BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Bursa'da metal işçisi işverenle görüşmeyi bekliyor

Renault ve TOFAŞ'in ardından yan sanayiye de sıçrayan üretim durdurma eylemleri şehirde tansiyonu yükseltmiş durumda. İşçilerin fabrika önlerinde bekleyişi sürerken gözler bugün yapılması beklenen işçi-işveren görüşmesine çevrildi.

Abone ol

Bursa'yı İstanbul'a bağlayan Yeni Yalova Yolu Caddesi üzerinde geçen araçlar, TOFAŞ fabrikasına yaklaştıklarında, kornaya basmaya başlıyor.

Özellikle tırlar ve kamyonlar havalı kornalarıyla, fabrika önündeki dar uzun çimenlik alana kamp kurmuş olan işçileri uzun uzun selamlıyor.

Her korna, alkışlar ve ıslıklarla karşılık bulurken, yol kenarına dizilmiş işçiler ellerinde arabaları “Tofaş için korna çalmaya” çağıran pankartlarla destek topluyor.

Metal işçileri arasında yaklaşık bir aydır yükselen tansiyon, üç gün önce Renault'da, hemen arkasından Tofaş'ta, Cuma gecesi de yedek parça yan sanayiinden Coşkunöz'de üretimin durmasıyla had safhaya ulaştı.

Türk Metal Sendikası'yla Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında imzalanan grup toplu iş sözleşmesi kapsamında olan diğer fabrikaların gözü de bu direnişlerde.

Üç gündür geceli gündüzlü fabrikada ve fabrika kapısında yatan işçilere, bugün aileleri de destek veriyor.

“2 gündür babamızı görmüyoruz” diyen bir işçi eşi, biri 7 diğeri 1,5 yaşındaki oğlunu almış, eşini görmeye Tofaş önüne gelmiş.

'E ben de Harranlıyım'

Fabrika kapısına asılan, “Direne direne kazanacağız” ve “Tofaşlı Harranlılar” pankartı önünde ailece fotoğraf çektiriyorlar.

Harranlılar ifadesi, Kemal Sunal'ın meşhur filmi Kibar Feyzo'da, çalıştığı inşaatta sendika üyesi olan işçilerin daha yüksek ücret aldığını görünce sebebini soran ve aldığı “Onlar sendikalı” cevabı karşısında “E ben de Harranlıyım” diyen Feyzo'ya gönderme.

Tofaş işçisi basına konuşmak konusunda çok da istekli sayılmaz. Beni temsilcilerine yönlendirmek istiyorlar. İşçi yakınlarıyla ve benle konuşmayı kabul eden birkaç işçi var. Bu esnada birçok defa işçilere kimlik göstermek zorunda kalıyorum.

Emekli öğretmen olan bir baba, içeride iş bırakmış olan oğluna desteğe gelmiş. Yanında eşi ve 10 yaşındaki torunu var. “Oğlumuza desteğe geldik” diyor, eşiyse “3 gündür oğlum içerde” diyerek ağlamaya başlıyor.

Yoldan geçen arabaların destek kornaları arasında konuşmaya çalışıyoruz.

“Haklı olduğumuz sürece buradayız” diyor işçi babası.

Sendikaya tepki

Bursa'nın köklü yerel kanallarından OLAY TV'nin kameramanı ve muhabiri, fabrika önüne gelmek istiyor. Ancak işçiler, yolun karşısından fabrika önüne geçmek isteyen gazetecileri çabucak karşılarında toplanarak yuhalamaya başlıyor ve fabrika önüne sokmuyorlar.

Sebep, Türk Metal Sendikası başkanı Pevrul Kavlak'ın henüz üretim durmadan önce OLAY TV'ye çıkıp yükselen tansiyon hakkında konuşması. İşçiler yerel basının kendilerini görmezden geldiğini söylüyor.

Coşkunöz'de neşe

Yedek parça üreticisi Coşkunöz fabrikasında eylemdeki işçiler keyifli.

Cuma gece vardiyasından bu yana üretimi durdurmuş olan yan sanayi fabrikası Coşkunöz'deyse neşe hakim.

BBC Türkçe'nin eylemlere dair yazdıkları haberleri okuyan işçiler gülerek yaklaşıyor.

Başka bir fabrikadan Coşkunöz'e desteğe gelen bir işçi, video haberlerimizi eleştiriyor “Ne o öyle belgesel gibi anlatmışsınız Şafak Hanım, azıcık duygu katsaydınız habere” diyor. Gülüşerek haberlerimiz ve basın hakkında sohbet ediyorlar.

Fabrika içindeki işçiler müzik eşliğinde çiftetelli oynuyor.

İşçiler, Nilüfer Belediyesi'nin üç öğün sıcak yemek yolladığını, diğer fabrikalardaki işçilerin de aralarında para toplayarak erzak yardımı yaptığını söylüyor.

Tam o sırada Renault işçilerinin yolladığı bir araçla Coşkunöz işçilerine su geliyor.

Neşeli hava polisin gelişiyle dağılıyor

Renault marka araçlarda logolara siyah bantlar çekilmiş.

Fabrika önüne gelen iki sivil polis, işçilerle konuşuyor.

Bu neşe havası birazcık duraksıyor ve polisler gittikten sonra işçilerden biri bana yaklaşıp, “teşekkür ederiz” diyor ve fabrika önünden ayrılmamı istiyor.

Hemen yakındaki Renault'ya geçiyorum, ancak orada da fabrika önüne alınmıyorum.

Fabrika alanına gazeteciler işçi olmayan eylem destekçileri alınmıyor.

İşçiler ve polisten oluşan bir giriş kapısından içeri gazeteciler alınmıyor. Kapıdaki işçi, “Bu bizim kararımız, basını sokmayacağız içeri” diyor, sonra sarı basın kartı olanları aldıklarını söylüyor.

Eyleme dayanışma ziyareti yapmak isteyenlerin de içeri alınmadığını söylüyorlar.

Hem Tofaş hem Renault işçisi, dün gece valiliğin araya girdiğini ve bugün işveren temsilcileri ile görüşme gerçekleştireceklerini söylüyor. İşçiler saati belli olmayan görüşmeyi bekliyor.