BIST 9.755
DOLAR 35,22
EURO 36,82
ALTIN 2.976,01
HABER /  GÜNCEL

Büyükelçiler'den Erdoğan'a ihtar

AB Büyükelçileri 17 Aralık öncesindeki davetten tam altı ay sonra Erdoğan'la görüşme fırsatı buldular. Toplantıda beş konuda Erdoğan'a ciddi eleştiriler geldi.

Abone ol

Avrupa Birliği büyükelçileri 17 Aralık öncesindeki davetten tam altı ay sonra ilk kez Başbakanlık konutunda ağırlandılar ve hükümete ciddi eleştiriler yönelttiler. Eleştirilerin başlıkları ise Güneydoğu'da askeri operasyonlar, Türban tartışmaları, Eğitim-Sen'in kapatılması, Sivil asker ilişkileri, Kopenhag Siyasi Kriterleri oldu.

Güneydoğu'daki operasyonlar

Güneydoğu'da terörle mücadele sadece askere bırakılmamalı, hükümet daha aktif olmalı. Güneydoğu'da terörle mücadelenin sadece askerler tarafından yapılmasından duydukları rahatsızlığı dile getiren büyükelçiler hükümetin daha aktif ve daha görünür olması gerektiğinin altını çizdiler. "PKK terör örgütü ama askeri çözümler sürdürülebilir değil" diyen Elçilere göre bu durum bölge halkındaki geleceğe dair umutları azaltıyor. Büyükelçiler, Başbakan Erdoğan'ın daha fazla doğuya gitmesini ve Güneydoğu'ya yatırımların artmasını istediler.

Askerle ilişkiler

Elçilere göre Türkiye müzakerelere başlamaya yetecek kadar ilerleme sağladı, yüzde yüz uyumu henüz gerçekleştirmedi. Asker sivil ilişkilerinde de belli bir ilerleme sağlandı ancak sorun şu an dondurulmuş durumda, tam çözüme hala ulaşılmadı.

Türban gerilimi suni

Her üniversitenin türban konusunda farklı tavır takınması tarıtşmanını ne kadar suni olduğunun bir göstergesi diyen büyükelçiler Başbakan'ın eşinin başının kapalı olup olmamasının tartışılmasını ise kişisel konuların siyasete sokulması olarak değerlendirdiler.

Eğitim-Sen'in kapatılması

Yargının Eğitim-Sen'in kapatılmasında Avrupa hukukunu dikkate almamasını ciddi bir geriye gidiş olarak yorumlayan Avrupa Birliği, Türkiye'nin Kopenhag kiriterlerini karşıladığı yolunda hükümet yetkililerinin yaptıkları açıklamaların da doğru olmadığını belirtiyor.

Kopenhag Kriterleri

Başbakan'ın verdiği yemekte Vakıflar Yasası ile ilgili sorunlar ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın parlamento'da yaptığı misyonerlikle ilgili açıklamalar da gündeme geldi. Büyükelçiler Başbakan'ın Breksel'deki zirveye katılmama kararını ise zirvenin gündemini dikkate alan doğru biradım olarak nitelediler.

Kaynak: