmadı. Gelecek senenin programında ise daha dengeli bir büyüme öngörüyoruz. Yani yine iç talep etkili olacak elbette, yüzde 4’lük büyümenin yüzde 2,5’ini iç talepten karşılamayı ama 1,5’inin de ihracattan gelmesini öngörüyoruz. Dolayısıyla dış dengemizi de daha iyileştiren bir büyüme perspektifi öngörüyoruz."
Krizin en derin olduğu dönemlerden bugüne 4 milyonun üzerinde istihdam sağlandığını, bunun da büyük kısmının özel sektör ve büyümeden kaynaklı bir istihdam olduğunu belirten Yılmaz, son yıllarda üretilen istihdamın yarıya yakınının kadın istihdamı olmasının önemli olduğunu söyledi.

"SADECE BÜYÜMEDİK, DAHA ADİL PAYLAŞIYORUZ"
Bakan Yılmaz, izlenen istihdam artırıcı politikaların yoksulluğu azalttığını belirterek, şunları kaydetti:
"Günlük olarak 4 dolar 30 cent’in altında harcaması olan nüfusumuz, 10 yıl önce yüzde 30’un üzerindeydi, 20 milyondan fazla vatandaşımız bu durumdaydı. TÜİK tarafından en son yapılan ölçümlerde bu yüzde 30 oranı yüzde 2,7’lere kadar geriledi, nüfus 2 milyonun altına düştü."
En üst gelir tabakasının toplam gelirden aldığı pay yüzde 50’den 45’e düşerken, diğer tüm gelir gruplarının payının arttığını söyleyen Yılmaz, "Yani Türkiye sadece büyümedi, ekmeğini de daha adil paylaşan bir ülke haline geldi" dedi.
Yılmaz, "Önümüzdeki süreçte kamu yatırımlarında artış görecek miyiz?" sorusu üzerine Türkiye’nin yüzde 3 olan Maastricht kriterinin de altında yaklaşık yüzde 1’lik bir kamu açığıyla bütçesini yönettiğini ve büyümeye devam ettiğini anlattı. Yılmaz ayrıca, kamu yatırımlarında ortalama tamamlama süresinin de 10 yıl önce ortalama 9 yılın üzerinde iken, bu yıl itibariyle 3.7 yıla düştüğünü kaydetti.
(İHA)