Ekonomi, üçüncü çeyrekte, geçen yılın ikinci çeyreğinden bu yana en yüksek büyümeyi yakaladı.
Abone olTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, üçüncü çeyrekte Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesi ise yüzde 7 oldu. Yılın üçüncü çeyreği itibariyle ekonomi geçen yılın ikinci çeyreğinden bu yana en yüksek büyümeyi yakaladı. 2004ün üçüncü çeyreğinde büyüme yüzde 5.7 olmuştu.
CNBC-enin 24 kurum arasında yaptığı ankette, üçüncü çeyrekte GSMHnin yüzde 5.5, GSYİHnin ise yüzde 5.4 büyümesi bekleniyordu. Büyüme yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.3, ikinci çeyreğinde ise yüzde 3.4 düzeyinde gerçeklemişti.
İNŞAATLA BÜYÜME SÜRÜYOR
Üçüncü çeyrekte, sektörel bazda en yüksek büyüme yüzde 19.7 ile inşaat sektöründe yaşandı. Buna karşılık, mali kuruluşlarda yüzde 0.5, kar amacı olmayan kuruluşlar da yüzde 0.2 oranında daralma oldu.
Aynı dönemde devlet hizmetleri yüzde 0.8, konut sahipliği yüzde 1.8 büyürken, tarım yüzde 6.4, sanayi yüzde 5.6, ticaret 7.1, ulaştırma haberleşme yüzde 7.4, serbest meslek ve hizmetlerde yüzde 7.1, ithalat vergisinde de yüzde 14.1 artış yaşandı.
DAYANIKLI TÜKETİM MALI HARCAMALARINDA HIZLI ARTIŞ
Devletin harcamaları yüzde 3.3, özel tüketim harcamaları ise yüzde 11.2 oranında arttı. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 4, ikinci çeyreğinde yüzde 4.4 seviyesinde artan özel tüketim harcamalarındaki artış dikkat çekti.
İlk çeyrekte yüzde 1.5, ikinci çeyrekte yüzde 2.6 gibi düşük oranda gerçekleşen dayanıklı tüketim mallarına ilişkin harcamalardaki artış yüzde 31 oldu. Gıda ve içki için yapılan harcamalar da yüzde 10.3e yükseldi.
Mal ve hizmet ihracatı artışı yüzde 2.7, mal ve hizmet ithalatı artışı ise yüzde 11.9 oldu.
YATIRIMDA KAMU DEVREDE
Gayri safi sabit sermaye oluşumundaki büyüme, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 27.8 oldu. Kamu yatırım artışı yüzde 32.8i bulurken, özel sektörün yatırım harcamalarındaki artış yüzde 26.7 oldu.
YIL SONU BÜYÜME RAKAMI HEDEFİ AŞACAK
Uluslararası yatırım bankaları, üçüncü çeyrek büyüme verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin ardından yıl sonu büyüme tahminlerinin yüzde 5lik hedefi aşacağı görüşünde. Morgan Stanley, mevcut trendin devam etmesi durumunda, Türkiye ekonomisinin 2005 yılı büyüme hızının yüzde 6.2 olacağını vurguladı.
Lehman Brothers da, beklentileri aşan üçüncü çeyrek verisiyle birlikte, yıl sonu için yüzde 6.5 olarak belirlediği GSYİH tahmininin arkasında durduğunu belirtti. JP Morgan da güçlü iç talebin etkisiyle üçüncü çeyrekte GSYİHnin beklentileri aştığını vurgularken, yıl sonunda yüzde 5lik hedefe rahatlıkla ulaşılacağını tahmin etti.
SABANCI: GELECEK İÇİN UMUT VERİCİ
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da, üçüncü çeyrekteki yüzde 7.3lük büyüme hızının, son çeyrek ve gelecek yıl için umut verici olduğunu söyledi.