BIST 9.949
DOLAR 35,23
EURO 36,71
ALTIN 2.980,57
HABER /  GÜNCEL

Bursa'da kene alarmı

Özcan Akan, yaptığı yazılı açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hakkında bilgi verdi

Abone ol

Bursa Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, yaz aylarıyla birlikte artan kene olaylarına karşı vatandaşı bilgilendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Özellikle kırsal bölgeler ve dağ ilçeleri başta olmak üzere halk eğitim merkezleri ve kahvehanelerde halkı bilgilendireceklerini belirten Akan, hazırlanan 100 bin broşürün dağıtılacağını ifade etti.

Özcan Akan, yaptığı yazılı açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hakkında bilgi verdi. Akan, hastalığın ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı-kusma ve ishal şikâyetleri ile ortaya çıktığını kaydetti.

Hastalığın tedavisinin bulanmadığını ancak erken teşhisle başlayan tedavinin olumlu sonuçlar verdiğini kaydeden Akan, kenelerden korunmak için yapılması gerekenleri şöyle ifade etti:

"Kenelerin insanlara tutunması engellenmelidir. Bunun için tarla, bağ, bahçe ve hayvan otlatmaya giderken kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmeli, vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmeli ve pantolon paçaları çorabın içine konulmalıdır. Eve dönüldüğünde ise kollar, bacaklar, gövde, diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dâhil vücudun her tarafı ve elbiseler iyice kontrol edilerek kene olup olmadığına bakılmalıdır. Çocukların vücudu ve elbiseleri de anne babaları tarafından mutlaka kontrol edilmelidir. Hayvanların üstündeki kenelere çıplak elle dokunulmamalıdır. Veteriner hekime danışılarak hayvanlar keneye karşı uygun şekilde ilaçlanmalı ve böylelikle kenelerin çoğalması engellenmelidir."

KENENİN ÜZERİNİZE YAPIŞIRSA SAKIN KOLONYA DÖKMEYİN

Dr. Akan, vücuda kene yapışması halinde yapılması gerekenler konusunda şunları kaydetti: "Kene tutunması halinde çıplak elle dokunmadan bir kene kartı, eldiven, kâğıt mendil, bez, naylon poşet veya yaprak ile vakit geçirilmeden, kene ezilmeden, patlatılmadan hemen çıkarılmalı ve çıkarılan yer tentürdiyot ile temizlenmelidir. Kene çıkarılırken kenenin başı deri içinde kalsa bile hastalık açısından bilinen bir risk oluşturmamaktadır. Kene çıkarılamıyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek çıkarılması sağlanmalıdır. Keneye asla çıplak elle dokunulmamalı ve asla çıplak elle çıkarılmamalıdır. Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar az olur. Vücuda tutunmuş olan kenenin üzerine kolonya gibi herhangi bir madde dökmeyin, ateş ve sigara basmayın. Keneyi çıkardıktan sonra patlatmaya çalışmayın, uygun şekilde yok edin."

HALKI BİLİNÇLENDİRMEK İÇİN BROŞÜR DAĞITILACAK

Hastalık riskinin görüldüğü nisan-ekim aylarında halkın bilinçli davranması gerektiğinin altını çizen Akan, Bursa'da yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: "2012 yılında da Müdürlüğümüz tarafından ilimizde halkımıza yönelik eğitim çalışmalarına başlanmıştır. Bu kapsamda, özellikle kırsal bölgelerimiz ve dağ ilçelerimiz başta olmak üzere okul, halk eğitim merkezi, kahvehanelerde eğitimler düzenlenmekte, fabrikalarda eğitimler verilmektedir. Piknik alanlarında uyarıcı vinil afişler asılacaktır. Televizyon ve radyo spotları hazırlanmıştır. Vatandaşlarımıza yönelik uyarıcı 2 bin afiş ve 100 bin broşür hazırlanmış olup dağıtımına başlanacaktır."