BIST 9.395
DOLAR 34,58
EURO 36,66
ALTIN 2.909,55
HABER /  GÜNCEL

Büyükanıt da gözaltına alınacak mı?

Ergenekon'da en büyük dalga bugün yaşandı. Balyoz dalgasıyla orgenaraller gözaltında. İşte uzmanlardan ilk yorumlar;

Abone ol

Ergenekon soruşturmasında bugün yaşanan hareketliliği ve emekli komutanların gözaltına alınmasını uzmanlar ve gazeteciler değerlendirdi. Fatih Çekirge "meslek hayatımda böyle bir şey görmedim" derken, Hasan Cemal "muhtıranın hesabı soruluyor" dedi. Ali Bayramoğlu'na göre ise bu bir yüzleşme operasyonuydu.  En ilginç yorum ise Ertuğrul Mavioğlu'na aitti. Balyoz darbe planında imzası olanların gözaltına alındığını söyleyen Mavioğlu "Peki ya dönemin genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt?" diye sordu.

VURAL SAVAŞ'TAN BÜYÜKANIT'LA İLGİLİ ŞOK İDDİA  

CNN Türk'e konuşan gazetecilerin görüşü şöyle:

MESLEK HAYATIMDA BÖYLESİNİ GÖRMEDİM

Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge:

"Meslek hayatımda bu kadar geniş ölçekte, orgenerallerin, korgenerallerin vb. gözaltına alındığını görmedim. Olay 1. Ordu ve Harp Akademileri merkezinde dönüyor gibi görünüyor. Bence önümüzdeki dönemin en önemli sorusu şu: Balyoz planı 1. Ordu'daki hiyerarşik zincirin dışında bir hazırlık mıydı, yoksa başka bir boyutu mu vardı? Genelkurmay Başkanı Başbuğ da Balyoz Planı'yla ilgili olarak "lanetliyorum" demişti."

MUHTIRANIN HESABINI SORAMAYAN REJİMİN ADI DEMOKRASİ OLABİLİR Mİ?

Milliyet gazetesi yazarı Hasan Cemal:

"Bütün gözaltılar tabii olağanüstü gelişmeler. Kuvvet ve ordu komutanları gözaltına alınıyor. Bütün bunları bir yerde yerle yerine oturtabilmek için ta 28 Şubat 1997'ye dönmek lazım. 28 Şubat bir hükümeti devirdi biliyorsunuz. Erbakan hükümetini devirdi, arkadan partiyi kapattı, arkasından Erdoğan'ı hapse koyup siyaset yasağı koydu. Bundan sonra 2002 sonunda Erdoğan'ın partisi seçimleri kazanıp tek başına iktidara geldi. Bunun yarattığı tepkilerle 1. Ordu'da düğmeye basıldı. 1. Ordu'nun başında Çetin Doğan vardı.

Sonra da İbrahim Fırtına, Özden Örnek hepsinin adlarının geçtiği Balyoz Darbe Planı var. Arkasından bunun Taraf gazetesinde ayrıntılarıyla yayımlandığı ortada. Bu aynı isimleri biz 2003-2004 yılında Özden Örnek günlüklerinde yer alan Sarıkız, Ayışığı, Eldiven gibi darbe tertiplerinde de gördük. Bunlar konusunda herhangi bir kuşku yok. Hatta zamanın Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök de bu konuda yalanlama yapmadı. Bunlara bakıldığında arkasında Şener Eruygur'un, Tolon Paşa'nın adı var.

Burada bütün bu darbe tertiplerinin bir yerde günışığına çıkması lazım ve bütün bu çerçevenin içinde ne olup bittiği, hangi darbe tertibinin nereye kadar gittiğinin hesabının yargı önünde sorulması ve aydınlatılması lazım. Demokrasi, hukuk devleti diyorsak bunun açığa çıkarılması ve sorumlularının yargı önünde bunun hesabını vermesi lazım. Bu gelişmeler bence gördüğüm kadarıyla olumlu gelişmeler. Türkiye'de demokrasi ve hukuk devletinin yerli yerine oturması açısından bu önemli.

Ortalığın Türkiye'de karışmış olması gayet doğal. Geçmişe dönüp baktığımızda 28 Şubat postmodern darbeyse ve bu darbeden sonra seçim sandığından çıkmış olan bir hükümete bakın. Daha 2007 yılında bu hükümete "Cumhurbaşkanı seçemezsin" diye verilen 28 Nisan muhtırası var. Bir taraftan muhtıra veriyorsunuz ne için? Cumhurbaşkanını seçemez diye. Bunları çektiğinizde 2009 Mart'ta Kafes Eylem Planı çıkıyor. Bunların önemli bir kısmını inkar edemiyorsunuz. Bunların hesabını soramayan bir rejimin adı demokrasi olabilir mi?"

'BENCE BU BİR YÜZLEŞME OPERASYONU'

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu

Çok olağanüstü gelişmeler, çok sert gelişmeler. Çok kritik günlerden geçiyoruz. Hem demokrasi açısından, hem de bu hamleye karşı gelecek hareket açısından kritik... Bu kadar büyük bir girişimin orduya yönelik olduğuna bir harekat olarak algılayan bir grup var. Diğer taraftan bakınca bunun bir yüzleşme operasyonu olduğunu düşünenler var. Bunlar arasında ben de varım.

Birçok batı ülkesinde, Yunanıstan'da, Portekiz'de İspanya'da olanlar şu an bizde oluyor. Bu nedir? Siyasi kuvvetlerin, silahlı gücüne dayanarak darbe yapma tehdidini yok etmek...

O DÖNEMDE YAŞAR BÜYÜKANIT DA VAR

Radikal Gazetesi yazarı Ertuğrul Mavioğlu

Şimdiye kadar yapılan Ergenekon operasyonları arasındaki en şiddetlisi... Balyoz Eylem Planı'yla ilgili görünüyor. Bu planın altında 24 generalin imzası var. Gözaltına alınanlar arasında Engin Alan, Ayhan Taş da imza atanlar arasında... Fakat gözaltına alınmayanlar arasında Şükrü Sarıışık gibi yine aynı belgeye imza atanlar var. Onların gözaltına alınıp alınmayacağı bilinmiyor. Süha Tanyeli ilginç bir isim. Geçmişte yapılan bir felaket senaryosunun altında da onun imzası var. O da istiklal Caddesi'nde yapılan bir bombalamaya ilişkin bir senaryo yapılmıştı. Engin Alan'ın Şemdin Sakık'ın Türkiye'ye getirilmesinde rol oynamış ve bazı faili meşhul cinayetlerden sorumlu tutulmuştu. Balyoz Eylem Planı hazırlandığında bunlar kuvvet komutanıydı. O dönemde başka kuvvet komutanları da var ve yine o dönemde bir Genelkurmay Başkanı (Yaşar Büyükanıt) var. Tabi tüm bunların ondan habersiz olması düşünülemez...  

GENELKURMAY BAŞKANI ZOR DURUMDA

Emekli Tuğgeneral Nejat Esen:

"Bu olayların iki önemli sonucu var. Birincisi, Türkiye gittikçe geriliyor. Ergenekon süreci geriyor ve Ergenekon soruşturması sürecinin sonlandırılmasında fayda var. İkincisi ise, Türk Silahlı Kuvvetleri açısından baktığınızda, Genelkurmay Başkanı zor durumdadır. Her ne kadar emekli dahi olsalar, bu gözaltılar TSK mensuplarını üzüyordur. Ancak bu olayların iç ve dış aktörleri var."