BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,74
ALTIN 2.957,97
HABER /  SAĞLIK

Burun estetiği ameliyatı morluklar ne zaman geçiyor?

Burun estetiği en yaygın operasyonlardan biri. Peki burun estetiğini kimler yaptırmalı. Estetik olunca burun ne kadar sürede iyileşiyor morluklar ne zaman geçiyor? Burun estetik ameliyatı hakkında önemli bilgiler.

Abone ol

Yüzün ortasında olması sebebiyle yüz hatlarını belirleyen ve dikkat çeken yapıların başında burun geliyor. Yüzdeki çıkıntılı yapısı nedeniyle kaza veya travmalar sonucunda en sık kırılan uzuv da genellikle burun oluyor. Hem estetik kaygılar hem de yaralanmalar sebebiyle uygulanan estetik müdahalelerden biri olan burun ameliyatları sırasında, solunum zorluğu yaratan eğrilikler veya tıkanıklıklar da düzeltilebiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Fulya Fındıkçıoğlu, burun ameliyatları öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Rinoplasti olarak adlandırılan burun ameliyatı, yüz kemik gelişiminin tamamlandığı 17 yaş sonrası dönemde, ek hastalıklar da göz önünde bulundurularak, beklentileri gerçekçi ve mantıklı olan herkese yapılabilmektedir. Geçmişte uç kısmı çok kalkık, sırtı çok oyulmuş ve yapıldığı çok belli olan burunlar hedeflenirken, günümüzde yüzdeki diğer yapılarla denge halinde olan, yüze yakışan, yapıldığı çok belli olmayan ve nefes alırken zorlanmayan bir sonuç ortaya çıkarmak hedeflenmektedir.

Burnun yüze kattığı ifade çok önemli

Ameliyat öncesinde yapılan muayenede beğenilmeyen ve değişmesi istenen özellikler doktora açık bir şekilde ifade edilmelidir. Burun ameliyatı olmayı düşünen kişiler, genellikle bu konu üzerine çok düşünen ve aynaya baktığında sadece burnunu görür hale gelen bireylerdir. Plastik cerrah ise burun ve yüzün diğer yapılarını ve bunların genel uyumunu sadece buruna odaklanmadan analiz etmektedir. Bunun sonucunda varsa, burun ameliyatına ek olarak yapılması gereken işlemlerle ilgili olarak hasta bilgilendirilmektedir. Bu öneriler dikkate alınmadığı takdirde burun güzel olsa bile genel yüz ifadesi istenilen sonucu vermeyebilir.

Bilgisayardaki burun planı
Estetik ameliyat öncesi burun şeklinin nasıl olacağına, iki veya üç boyutlu fotoğraf çekilip, bilgisayar ortamında görüntü üzerinde oynamalar yapılarak karar verilebilmektedir. Bu uygulamanın sadece fikir verici olabileceği unutulmamalıdır. Bilgisayarda elde edilen son görüntünün aynısının ameliyat sonrası elde edileceği düşüncesi doğru bir yaklaşım değildir. Kişinin yüz yapısı ve cilt dokusu farklı olabileceği için beklenti bu doğrultuda ayarlanmalıdır. Bir ünlünün fotoğrafı ile doktora başvurup aynısını istemek de günümüzde sıkça yapılan hatalardan biridir. Herkesin yüzü farklıdır ve önemli olan kişiye özel bir çalışma yapılmasıdır.

Tamponlar sadece gerekli durumlarda kullanılıyor
Burun ameliyatlarında, açık ve kapalı teknik olmak üzere iki tür cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Ameliyatı yapan cerrahın kişisel tercihinin ötesinde her iki tekniğin farklı avantajları ve dezavantajları vardır. Bu tekniklerden hangisinin uygulanacağına muayene sonrası karar verilmektedir. Genel anestezi altında uygulanan operasyonun süresi 1-2.5 saat arasındadır. Sadece burun ucundaki kıkırdaklara müdahale edilecekse lokal anestezi de tercih edilebilmektedir. Ameliyat bitiminde gerekli görülürse burun deliklerine silikon tamponlar yerleştirilmekte ve bunlar, genellikle 3-5 gün sonra çekilmektedir. Burun sırtına yerleştirilen alçı veya atel yaklaşık 9-10 gün sonra çıkarılmaktadır. Sadece burun ucuna müdahale edildiyse alçı konulması gerekmez, bantlar yeterli olur. Ameliyat sonrası hafif- orta düzey ağrı olabilmekte ve ağrı kontrolünde ağızdan alınan ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Operasyon sonrasında kendini iyi hisseden hastalar aynı gün taburcu olabilseler de, genellikle 1 gece yatış tavsiye edilmektedir.

Morlukların geçme süresi sigara içenlerde daha uzun : Ameliyat sonrası oluşan şişlik ve morluklar, kişiden kişiye ve ameliyatın boyutuna göre değişebilmektedir. Sigara içenlerde ameliyat sonrasındaki öksürük ve buna bağlı basınç artışı nedeniyle şişlikler ve morluklar daha fazla olabilmektedir. Bu şişlik ve morlukları sınırlamak ve azaltmak için burun çevresi ve göz kapakları üzerine 2 gün boyunca aralıklı soğuk kompres uygulaması önerilir. Şişlik ve morluklar genellikle 2-3 hafta içerisinde kaybolmaktadır. Başın yüksekte durması da ödem oluşumunu azaltmaya yardımcıdır. Burun ameliyatından sonra ilk günler ve haftalarda, burun içindeki ödem ve kabuklar nedeniyle solunum çok rahat olmayabilir. Bu dönemde bazı damla ve kremlerin kullanımı kabukları yumuşatıp temizlenmelerini kolaylaştırmaktadır. Operasyon sonrasında yaklaşık 2 ay gözlük kullanılmaması önerilmektedir. Aynı şekilde 3-6 ay süreyle şiddetli darbelerden korunmak gerekmektedir.