Bursa'da, Devlet Hastanesi'ne tedavi için gelen vatandaşlar, en basit tıbbi malzemeleri bile kendileri alıyor.
Abone olUludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi ve Çekirge Devlet Hastanesi'ne tedavi için gelen vatandaşlar, çok basit tıbbi malzemelerini bile kendileri kendileri temin ediyor.
Hastaneye yatan hastalardan, ameliyat yaygısı, enjektör, sargı bezi, pamuk, test araç gereçleri, steril ameliyat kıyafetleri, serum gibi bir çok malzemeyi isteyen hastane yetkilileri vatandaşı zor durumda bırakıyor.
Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsündeki medikal firmalarından çok basit malzemeleri almaya gelen vatandaşlar, istenilen malzemelerin basitliği karşısında şaşkınlıklarını ifade ediyor. Ellerinde pamuk paketi, enjektör ve sonda ile tekrar Tıp Fakültesine dönen vatandaşlar, "Fakülte, geçen dönem trilyonlarca lira zarar edip, medikal firmalarından ihale ile malzeme alabilecek saygınlığı kalmadığı için basit malzemeleri bile vatandaşa aldırıp faliyet gösteriyor. Bizde hastamız ameliyat olmaz endişesi ile doktorlar ne istiyorlarsa onu alıp götürüyoruz. Başka çaremiz yok" diye konuştular.
Çekirge Devlet Hastanesi'nde tedavi gören hastaların yakınlarından da serum, ameliyat eldiveni, ameliyat ipliği gibi çok basit malzemeleri dahi dışarıdan temin etmeleri talep ediliyor. Bu uygulamanın ise hastane yönetiminin, daha ucuz olduğu için kötü malzemenin gelmesi sebebiyle hekimlerin risk almamak adına, hastalarından daha kaliteli ürünü kullanmak için talep ettikleri belirtiliyor. Ancak bu uygulamalar, en çok vatandaşları rahatsız ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na hastaneleri yazılı olarak şikayet etmeyen vatandaşlar, etik olmayan bu uygulamaların Bursa Valisi Şahabettin Harput'un takibi ile çözüm bulmasını istiyorlar.
Sosyal Güvenlik Kurumu uzmanları ise, hastanelerin bu şekilde ameliyat ve yataklı tedavide kullanılan pamuk, sonda, enjektör gibi basit malzemeleri dışarıdan satın aldırmalarının Sağlık Uygulama Tebligi'ne aykırı olduğuna dikkat çekerek, "Vatandaşlar hastanelerin bu haksız talepleri ile alakalı kurumumuza yazılı şikayet dilekçesi verirlerse, bu konuda inceleme başlatır, o kurumu ikaz ederiz. Bu taleplerin devam etmesi halinde ise, o kurumla olan sözleşmenin iptali dahi gündeme gelebilir. Ancak bu konuda SGK Sağlık İşleri Müdürlüğü'ne ulaşan yazılı bir şikayet sözkonusu değildir" dediler.
Bursa'da sadece Muradiye Devlet Hastanesi'nin yatan hastalardan hiçbir malzeme talep etmemesi, Sağlık Bakanlığı kurumları arasında bu hastanenin vatandaşlar tarafından tercih edilmesini gündeme getiriyor. Yüksek İhtisas, Şevket Yılmaz, Onkoloji Hastanelerinde kısmi olarak malzeme talebi olması, zaman zaman doktorların özel markalı ürünleri tercih ederek önce hastane yönetiminden alınamaz ise hasta yakınlarından talep etmeleri de vatandaşları zorluyor.
Diğer taraftan hastane satın alma birimleri de Sağlık İl Müdürlüğü'nün ortak alım yaparak fiyatı ucuzlatmak için planlandığı çerçeve alımlarının da sıkıntı meydana getirdiğini ifade ettiler. Çerçeve ihalede ildeki bütün hastanelerin toplam yıllık ihtiyaçları tespit edilip, firmalardan o malzeme ile alakalı en düşük fiyatı vermeleri isteniyor. Adetli satın almayı yakalamak için düşük fiyat veren firmalar, daha sonra münferit olarak hastaneler malzemeyi istediklerinte teslim etme imkanı bulamıyorlar. Bu durumda hastanelerin malzeme temininde ciddi sıkıntılara yol açıyor.
Bu arada, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimliği ve Çekirge Devlet Hastanesi Başhekimliği, vatandaşın sıkıntılarıyla alakalı görüşme taleplerini de geri çeviriyor.