BIST 9.976
DOLAR 34,07
EURO 38,07
ALTIN 2.835,58
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bursa'da Osmanlı çarşı kültürü konuşuldu

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Osmanlı coğrafyasında çarşı kültürü' sempozyumu, çok sayıda bilim adamının iştirakiyle başladı.

Abone ol

Sempozyumda, Ortadoğu'dan Balkan'lara kadar bir dönem Osmanlı Devleti'nin hakim olduğu bölgelerdeki çarşı kültürü masaya yatırıldı.

Sempozyum öncesinde Türkiye'deki çarşı fotoğraflarının yer aldığı serginin açılışı yapıldı. Ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi han ve çarşılar konulu slayt gösterisi sunuldu. Başkan Recep Altepe, çarşıların bir şehrin ekonomisi ve kültürünü yansıttığını söyledi.

Şehirlerimizin her zaman canlı kalması için çarşıların ayakta durması gerektiğine dikkat çeken Altepe, ecdat yadigarı tarihi çarşıya sahip çıktıklarını ifade ederek, "Şehirlerimizin her zaman için canlı kalması için çarşıların ayakta olması gerekir. Çarşı batarsa komple şehir de batar. Çarşılarımızda yapılan çalışmalar bizim için çok önemli. Anadolu'da. Ortadoğu'da, Balkanlar'daki çarşılarla ilgili sunumlar yapılacak. Bizlere emanet olan bu çarşıyı ayağa kaldırmak bu güzellikleri ortaya çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Tarihi mekanlarımızın cephelerini yeniledik. Konfor sağlandı. Zeminler yeni görünüm kazandı. Çarşılar, Osmanlı döneminde nasıl canlı ise günümüzde de bu canlılığını korumalı" dedi.

"TARİHİ ÇARŞILAR İNSAN FITRATINA HUZUR VERİYOR"

Vali Şahabettin Harput, Bursa'nın en büyük vasfının kültür ve medeniyetler şehri olduğuna dikkati çekti. Harput, "Tarih bilinci olacak. Manevi kültür bilinci olmazsa bu iş olmaz. Ülkemizin dört bir yanında tarihi eserlere sahip çıkılmasıyla bir tarih şuuru oluştu. Birçok şehrimizde tarihi eserlerin nasıl ayağa kaldırıldığını görüyoruz. Mutlu olmamak mümkün değil. Bu tarihi eserler insan fıtratına ve ruhuna yansıyor. İnsanların ruhunu sıkan yapılardan kurtulmak için tarihi binalar iyi bir mekan. Tarihi çarşılar, estetik ve zarafetleriyle diğer alışveriş merkezlerinden ayrılıyor. Çarşılar, insanların bir birleriyle kucaklaştığı yerlerdir" şeklinde konuştu.

"BURSA İKİNCİ BİR FETİH YAŞIYOR"

ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sözen ise, Bursa'nın tarihi kalesini 2009'da masaya yatırdıklarını belirterek, 2011 yılında Osmanlı mahallelerini ele alacaklarını dile getirdi. Bursa'nın adeta ikinci bir fetih yaşadığını vurgulayan Sözen, "Geçmişte büyük kayıplar yaşadık. Bugün burada herkes var. Bilim adamları çarşının sahipleriyle birlikte bu mekanları tartışacak. Bu toplantı çok önemli. Kale ile ilgili toplantıyı geçen sene yaptık. Bu sene çarşıyı yapacağız. Gelecek sene de mahalle üzerinde çalışmalar yapacağız. Bursa'da yeni bir fetih başladı. Burada ciddi bir beraberlik yaşanıyor" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Altepe, Sözen'e plaket takdim etti. Açılış konuşmalarından sonra 'Osmanlı ekonomisinde çarşı' konulu panel gerçekleştirildi.