BIST 9.866
DOLAR 35,07
EURO 36,62
ALTIN 2.946,71
HABER /  EKONOMİ

Bütçe Meclis gündemine geliyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine ilişkin konularda açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Maliye Bakanı Şimşek, "Bütçeyi Cuma günü Meclis'e göndereceğiz" dedi.

Uluslararası Para Fonunun (IMF) Türkiye ekonomisine yönelik açıklamalarını değerlendiren Şimşek, dışarından yapılan eleştirileri yapıcı ve yol göstericiyse dikkate aldıklarını söyledi.

IMF'nin 2013 yılı 4. madde görüşmeleri sonrasında Türkiye'ye dönük değerlendirmelerinde kısmen haklı noktalar bulunduğunu dile getiren Şimşek, bunun yanında IMF'nin geleneksel şablonlarına dayalı önerilerde de bulunulduğunu ifade etti. Türkiye'de cari açık sorunu bulunduğuna ve bunun yapısal bir sorun olduğuna dikkati çeken Şimşek, bunun kısa vadeli, günübirlik politikalarla çözülemeyeceğini vurguladı.

TALEP HAKLI

IMF'nin kamu harcamalarının kısılması yönündeki talebinin haklı olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Doğru talebe doğru demek lazım ama bütçede de göreceksiniz özellikle cari harcamalara yönelik olarak çok ciddi inisiyatifler aldık. Yakında bütçeyi açıklayacağız. Özellikle son yıllarda çok büyük genişleme kaydeden kamu personel alımı noktasında belki farklı bir yaklaşım içerisine gireceğiz. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu personeli alacağız ama geçtiğimiz yılda hakikaten çok çok, yani bütün dünya kamuda küçülmeye giderken biz bayağı büyümeye gittik. 2007'den bu yana kamuda taşeron, hizmet alımı da dahil neredeyse 700 bin civarında ilave kamu personelinde gelişme var. Bu çok ciddi bir rakam. Bütün dünyada ise tam tersine bir gidişat vardı. Bu şunu gösteriyor, Türkiye'nin makro dengeleri, bütçe dengeleri iyi olduğu için Türkiye'nin ihtiyacı olan birçok alanda personeli aldık ama ilanihaye bu devam etmez. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alanlarda genişleme makul ama ihtiyaç duymadığı alanlarda artık bizim disiplini oturtmamız lazım, ben onu kastettim."

YARIN AÇIKLANIR

Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program'a (OVP) ilişkin çalışmaların bitmek üzere olduğunu yakın bir zamanda, belki yarın açıklanabileceğini bildirdi. Bütçeyi de Cuma günü Meclis'e göndereceklerini belirten Şimşek, "Anayasa gereği son gün 17'sinde ama biz bayramda kimseyi çalıştırmak, yormak istemiyoruz, onun için planımızı, programımızı Cuma günü teslim edecek şekilde yaptık" dedi. 2014 bütçesinin, mali disiplini ciddi bir şekilde gözeten, aynı zamanda Türkiye'nin dört bir yanındaki alt yapı ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir bütçe olduğunu anlatan Şimşek, bu bütçede de klasik hale geldiği gibi açığı en düşük düzeyde tutmayı amaçladıklarını söyledi.

Gelecek yıl için şu an itibarıyla kararlaştırılan yeni bir vergi artışının olmadığını ifade eden Şimşek, "Şu an itibarıyla kararlaştırdığımız, üzerinde çalıştığımız nihai hale getirdiğimiz bir tedbir yok. Duruma bakacağız. Bütçe dengeleri ve mali disiplini önemsiyoruz. Gerektiği zaman gerekli tedbiri almaktan imtina etmeyiz, ama şu aşamada acilen alınması gereken bir tedbir seti söz konusu değil" diye konuştu.

Büyüme hedeflerine ilişkin eleştirileri de değerlendiren Şimşek, şöyle konuştu:

"Biz de gönül ister ki çok daha büyük büyüme hedefleri koyalım ve başaralım ama gerçekçi olalım dünyadan son 60 yılın en büyük krizinin yaşandığı bir dönemdeyiz ve bu dönemin sonuna da gelmedik. Bizden en büyük mal alan AB perişan, Orta Doğu'daki gelişmeler ortada. Biz bu sene için yüzde 4 büyüme öngörmüştük. IMF'nin AB için öngörüleri doğru çıksaydı biz bu hedefi büyük ihtimalle tutturacaktık."

