BIST 9.913
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.961,88
HABER /  GÜNCEL

Bursa'daki grev krizinde Vali devrede!

Bursa'daki otomotiv işçilerinin iş bırakma eyleminde Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun, dün akşam işveren ve işci temsilcileri ile yaptığı görüşmeden sonuç çıktı mı?

Abone ol

Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun, dün akşam işveren ve işci temsilcileri ile yaptığı görüşmeden sonuç çıkmadı. İşverenin "Bize bir ay süre verin. Her kurum kendi bütçesine göre zam yapacak" önerisi üzerine işciler rakamın belirlenip resmiyete dökülmesini isteyince, taraflar bir kez daha anlaşamadan ayrıldı.

İşçilerin Avukatı Deniz Baykal, bugün de devam edecek görüşmelerden sonuç alınabileceğini söyledi. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Bursa'daki otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemine ilişkin "Tüm çalışanlarımızı sağduyuyla davranmaya, işlerine, sanayimize ve ülkemiz menfaatlerine sahip çıkmaya ve yasal olmayan eylemleri derhal durdurmaya çağırıyoruz" açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin otomotiv ve yan sanayi ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Bursa’da, işçilerin bağlı oldukları Türk Metal Sendikası’nın, Bosch Fabrikası’nda çalışan işçilerin daha fazla zam alması üzerine kendilerine ek zam verilmesi için başlattıkları iş bırakma ve iş yerinden ayrılmama eylemleri sürüyor. Geçen perşembe gecesi Oyak Renault’ta başlayan, ardından Tofaş Otomobil Fabrikası ile devam eden bu eylemlere dün de yan sanayinin lokomotif isimlerinden Coşkunöz ve Mako da katıldı. Bosch Fabrikası’nda çalışan arkadaşlarına verilen artışın kendilerine de uygulanmasını isteyen işçiler, haklarını alana kadar eylemlerine devam edeceklerini duyurdu.



VALİ ARABULUCU OLARAK TARAFLARLA GÖRÜŞÜYOR

Otomotiv ve yan sanayine büyük zarar verdiği, yapılan ihracaat anlaşmalarını olumsuz etkilediği belirtilen eylemin sona erdirilmesi için taraflar arasında arabulculuk yapan Bursa Valisi Münir Karaloğlu dün akşam eylem yapan fabrikalardaki işçilerin temsilcileri, işverenler ile işçilerin avukatı Deniz Baykal ile bir araya geldi.

Toplantıda işveren temsilcileri, işçilere yapılan sözleşmenin 3 yıllık olduğunu, bunun yasal olarak değiştirilmeyeceğini hatırlatırken her fabrikanın gelir durumuna göre kendilerine ek kaynak ayırması için öneride bulundu. İddiaya göre işciler bu öneriye, "Rakam belli olsun. Resmiyete dökelim. Bugün söylenen sözler yarın çok düşük olarak bizim karşımıza çıkabilir" yanıtı verdi. Uzun süren görüşmeler, işçilerin eylemlerine devam kararı ile sonuçsuz kaldı. İşçilerin avukatı Deniz Baykal, mevcut sıkıntının devam ettiğini ancak çözüm yollarının tamamen tıkanmadığını belirterek, "Bugün güzel bir sonuç alabiliriz diye düşünüyorum" demekle yetindi.

İŞARET DİLİYLE TEPKİ

Bu arada Oyak Renault, Tofaş, Coşkunöz ve Mako’daki işçiler dün akşamda fabrika bahçesinde yatarak geçirdiler. Sabah kahvaltısında çay içip simit yiyen işçilere bazı STK’lar ve belediyeler yiyecek yardımında bulundu. Eyleme katılan otomotiv fabrikasında görev yapan duyma ve konuşma engelli işçilerin tepkilerini ve beklentilerini işaret dili kullanarak dile getirmek istemesi dikkat çekti.

OSD'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Bursa'daki otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemine ilişkin "Tüm çalışanlarımızı sağduyuyla davranmaya, işlerine, sanayimize ve ülkemiz menfaatlerine sahip çıkmaya ve yasal olmayan eylemleri derhal durdurmaya çağırıyoruz" açıklamasını yaptı.

OSD açıklamasında, dernek üyesi otomotiv fabrikaları ile ana sanayiye parça tedarik eden bazı yan sanayi şirketlerinde başlatılan toplu iş bırakma eylemlerinin, çalışanlara, ailelerine ve otomotiv sanayiye zarar verdiği ifade edildi.

Otomotiv sanayini bağlayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi'nin, 2014 yılının ikinci yarısında otomotiv sanayinde faaliyet gösteren sendikalarla 31 Ağustos 2017'ye kadar yasal prosedürler çerçevesinde geçerliliğini koruyacak şekilde imzalandığı anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu çerçevede, 3 yıllık bir süre için geçerli olan ve bağlayıcılığı bulunan Grup Toplu İş Sözleşmesi yürürlükteyken, otomotiv sanayimiz şirketlerinde başlatılan eylemler haksız ve yasa dışıdır. Halen devam eden eylemler sebebiyle, ülkemizin ihracat ve Ar-Ge lideri otomotiv sanayimiz üretimi durdurmak zorunda kalmış, taahhüt ettiği siparişleri karşılayamaz duruma gelmiş ve uluslararası pazarlarda zor durumda kalmıştır. Takdir edileceği üzere mevcut eylemlerin devam etmesi durumunda, sanayimiz çok zor bir durumda kalacak, pazar ve sipariş kayıpları sebebiyle faaliyetlerinde azalma, dolayısıyla istihdam kaybı kaçınılmaz olacaktır."

Açıklamada, bu durumun ayrıca Türkiye'de yeni yatırım düşünen mevcut ve potansiyel uluslararası yatırımcıları bu kararlarını yeniden düşünmeye yönelteceği ifade edildi.

Halen otomotiv sanayi şirketlerinde devam eden eylemlerin bir an önce bitirilmesi, çalışma huzurunun sağlanması ve üretimin başlamasının başta ülke olmak üzere tüm tarafların menfaatine hizmet edeceğinin altı çizilen açıklamada, "Bu çerçevede tüm çalışanlarımızı sağduyu ile davranmaya, işlerine, sanayimize ve ülkemiz menfaatlerine sahip çıkmaya ve yasal olmayan eylemleri derhal durdurmaya çağırdığımızı kamuoyuna duyururuz" denildi.