Bursa Valiliği'nin şehirde jeotermal su arama çalışmalarında ikinci kuyudan sevindirici haberler geldi.
Abone olBursa'nın Hüdavendigar Mahallesi'nde yapılan ilk çalışmada bin 200 metreye kadar inerek sıcak su bulamayan Jeotermal Aş.'nin Kültürpark'ta yürüttüğü ikinci çalışmada 376 metre derinlikte 41 derecelik su çıktı.
Ancak sondaj anlaşmasını 600 metre olarak yapan Valilik 80-90 derece arasında bir sıcaklıkta su çıkmasını ümit ediyor. Erdoğan Bilenser'in başkanlığı döneminde Kültürpark'ın en batısında açılan 653 metre derinliğindeki kuyudan da 88 derecelik su çıkmıştı. Saniyede 50 litre gibi oldukça yüksek miktardaki su için Uludağ Üniversitesi Kükürtlü kaplıcalarındaki su kaybını gerekçe göstererek belediye ile mahkemelik olmuştu. Ancak 2007 de çıkan bir kanunla yer altı sularının işletimi ve kontrolü İl Özel İdarelerine devir oldu. Bu kanundaki tam netlik olmaması sebebiyle büyükşehir sınırlarında belediyeler de hak sahibi olduklarını ileri sürselerde il özel idareleri tapusunda bile su kayıtlı termal otellerden yıllık rüsum topluyor. Bu sebeple üniversite belediye arasındaki hukuki mücadele rafa kalktı.
Vali Şehabettin Harput'da yeni kanundan sonra, Rektör Prof. Dr. Mete Cengiz'den atıl duran eski kuyudaki suyun kullanımı konusunda prensip anlaşmasına vardı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'de Vali Harput'un çalışmalarını desteklemek için sıcak su konusunda belediyenin projelerini şimdilik gündeme getirmiyor. Uludağ Üniversitesi Senatosunun onayına sunulan yeni protokol ile önümüzdeki günlerde 50 litrelik kaynaktan Kükürtlü'deki Uudağ Üniversitesi Rehabilitasyon Merkezi'nin ihtiyacı karşılanacak, kalan su da önce otel yatırımcılarının taleplerine yönlendirilip ardında konutlarda ısınma ve kullanımı konusunda değerlendirilecek.
Jeotermal Aş yetkilileri ise Bursa'nın altında, tam bir sıcak su denizi bulunduğuna dikkat çekerek, küçük tartışmalar sebebiyle yıllardır suyun çıkarılamadığını, çıkanlarında kullanılamadığını belirttiler. Halen Çekirge'de Polis Evi yakınlarındaki kaynakda 46 derece sıcaklıkta saniyede 50 litrelik bir kuyunun da bölgedeki otelcilerle olan hukuki süreç sebebiyle değerlendirilemediğini belirten yetkililer, "Bu kaynak açılsa, bölgede yeni yapılacak oteller bile ihya olurlar. Şu anda otellerin tapularına kayıtlı masuralı hakları saniyede 20 litredir. Ancak saniyede 10 litre civarında kullanımları oluyor. Küçük tartışmalar ve kavgalar bir kenara bırakılsa, Uludağ Yolu'nda bütün otellere yetecek su, şu anda hiç sondaj yapmadan çıkarılabilir. Kapalı olan kuyuda motopom kullanılırsa saniyedeki su miktarı 125 litreye kadar çıkabiliyor. Böyle bir kaynakda yıllardır malesef kapalı duruyor. Bütün bunları hareket geçirerek Bursa'yı tam bir termal şehri yapmak için çalışıyoruz" dediler.