BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

Busha verilecek PKK dosyası

Erdoğan, Bush'la görüşecek. Dört listeden oluşan PKK listesini önüne sunacak...

Abone ol Başbakan Erdoğan’ın 5 Kasım görüşmesinde Bush’a vereceği dosyada, PKK’nın Kuzey Irak ve Batı ülkelerindeki varlığına ilişkin dört önemli liste bulunuyor

* Kuzey Irak’taki iadesi istenen PKK elebaşları
* Dağıtılması istenen PKK kampları
* PKK’nın bitirilmesi gereken siyasi örgütlenmesi
* Örgütün ABD ve Avrupa’daki liderleri ve yan kuruluşları


TÜRKİYE’YE İADESİ İSTENENLER: Türkiye, K. Irak’taki PKK varlığını yıllardır yakından izliyor. Bu çerçevede, daha önce de ABD ve Irak’a verilen listede, 148 kişi yer alıyor.

Öne çıkan isimler şöyle:


* Murat Karayılan: PKK Yürütme Konseyi Başkanı.

* Rıza Altun: Türk istihbaratı, PKK’nın “Avrupa’daki kasası” olarak tanınan Altun’un temmuz ayında Kuzey Irak’a geçtiğini saptadı

* Cemil Bayık: Örgütün askeri kanadı ARGK’nin başında.

* Osman Öcalan: PKK’dan ayrılarak Yurtsever Demokrat Parti’yi kurdu.
* Diğer isimler: Rüstem Cudi, Mehmet Eşiyok, Gönül Tepe, Aysel Aydın, Nilüfer Koç, Hoşiyar İbrahim Hüseyin, Ayfer Kordu, İbrahim Çoban, Bese Hozat, Şilah Kobani, Zeynep Hilali, Nevroz Batman, Dilan Malatya, Nida Nuda/Nudawan, George Aryo, Cemal Şamoyan, Ferhat Abdi Şahin, Ömer Halep.

DAĞITILMASI İSTENEN KAMPLAR: PKK’nın Kuzey Irak’ta yaklaşık 15 kampı bulunuyor. Ancak bunların bir kısmı “küçük ve seyyar” şekilde düzenlenmiş kamplar. Bir tehdit anında, çok kısa sürede kampın yeri değişebiliyor. Ancak diğerleri, yerleri belli olan, geniş ve boşaltılması güç kamplar. Türkiye, öncelikle bu yerleşik kampların dağıtılmasını istiyor. Belirlenen ve derhal dağıtılması istenen kamplar şöyle:

* Kandil Dağı: Eğitim üssü ve cephanelik olarak kullanılıyor. 8 kamp var. En önemlileri Zeli kampı, Dole-Koge kampı, Türk Kalesi kampı, Savaş Pınarı kampı, Bele Kaii Kampı, Batı Cephesi kampı.

* Hakurki Kampı: Şemdinli’nin karşısında İran-Iras sınırının bitiştiği noktada. Şefik dağı eteklerinde.

* Hınere Kampı: İran’ın Sino kenti ile Irak’ın Sedaka ilçesi arasında Keşif dağındadır. Örgütün merkez karargahı buradadır.

* Lolan Kampı: Adını İran sınırındaki Hakurki Vadisi’nden akan Lolan deresinden alıyor. 150 terörist bulunuyor.

*Zap Kampı: Türk sınırına 5-6 saat yürüyüş mesafesinde. Teröristler burada konaklayıp Türkiye’ye sızıyor.

*Metina Kampı: Çukurca ilçesinin tam karşısında Irak’ın 15-20 km içerisinde.

*Avaşin Kampı: Hakkari’nin Dağlıca kasabasının karşısındaki vadide.

* Haftanin Kampı: Zaho’ya araçla 1 saat, Türkiye’ye 3 saatlik yürüyüş mesafesinde.

* Kelereş Kampı: Van Başkale ilçesi karşısında İran-Irak sınırında. Bölük düzeyinde silahlı gruplar bulunmakta. Kaçakçılardan sözde gümrük vergisi adı altına para topluyor.

* İran’da bulunan kamplar: Piran, Şehidan, Danbat, Kozareş, Kuran kampları..

PKK’NIN YAN KURULUŞLARI: PKK, Saddam yönetiminin ardından, özellikle K.Irak’ta farklı adlarda çeşitli kuruluşlarla, ülkenin siyasi hayatına nüfuz etmeye çalıştı. Bunun en somut örneği örgütün kurduğu siyasi parti PÇDK- Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi. Erdoğan’ın Bush’a vereceği listede, PÇDK’nın Kerkük, Süleymaniye, Erbil ve Musul’daki büro ve merkezlerinin adresleri bulunuyor. Bunların derhal kapatılması isteniyor. PÇDK’nın asıl merkezi ise, Enze Köyü’nde bulunuyor. PÇDK’nın liderliğini Dr Faruk Muhammed Gulpi yapıyor. Muhammed, bir ara Bağdat yönetiminin talimatıyla tutuklanmakla birlikte, daha sonra salıverilmişti.

PKK’ya destek veren bir başka siyasi oluşum ise, Kürt Demokrat Halk Hareketi... PKK’nın Irak Federal Parlamentosu’nda da bir “destekçi milletvekili” bulunuyor. Türkiye, Kürt kontenjanından Parlamento’ya giren Mahmud Osman’ın da yakalanmasını istiyor.

PKK’nın Sar-ı Sule Dağı’nda, Dr Viyan kod adlı bir teröristin başında bulunduğu hastanesi de var. Türkiye, topraklarında eylemden dönen yaralı militanların tedavi edildiği bu hastanenin de kapatılmasını istiyor.

PKK’NIN BATI’DAKİ YAPILANMASI: Erdoğan’ın dosyasında bir de PKK’nın “ayakta durmasını sağlayan asıl unsurlar” yani Batı ülkelerinde örgüt için para ve adam toplayan kişi ve yan kuruluşların kapsamlı bir listesi bulunuyor.

Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, Danimarka, İngiltere, İsviçre, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Norveç’te sayısı yüzü aşan dernek, lokal, kültür merkezi, dergi, gazete, örgüt evi tek tek sıralanıyor. Ayrıca bu ülkelerin PKK’ya verdiği destek ve işbirlikçileri tek tek detaylı bir şekilde anlatılıyor. ABD’de de Amerikan-Kürt Enformasyon ağı (AKIN, Washington Kürt Enstitüsü ve Kuzey Amerika Kürt Ulusal Kongresi’nin PKK’nın örgütlenmesini sağladığı ifade ediliyor. Bu derneklerin lider kadrosunun isimleri, eylemleri ve adresleri de yer alıyor.