ABD 3. DÜNYA ÜLKESİ GİBİ DAVRANIYOR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "ABD'de işlerin iyiye gitmesi Fed'in (ABD Merkez Bankası) para basma sürecini sona erdirmesini beraberinde getirir, kötüye gitmesi ise bunun ertelenmesi anlamına gelebilir. Bu Türkiye için olumsuz değil. ABD'de işlerin iyiye gitmemesi petrol fiyatlarını da aşağı çeker, yine belki doların değerini olumsuz etkileyebilir. Bunlar aslında kısa vadede Türkiye açısından olumsuz gelişmeler değil. Ama ABD'deki bu durumun dünya ekonomisindeki toparlanmayı rayından çıkarma riski var" dedi.

Şimşek, küresel ekonominin tam toparlanma sürecine girmişken ABD'de bir siyasi kriz oluştuğuna işaret ederek, "ABD sıradan bir ülke değil ama şu anda 3. dünya ülkesi gibi davranıyor. Bu ABD'nin imajını olumsuz etkiliyor. Obama'nın Asya seyahatini ertelemesi tuhaf bir şey" dedi.

Söz konusu gelişmenin Türkiye'ye yansımalarına da değinen Şimşek, şöyle konuştu:

"ABD'de işlerin iyiye gitmesi Fed'in para basma sürecini sona erdirmesini beraberinde getirir, kötüye gitmesi ise bunun ertelenmesi anlamına gelebilir. Bu Türkiye için olumsuz değil. ABD'de işlerin iyiye gitmemesi petrol fiyatlarını da aşağı çeker, yine belki doların değerini olumsuz etkileyebilir. Bunlar kesin şeyler değil. Bunlar aslında kısa vadede Türkiye açısından olumsuz gelişmeler değil. Ama ABD'deki bu durumun dünya ekonomisindeki toparlanmayı rayından çıkarma riski de var. Dolayısıyla kısa vadede bize doğrudan olumsuz bir yansıması görülmüyor. ABD gibi bir ülkenin teknik bir iflasa gitmesi çok makul bir senaryo değil."

KAÇAKÇILIKTA ÇİPLİ MÜCADALE DÖNEMİ

Şu anda üzerinde çalıştıkları konular hakkında da bilgi veren Şimşek şöyle konuştu:

"Üzerinde çalıştığımız bir sürü konu var. Kayıtdışılıkla mücadele kapsamında akaryakıt kaçakçılığını önlemek için araçlara çip takmaktan tutun, elektronik fatura uygulamaya geçti, elektronik arşiv uygulamasına, müşteri cari hesap dediğimiz yani tüm mükellefler için biz, uluslararası derecelendirme kuruluşu gibi reyting yapacağız. Yani reytingi yoğun olanlara KDV iadesinde kolaylık sağlayacağız, iyi olmayanları da takibe alacağız denetleyeceğiz. Dolayısıyla mükellef, eğer yükümlülüklerini iyi yerine getiriyorsa başımız gözümüz üstünde yeri var, ödüllendireceğiz. Ama öbürlerini de tabiki ödüllendirmeyeceğiz."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine bir talimatları olduğunu ve bu konuda çalıştıklarını dile getiren Şimşek, "Gittiğimiz her yerde fırça yiyoruz. 'Niye bu KDV iadeleri bu kadar zaman alıyor?' diye. 'Milletin parasını iade edeceğiz, inceleme yapmamız lazım. Onları hızlandır' diyor. Şu anda KDV iadelerini nasıl hızlandırırız, özellikle ihracatçımıza nasıl daha çok yardımcı oluruz, bunlar üzerinde çalışıyoruz. Çalıştığımız çok konu var. Vergi denetiminde elektronik denetim sistemleri üzerine çalışıyoruz. Bunlar ufak, aşağıdan, derinlemesine yaptığımız mikro düzeydeki çalışmalar" diye konuştu.