BIST 9.949
DOLAR 35,22
EURO 36,76
ALTIN 2.982,07
HABER /  SEÇİM

Büyük bir hareketlilik var! Bu parti aldı başını gidiyor

1 Kasım seçimlerine az bir zaman kala siyasi partiler kendilerine oy kazandıracak her yolu kullanmayı deniyor. Partilerin siyasetteki yarışmaları sosyal medyaya da taşındı. Peki hangi parti sosyal medyayı daha aktif kullanıyor.

Abone ol

Ankara'daki terör saldırısının ardından mitinglerine ara veren siyasi partilerin sosyal medya hesaplarındaki hareketlilik dikkati çekiyor.

 Ankara'daki terör saldırısının ardından mitinglerine bir süre ara veren siyasi partilerin sosyal medya hesaplarındaki hareketlilik artmaya başladı.

PARTİLER SOSYAL MEDYAYA YÖNELDİ

Siyasi partiler, 1 Kasım seçimlerine sayılı günler kala, seçmenlere ulaşabilmek, özellikle gençlere görüşlerini aktarmak ve geri dönüşleri hızla alabilmek için sosyal medyaya yöneldi. 

Partilerin etkinlikleri, basındaki yansımaları ve canlı yayınlar anlık olarak sosyal medya hesaplarından duyuruluyor. Sosyal medya hesapları arasında en aktif kullanılan mecra ise Facebook ve Twitter olarak öne çıkıyor. 

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ

AK Parti'nin sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki resmi sayfasında bugün itibarıyla 2 milyon 727 bin 939 beğeni bulunuyor. Partiye ait Twitter hesabının takipçi sayısı ise 211 binin üzerinde. Bu yılın mart ayında Facebook sayfasındaki beğeni sayısı 2 milyon 253 bini bulan AK Parti, Twitter'da 112 bine yakın kişi tarafından takip ediliyordu.

AK Parti'nin sosyal paylaşım sitelerinde genel olarak reklam filmleri, etkinlik duyuruları, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmalarına yer veriliyor. Türkiye gündemi de haftalık olarak sayfalarda paylaşılıyor. 

Davutoğlu’nun Twitter hesabındaki takipçi sayısı bugün itibarıyla 3 milyon 564 binin üzerine çıktı. Davutoğlu, 2010 yılının haziran ayında üye olduğu Twitter'da bugüne kadar toplam bin 713 tweet attı. Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 82 kişi veya kurumu takip ediyor.

CUMHURİYET HALK PARTİSİ

CHP'nin Facebook'taki resmi sayfası ise 1 milyon 431 bin 611' beğeni aldı. Partiye ait Twitter hesabının takipçi sayısı ise 317 binin üzerinde. Söz konusu rakamlar bu yılın mart ayında Facebook'ta 1 milyon 20 bin, Twitter'da ise 223 binin üzerinde bulunuyordu. 

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ

Facebook'ta MHP'ye ait hesabı 2 milyon 191 binin üzerinde kişi beğendi. Partiye ait Twitter hesabının takipçi sayısı ise 267 bin 170 binin üzerinde. Söz konusu rakamlar bu yılın mart ayında Facebook'ta 1 milyon 870 bin, Twitter'da ise 187 binin üzerinde bulunuyordu.

HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ

HDP'ye ait Facebook sayfasında beğeni sayısı 1 milyon 252 binin üzerinde bulunuyor. Partinin Twitter'daki takipçi sayısı ise 380 binin üzerinde. Söz konusu rakamlar bu yılın mart ayında Facebook'da 600 binin, Twitter'da ise 157 binin üzerinde bulunuyordu.

DİJİTAL SİYASET DEVRİ BAŞLADI

AA muhabirine siyasi partilerin sosyal medya kullanımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan, Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Yusuf Yurdigül, internet teknolojisinin yaygınlık kazanması ve sosyal ağların devreye girmesiyle 'dijital siyaset' veya 'online siyaset' devrinin başladığını ifade etti.

Facebook ve Twitter’ı bireylerin bir siyaset aracından ziyade eğlence ve sosyalleşme aracı olarak gördüklerini aktaran Yurdigül, "Eğer sosyal medyayı halkın siyasete katılımı ve demokrasinin gelişimi için bir araç olarak kullanmak istiyorsak öncelikle bireylerin gerçek hayatta da siyasi konulara ilgi duymasını ve aktif roller almasını sağlamalıyız" değerlendirmesinde bulundu. 

GENÇLER SOSYAL MEDAYADA

Bilişim Hukuku alanında çalışmalar yapan Cenk Derinözlü de sosyal medyanın çok hızlı bir şekilde bilgiyi ürettiğini ve sosyal ağların bunu çok geniş kitlelere yine aynı hızda yaydığını belirtti. Derinözlü, kullanıcı hem bu bilginin üretilmesinde hem de yayılmasına aktif olarak yer aldığını ifade etti.