Uzmanlara göre Marmara’daki sarsıntılar depremin öncüsü değil. Profesör Sucuoğlu kamuoyunu uyardı.
Abone olDepremler bölgenin aktif ve canlı olduğunu gösteriyor, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde büyük deprem olacak.
Marmara Denizi’nde peş peşe gerçekleşen depremleri ODTÜ Yapı Mekaniği ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı Yöneticisi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu değerlendirdi.
Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, gerçekleşen depremleri öncü değil küçük deprem ve onu izleyen artçı şoklar olarak tarif etmenin daha doğru olacağını söyledi.
Marmara Denizi’nden de geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda öncü deprem özelliği bulunmadığını vurgulayan Sucuoğlu, “Bu depremin önemli bir özelliği var. Bu depremler bize büyük deprem beklediğimiz bölgenin aktif, diri, canlı olduğunu gösteriyor. Onun ötesinde bir anlam çıkarmak için yeterli veri yok, buna ihtiyaç da yok” diye konuştu.
Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın deprem potansiyeli olduğunu ve günün birinde de büyük bir deprem olacağının bilindiğini anlatan Sucuoğlu, şöyle konuştu:
“Büyük depremin zamanı konusunda sadece ihtimaller verilebiliyor. Önümüzdeki 30 yıl içinde yüzde 60 ihtimal deniyor ki, bu yüksek bir ihtimal. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde zaten orta şiddetli depremler pek olmuyor, Marmara Denizi’nde de öyle olacağını düşünüyoruz. Olunca büyük deprem olacak. Sürenin geçmesi de onu gösteriyor. 200-250 yıldır hiç büyük deprem olmadığı için o bölge, sismik boşluk denilen tanıma da giriyor. 1766 yılından bu yana o fay kırılmış değil. Büyük bir deprem bekliyoruz. 30 yıl içinde olma ihtimali büyük. Yarın da olabilir, 30 yıl içinde olmayabilir de... Elbette günün birinde olacak.”