BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Büyük İsrailden vazgeçiliyor

İsrail'de seçimleri kazanan Kadima'nın lideri Olmert barış için toprak tavizine hazır olduğunu açıkladı.

Abone ol

İsrail'de zaferini ilan eden Kadima Partisi lideri Ehud Olmert, Filistin yönetiminin masaya oturması halinde, İsrail'in yanında bir Filistin devleti kurulması için toprak tavizlerinde bulunmaya hazır olduğunu açıkladı.

Kadima lideri Olmert, İsrail sınırlarının son halinin Filistinlilerle diyalog yoluyla belirlenmesini istediğini belirtti.

Olmert, Filistin'in barış görüşmelerine devam etmemesi halinde ise sınırlar konusundaki kararlarını tek başına alacaklarını söyledi.

Barış görüşmeleri için hazır olduğunu belirten Olmert, Batı Şeria'daki bazı Yahudi yerleşkelerinin boşaltılması ve Filistinlilerin devlet kurmasına izin vermek de dahil olmak üzere 'acı veren' anlaşmaları imzalamaya hazırlandığını söyledi.

Olmert, ''Yahudi çoğunluğun bulunduğu İsrail devletinin nihai sınırlarını oluşturmaya yöneleceğiz. Bunu Filistinliler ile anlaşarak başaracağız'' dedi.

Olmert, Filistinlilerden ayrılmak istediğini, bununla birlikte bir barışa ulaşmak için müzakere kapılarını açık bıraktığını söyledi.

"Büyük İsrail düşünden vazgeçmeye hazırım"

Kadima lideri, "Büyük İsrail düşünden vazgeçmeye hazırım. Sizin bir devlet kurma düşünüzü gerçekleştirebilmeniz amacıyla yerleşim birimlerinde yaşayan Yahudileri tahliye etmeye hazırız'' dedi ve Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas'a seslenerek, ''ancak siz de yıkım hayallerinizden vazgeçmelisiniz'' ifadesini kullandı.

Filistin yönetimini bir kez daha son uluslararası barış planı olan yol haritasına uymaya çağıran Olmert, ''Filistinlilerin, bir uzlaşma için gereken gücü kendilerinden almalarının zamanı gelmiştir. Eğer Filistinliler buna uymazsa, onlarla anlaşmaksızın hareket ederiz'' dedi.

Konuşmasında, 4 ocaktan bu yana komada bulunan Ariel Şaron'u saygıyla anan Olmert, ''İsrail'de demokrasi konuştu'' derken, 'kadima'nın İbranice'de 'ileri' anlamına geldiğine atfen, ''İsrail ileri gitmek istiyor'' görüşünü dile getirdi.

İsraillilerin kendi içlerinde barış yapmasının ve iç anlaşmazlıkları bir kenara bırakmasının zamanının geldiğini belirten Olmert, ''İsrail'de yeni bir sayfa açılıyor'' dedi.