BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Büyük depremin ayak sesleri

İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür'den vahim uyarı!

Abone ol

İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Marmara tabanındaki fay boyunca su ve gaz çıkışı olduğunu belirterek, "Çağdaş ülkelerde bu gibi yerlere derhal sabit gözlem istasyonları kurulur. Değişiklikler anında ölçülür. Çünkü bu ölçüler depremi meydana getiren hareketlerle doğrudan ilgilidir" dedi.

Görür, Koç Üniversitesi'nde düzenlenen "İstanbul ve Deprem" konulu panelde, sinevizyon gösterisi eşliğinde "Marmara Denizi'nin Deprem Potansiyeli ve Beklenen Marmara Depreminin Özellikleri" konulu çalışmasından bölümler okudu.

Marmara Denizi'nde yaptıkları araştırmada denizaltı ile fayların izlendiğini belirten Görür, çalışmalar sırasında Marmara Denizi tabanının tamamen çöplük haline geldiğini üzülerek gördüğünü söyledi.

Görür, çalışmalarda fay boyunca su ve gaz çıkışları tespit edildiğini, gaz ve kaya örnekleri alarak incelediklerini anlatarak, fay hareketliliğinin izlenmesi için çeşitli cihazlar yerleştirdiklerini kaydetti.

Naci Görür, şöyle devam etti:

"Marmara tabanındaki fay boyunca su ve gaz çıkışı var. Çağdaş ülkelerde bu gibi yerlere derhal sabit gözlem istasyonları kurulur. Değişiklikler anında ölçülür. Çünkü bu ölçüler depremi meydana getiren hareketlerle doğrudan ilgilidir. Bu akışkanlıkların fay ve depremle ilişkileri vardır. Akışkanlıkların nitelik ve niceliklerinin sürekli ölçülüp izlenmesi zorunludur."

Paneli yöneten Prof. Dr. Erdin Bozkurt, mazereti dolayısıyla panele katılamayan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik'in çalışmasından bölümler okuyarak, depreme ilişkin istatistiki bilgiler verdi.

Söz konusu çalışmada, olası İstanbul depremiyle ilgili bir senaryo yazıldığını ve depremin neden olacağı kayıp ve hasarın irdelendiğini anlatan Bozkurt, olası 7.5 büyüklüğündeki bir depremde İstanbul'daki 800 bin binadan 35 bininin tamamen hasar göreceğini, 70 bininin ağır hasarlı, 200 bininin ise orta hasarlı olacağını kaydetti.

Bozkurt, şöyle devam etti:

"Bu çalışmada, 7,5'lik depremde can kaybı 30-40 bin civarında, yaralı sayısı ise 120 bin civarında tahmin edilmiştir. Acil barınma ihtiyacı olan aile sayısı 430 bin ile 600 bin arasındadır. Ağır hasarın meydana geleceği ilçeler Avrupa yakasındaki Avcılar, Büyükçekmece, Bahçelievler, Fatih ve Eminönü'dür. Kısmen daha az zararın olacağı ilçeler ise Anadolu yakasındaki Kartal, Kadıköy ve Maltepe gibi ilçelerdir. Yine Avrupa yakasında Eyüp, Bayrampaşa ve Beyoğlu ilçelerinde de yoğun hasarlar beklenmektedir. Bunların yanında şehre ait kültürel varlıklar da ciddi deprem tehdidi altındadır. "