Büyük müjdeyi Erdoğan mı verecek? Yenikapı'da düzenlenecek olan Fetih Şöleni'nde Ayasofya'nın camiye çevrileceği açıklaması mı yapılacak?
Abone olKamuoyu büyük müjdeye kilitlendi. Peki büyük müjde ne? 2015 genel seçimlerine sayılı günler kala Erdoğan, tüm dünyada ses getirecek bir sürprize imza atabilir.
Sosyal medyada yayılan iddiaya göre Ayasofya'nın camiye çevrileceği müjdesi Fetih Şöleni'nde açıklanacak.
Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet Ayasofya ile ilgili müjdeyi Fetih Şöleni'nde verecek ve hemen akabinde özel bir programla, cuma namazında Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılışı gerçekleştirilecek.
"BÜYÜK MÜJDE" AYASOFYA MI?
1453 yılında İstanbul’un fethinden sonra camiye çevrilerek ibadete açılan ve 1935 yılından itibaren de müzeye çevrilen Ayasofya'nın yeniden ibadete açılacağı iddiasıyla ilgili şu ana kadar Cumhurbaşkanlığı'ndan bir açıklama gelmedi.
7 Haziran seçimlerine sayılı günler kala olası kritik karar seçmeni nasıl etkiler? Zamanlama eleştiri konusu olsa da kamuoyunun büyük kesiminde memnuniyete neden olacağı konuşuluyor.
Ancak madalyonun bir de öteki yüzü var. Tartışmalara katılan Habertürk gazetesi yazarı Fehmi Koru ise "büyük müjdenin" AK Parti'deki emanet oyları kaçarabileceğini iddia etti.
FEHMİ KORU: EMANET OYLAR KAÇABİLİR
Koru, "Kantarın topu halkın elinde" başlıklı yazısında Ayasofya konusunu isim vermeden böyle değerlendirdi:
"Her partide olduğu gibi, AK Parti'de de, her seçimde biraz daha artan ödünç oylar var. Partinin siyasi çizgisine bakılmaksızın, icraatı ve temsil ettiği istikrar sebebiyle verilen oylar... O tür oyların en fazla aktığı partidir AK Parti... O oyları verenler 7 Haziran'da da AK Parti'yi tercih edecekler mi?
Parti yönetiminin bundan böyle önem vermesi gereken kitle de, herhalde, sonradan eklenen oyların sahipleri olacaktır. Acaba bu hassasiyetin farkında mı AK Parti yöneticileri?
Soruyu sormamın sebebi, 30 Mayıs günü için planlanmış "Fetih Mitingi" sırasında duyurulacağı yolunda duyumlar alınan bir "büyük müjde" beklentisi...
"Büyük müjde" AK Parti saflarında dalgalanmalara yol açar hiç kuşkusuz; ancak nasıl bir dalgalanmaya? Çekirdek taban kadroyu mutlu edecek bir "müjde" ödünç oy sahiplerini kaçırabilir, mütereddit olanları da olumsuza sürükleyebilir...
Kantarın topu 1989'da bu yüzden kaçmıştı; meydanları doldurmada sorun yaşamayan Fazilet Partisi 1999'da 6 puan birden gerileyivermişti. Seçime ve merakımızı gidermeye az gün kaldı..."
Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından, MS 532 - 537 yılları arasında İstanbul'un tarihi yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup, 1453 yılında İstanbul'un Osmanlı tarafından alınmasından sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürüldü.. 1935 yılından beri ise müze olarak hizmet veriyor.
Ayasofya, mimari bakımdan, bazilika planı ile merkezî planı birleştiren, kubbeli bazilika tipinde bir yapı olup kubbe geçişi ve taşıyıcı sistem özellikleriyle mimarlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak ele alınır.
ÖZELLİKLERİ
Dünya’nın en eski katedralidir.
Yapıldığı dönemden itibaren yaklaşık bin yıl boyunca (1520’de İspanya’daki Sevilla Katedrali’nin inşaatı tamamlanana dek) dünyanın en büyük katedrali ünvanına sahip olmuştur.
Günümüzde yüzölçümü bakımından dördüncü sırada gelmektedir.
Dünya’nın en hızlı (5 yılda) inşa edilmiş katedralidir.
Dünya’nın en uzun süreyle (15 yüzyıl) ibadet yeri olmuş yapılarından biridir.
Kubbesi "eski katedral" kubbeleri arasında çapı bakımından dördüncü büyük kubbe sayılmaktadır.