Sagliginsesi.com sitesi aşı problemini Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Turan Buzgan ile konuştu ve bu yılki hedefleri anlattı.
Abone olSağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Turan Buzgan bu yıl aşılama için ayrılan bütçenin 50 milyar YTL(50 Trilyon lira) olduğunu açıklayarak, bu paranın yarısının kuduz aşısı ve serumuna harcanacağını söyledi.
Turan, İstanbul’ daki bir toplantıdan sonra sagliginsesi.com 'un sorularını yanıtlarken, Türkiye’de bu yıl aşılanmada yüzde 90-95’i hedeflediklerini ve 5 yıl içinde Türkiye’de aşı üretilmeye başlanacağını ifade etti.
sagliginsesi.com Geçen yıllara göre Türkiye’de aşılanma oranlarında bir artış var mı? Bu artışın oranı ne?
T.B : Bir yaş altı aşılanma oranlarımız daha önceki yıllara göre oldukça arttı. Hepatit B de yüzde 77, karma aşıda yüzde 85’e ,tatanozda yüzde 41, BCG de yüzde 79 ,kızamıkta da yüzde 81’e ulaştık. Kızamıkta daha önceleri yüzde 75 idi. Ama aşılanma yine de yeterli değil. Kızamıkta hedefimiz yüzde 95. Diğer aşılar için de bu yıl ki hedefimiz yüzde 90’a ulaşmak.
sagliginsesi.com : Bu hedefe ulaşacağınıza gerçekten inanıyor musunuz?
T.B : Tabi ki. Lojistik tamam, gerekli aşılar temin edildi. Program yapıldı. Bir engel yok.
sagliginsesi.com :Bu yıl içi aşılanmaya ayrılan bütçe ne kadar?
T.B : 50 trilyon lira ayrıldı. Biz stoklu çalışıyoruz. 6 aylık stok yaparız. Zaten bu paranın yarısını kuduz aşısı ve seruma gidecek. Aşılar arasında en pahalısı bu çünkü.
sagliginsesi.com : Aşılamada karşılaştığınız sorunlar neler?
T.B :Halkın aşılanma ve sağlık bilinci her geçen gün artıyor. Bu sevindirici bir gelişme. Ama yine de kültür seviyesinin düşüklüğünden, sağlık bilincinin yetersizliğinden zaman zaman sorunlar yaşıyoruz.
sagliginsesi.com : Aşı kampanyaları düzenliyorsunuz. Kampanyalar sırasında bazen tesadüfte olsa, bir aydan önce vurulmaması gereken aşılar ikinci kez vuruluyor. Bu durumda ikinci kez yapılan aşının yararı olmuyor ,hatta yan etkileri oluyor değil mi?
T.B : Bizim Bağışıklama Danışma Kurulumuz var. Burada 30 kadar akademisyen görevli. Kampanyaların düzenlemesinde, süresinde onlardan aldığımız kararları uygularız. Bir aydan kısa zamanda aynı aşı ikinci defa yapılmışsa tabi ki etkisi olmaz, yan etkiler de olabiliyor. Ama kampanyalar her ay yapılmıyor ki.Ancak tesadüfen o ay aşı olmuş ve bizde aynı aşıyı kampanya sırasında yaparsak hiçbir mahsuru da olmaz.
sagliginsesi.com :Yan etkisinden bahsettiniz.
T.B : Öyle önemli bir şey değil.
sagliginsesi.com : Yani bir ay içinde bir aşının birden fazla vurulmasının önemli bir yan etkisi yok diyorsunuz.
T.B : Evet.
sagliginsesi.com : Ama çocuk sağlığı uzmanları, kişide anaflaksi görülebilir diyor.
T.B : Yiyecekten de olabilir bu. Sadece aşıya mahsus bir şey değil ki.
sagliginsesi.com : Hangi aşılar aşılanma programında.
T.B : Difteri, boğmaca, çocuk felci, tetanoz, kızamık, hepatit B. Ayrıca şüpheli durumdada kuduz aşılaması da oluyor.
sagliginsesi.com :Şu anda aşılar yeterli mi?
T.B : Tabii.
sagliginsesi.com : Bazen özellikle kuduz aşısında sıkıntı yaşanıyor, bulunmuyor nedeni ne. Bu yıl da böyle bir şey yaşanır mı?
T.B :Doğrudur ,bazı zamanlarda kuduz aşısı sıkıntısı çekiyoruz. Zaman zaman stoklarımız yeterli olmayabiliyor. 6 aylık stokla çalışmak istiyoruz.Ama bazen olmuyor. Stokla çalışmak zorundayız, çünkü aşılar dışardan geliyor. Bazen bir aşının defalarca ihalesini açtığımız oluyor. Sıkıntılı olduğumuz dönemlerde stoklarımızı azaltıyoruz. Ama şu anda stoklarımız yeterli, elimizde yeterli aşı da serum da var.
"AŞILAMADA HATALAR OLUYOR”
sagliginsesi.com : Aşılama kampanyası sırasında aşılanmaması gereken çocukların örneğin lösemili çocuğun aşılandığı söyleniyor, bu neden kaynaklanıyor.
T.B : Bunda sağlık personelinin ihmalinden kaynaklanan hatalar olduğu gibi zaman zaman ailenin haber vermemesi nedeniyle de bu tür hatalar olabiliyor. Bir de kampanyanın doğası gereği bu tür hatalarla karşılaşmak mümkün. Evde yapıldığında aile varsa daha rahat, ama küçükse sokaktan geçerken yakalayıp aşılama gerçekleşiyorsa bu tür hatalar maalesef oluyor.
sagliginsesi.com :Peki Türkiye’de aşı üretim, konusunda ne diyeceksiniz. Hangi aşamada?
T.B : Refik Saydam Hıfzıhsıhha Enstitüsü bu işle ilgili. Biz Türkiye’de aşı üretilmesini istiyoruz. Hıfzıfsıhha aşı üretimi hazırlıkları için teknolojik açıdan bir mesafe kaydetti. 5 yıldan önce Türkiye de aşı üretilmeye başlanır. Önce bakteriyel sonra viral aşılar üretilecek.
sagliginsesi.com : Son olarak eklemek istediğiniz…
T.B : Aşılanma koruyucu sağlığın en önemli unsurlarından biridir. Bu konuda özel sağlık kuruluşlarının da sağlık bakanlığına destek vermesini bekliyoruz. Yaygın bir aşılama ile birçok hastalığın önlenebileceğini, bunlardan kaynaklanan ölümlerin, sakatlıkların engellenebileceğini hepimiz biliyoruz.
sagliginsesi.com