BIST 9.916
DOLAR 35,27
EURO 36,78
ALTIN 2.977,78
HABER /  DÜNYA

Bush ve Blair nihayet düğmeye bastı

İsrail’e ılımlı davranmakla suçlanan Bush ile Blair, Lübnan için diplomatik girişim başlattılar.

Abone ol

İsrail ordusu, Lübnan"a saldırılarını artırırken krizin sona erdirilmesi için diplomatik girişimler yeniden hız kazanıyor.

İsrail"e ılımlı davranmakla suçlanan ABD Başkanı George W. Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, Beyaz Saray"daki zirvede “kısa süre içinde Güney Lübnan"a uluslararası istikrar gücü gönderilmesi” konusunda anlaşırken, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice"ın da bugün yeniden bölgeye gideceği açıklandı. Artan uluslararası baskılar sonrasında Blair"le görüşen Bush, ortak basın toplantısında Rice"ın İsrail ve Lübnan liderleriyle bir araya geleceğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Rice, bu akşam İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüşecek.

 “Lübnan ordusunun kontrolünü ülkenin güneyine doğru genişletmesini sağlamak amacıyla uluslararası gücün hızla Lübnan"a gönderilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldık.” diyen Bush, söz konusu gücün, Hizbullah"ın silahsızlandırılmasını öngören BM kararını uygulaması gerektiğini savundu. Ancak Hizbullah"ın silahsızlandırılması konusuna, barış gücüne asker katkısı yapabilecek Müslüman ülkelerin soğuk baktığı biliniyor. Uluslararası gücün insanî yardım için de gerekli olduğuna vurgu yapan Bush ve Blair, barış gücü konusunun pazartesi gününden itibaren BM"de ele alınmaya başlayacağını ve Lübnan konusunda bir karar tasarısının gelecek hafta Güvenlik Konseyi"ne sunulacağını bildirdi. İki lider, “demokratik ve istikrarlı bir Ortadoğu"nun inşası için bu krizin bir fırsat olarak değerlendirilmesini” savundu.

Amerikan ve İngiliz liderler, Hizbullah gibi unsurları desteklemekle suçladıkları Suriye yönetimini de kendileri ile işbirliğine çağırdı. Muhtemel ateşkes konusunda zaman tahmini yapmaktan kaçınırken, Bush, “Çözüm için en popüler olanı değil, en doğru olanı yapmamız gerek.” ifadesini kullandı. Liderler, "teröristlerin ve gericilerin" Ortadoğu"nun demokrasi ve ilerlemeye kavuşmasını engellemeye çalıştıklarını savundu. Bu arada Avrupa Birliği de Lübnan"da acil ateşkes çağrısı yaparken üye ülke dışişleri bakanları salı günü krizi tartışmak üzere olağanüstü toplanacak.

Öte yandan Hizbullah"ın, İsrail saldırılarının sona ermesinin ardından, her türlü öneriyi incelemeye hazır olduğu bildirilirken, Almanya ve Kızılhaç"ın, taraflar arasında gizli arabuluculuk yaptığı öne sürüldü. İsrail"de yayımlanan Yediot Ahronoth gazetesi, İsrail ve Hizbullah ile irtibata geçen Almanya ve Kızılhaç"ın, çarşamba günü gerçekleştirilen ilk temaslarda çatışmaları bitirerek kapsamlı çözüme varmak üzere esir değişimi için bir ortam oluşturulmaya çalışıldığını yazdı. Washington, Beyrut, aa, Cihan

Lübnan"daki yıkım yürekleri dağlıyor

İsrail, saldırıların 17. gününde Lübnan"ın güneyindeki Sur kenti eteklerindeki köyleri ve Bekaa Vadisi"ni bombaladı. Saldırılarda 11 kişi hayatını kaybetti. İsrail"in 12 Temmuz"da başlattığı saldırıların ağır bilançosu ise şöyle:

600 sivil öldü, 1788 kişi ağır yaralı.

5 bin ev yerle bir edildi.

500 bini aşkın Lübnan vatandaşı yaşadıkları yerleri ve evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Lübnan"daki 3 havaalanı, 3 liman, 22 petrol istasyonu, 3 baraj ve 4 radar tesisi vuruldu.

62 köprü yıkıldı.

600 kilometre uzunluğunda karayolu kullanılamaz hale geldi.

Bazı fabrikalarla birlikte 150 iş merkezi de bombalandı.

2 elektrik santralı ve bir kanalizasyon tesisinin yanı sıra çok sayıda radyo, televizyon ve cep telefonu vericisi vuruldu.