İzmir'de temel atma töreninde konuşan Yıldırım, İzmirlilere büyük sürprizi açıkladı
Abone olUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım, İzmir'in Adnan Menderes Havalimanı'nda yaptırılacak yeni iç hatlar terminali ile İstanbul'dan sonra en önemli transfer merkezi haline geleceğini belirtti.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda yeni yaptırılacak iç hatlar terminalinin temeli Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım'ın da katıldığı törenle atıldı.
Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, havalimanında çok önemli bir hizmetin başlangıcının gerçekleştirildiğini belirtti.
Geçen yıl İzmir milletvekili adayı olarak İzmirlilerle bir araya geldiğinde, ''İzmir'e siyaset yapmaya gelmedik, İzmir'e hizmet yapmaya geldik'' dediğini hatırlatan Yıldırım, bu sözlerinin şaşkınlığa neden olduğunu anlattı. Yıldırım, ''Bu adam ne diyor? 'Milletin kafası karıştı. Ne güzel biz siyaseti, atışmayı seviyorduk, güzelce de yapıyorduk, kafamızı karıştırdın' diye söylenenler oldu. Ama zaman geçtikçe İzmir'in gerçek ihtiyacının boş siyaset değil, dolu dolu hizmet olduğunu İzmirli bugün daha güzel görüyor'' ifadelerini kullandı.
Yıldırım, genel seçimler öncesinde İzmir için vaat ettikleri 35 proje içinde iç hatlar terminalinin de olduğunu ve buna karar verdiklerini, planladıklarını, bütçeden de beş kuruş harcamadan yap işlet devret modeliyle 600 milyonluk yatırımı bir kalemde İzmir'e yaptıklarını bildirdi.
Yeni terminalin 1,5 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete gireceğini ve bambaşka bir Adnan Menderes Havalimanı'nın ortaya çıkacağını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:
''Bunu hızlandırdık, çünkü İzmir büyük bir organizasyona hazırlanıyor. İzmir esasında iki şeye hazırlanıyor. Biri 2020 EXPO. İkincisi ise Cumhuriyetin 100. yılına hazırlanıyor. Onun için bu büyük marka projelerin, zaman kaybetmeden İzmir'e kazandırılması lazım. 14 ay sonra inşallah burada muazzam bir terminal olacak. Bu terminalle birlikte, İzmir, İstanbul'dan sonra en önemli transfer merkezi haline geliyor. İzmir havacılığın da merkezi olacak.''
UÇUŞ AĞI GENİŞLEDİ
Bakan Yıldırım, İzmir'den önceki yıllarda yurt içinde sadece iki noktaya hava taşımacılığı olduğunu, şimdi ise bunun 18 noktaya çıktığına işaret ederek, ''İzmir'den Anadolu'ya gitmeniz için İstanbul'u tavaf etmeniz gerekiyordu, şimdi buna ihtiyaç yok. Birçok vilayetimize rahatlıkla gidilebiliyor'' dedi.
SEFERLER ARTMAYA BAŞLAYACAK
İleri ki yıllarda İzmir'e hem iç hem dış hatlarda seferlerin artmaya başlayacağını, otellerde şimdiden yerlerin dolu olduğunu, yeni organizasyonlar yapılacak yer bulunamadığını dile getiren Yıldırım, dolayısıyla İzmir'in az laf, çok hizmete ihtiyacı olduğunu söyledi.
Yıldırım, 2003 yılı ile birlikte anlayış değişikliğine gittiklerini, bunu yapmayıp tekelci anlayış devam etmesi halinde, bütün bunların hepsinin hayal olmaya devam edeceğine işaret ederek, anlayış değişimi ile birlikte nüfus başına yolcu sayısı oranının 0,45'ten 1,6'ya yükseldiğini, uçuş bileti fiyatlarının da 2002'ye kıyasla iki kat ucuzladığını söyledi.
ÖZEL-KAMU SEKTÖRÜ AYRIMI YOK
Hükümet olarak bakanlık olarak yapmak isteyene fırsat verdiklerini engel olmadıklarını vurgulayan Yıldırım, eskiden var olan ''Ben yapamıyorum kimsenin yapmasına da müsaade etmiyorum'' anlayışını bittirdiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
''Özel-kamu sektörü ayrımı yok, bu ülke insanına hizmet eden herkesin başımız üzerinde yeri var. Burada başladılar (TAV), dünyaya yayıldılar. Bizim işletmecilerimizin dünyada 10 miyar dolarlık yatırımı var. Eğer bu işi memleketlerinde tecrübe etmemiş olsalardı, oralarda da treni kaçırırlardı. Üsküp, Kosova, Tiflis, Cezayir, Tunus, Libya'ya gidince göğsümüz kabarıyor, firmalarımızın oralarda havaalanı yapmasından onur duyuyoruz. Oralarda Türk bayrağının dalgalanmasından büyük mutluluk olabilir mi?''
"EXPO BİZİM İÇİN HİZMET ARACIDIR"
Yıldırım, İzmir'in EXPO 2020 adaylığı ile ilgili organizasyonu düzenleyen Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BIE) bulunduğu Paris'te hafta başında sunum gerçekleştirildiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
''Valimiz, bakanımız, belediye başkanımız ve diğer arkadaşlarımız başarılı sunum yaptı. EXPO konusundaki gayretlerimiz hız kesmeden devam edecek. EXPO'nun devletin en tepesinden İzmir'deki sade vatandaşa kadar ne kadar önemsediğimizi biliyorsunuz. Ama EXPO bizim için İzmir'e daha fazla hizmet getirmek için bir araçtır. EXPO olsa da olmasa da hizmetlerimiz devam edecek, çünkü 2023 gibi daha büyük bir hedefimiz var.''
İzmir'in artık konuşan değil, iş yapan, hizmet üreten, şehrin değerine değer katan anlayışa ihtiyacı olduğunu açıkça haykırdığını ifade eden Yıldırım, ''Herkesin üzerine düşeni alması icap ediyor. Sadece bizim yaptıklarımız değil, yerel yönetimlerin de durumlarını muhasebe yapıp, İzmir'in değişimine Fransız kalmaması için gereken adımları atması gerekiyor'' diye konuştu.
"35 İZMİR'E 35 PROJE"
Yıldırım, geçen yıl yapılan genel seçimler öncesinde açıkladıkları ''35 İzmir'e 35 Proje'' ile ilgili bugün İzmir halkına bir rapor sunacağını, verdikleri sözlerle ilgili hangi noktada oldukları konusunda hesap vereceğini de dile getirerek, ''10 yıldır görevde olan yerel yönetimler bir gün İzmirlilere hesap verme ihtiyacı duydular mı, duymadılar. Halka hizmet sorumluluk gerektirir. Sadece halktan destek istemek yetmez. Pusulanız şaştıysa düzeltilmesi için fırsat vereceksiniz. Biz 'insanı yücelt ki devlet yücelsin' anlayışıyla gelecek seçimleri değil, gelecek nesli düşünerek hizmet ediyoruz'' dedi.
Vaat ettikleri 35 projeden 13'üne bir sene içinde fiilen başladıklarını, şu anda programın önünde olduklarını belirten Yıldırım, ama bunun kendilerine asla rehavet veremeyeceğini, İzmir için üretmeye, çalışmaya deva edeceklerini, hizmet etmek isteyen herkesle, siyasi duruşuna bakmadan elele yürüyeceklerini bildirdi.
DİĞER KONUŞMALAR
İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir'e güzelliklere yavaş yavaş ulaştıklarını, İzmir'in kabuğunu kırmaya başladığını, Paris'teki EXPO sunumunun büyük beğeni topladığını söyledi.
DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, iç hatlar terminalinin yatırım bedelinin 250 milyon avro olduğunu belirterek, ''24 ay gibi bir sürede hazır hale gelmesi planlanmıştı, ama sayın bakanımızın sıkı pazarlığı sayesinde yüklenici şirket 14 ayda bitireceğini bildirdi'' dedi.
TAV Grubu CEO'su Sani Şener, havacılıkta nüfus ve yolcu sayısının önemli olduğunu kaydederek, ''2002 yılında havayolunda yolcu sayısı 33 milyon, nüfus 67 milyondu, şimdi nüfus 74 milyona, yolcu sayısı 118 milyona çıktı, oran da 1,60'a yükseldi. Biz önce kendi ülkemizde başarılı olduk, sonra da yurt dışında ülkemizi en iyi şekilde temsil ettik'' dedi.