BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Bursa'da filmlik miras savaşı

Bursa'da filmlerde yaşanan miras kavgalarının aynısı yaşandı. Bursalı Sabancı Ali Osman Sönmez'in mirası iki ayrı evlilikten olan iki oğlu arasında savaşa neden oldu.

Abone ol

Ölümünün ardından mirası iki ayrı evliliğinden dünyaya gelen iki oğlu arasında davaya neden olan tekstil imparatoru Ali Osman Sönmez'in hikayesi Bulgaristan'ın Mestanlı Kasabası'nda başladı. Simitçilikten holding patronluğuna yükselen Sönmez, 1923 yılında dünyaya geldi. 1943'te 2'nci Dünya Savaşı sürerken Türkiye'ye kaçak olarak girdi. Edirne'de bir liseye kaydolan Sönmez, beş ay sonra ülkeye yasadışı yollardan girdiği tespit edilince Bulgaristan'a geri gönderildi. Türkiye özlemi dinmeyen Sönmez, bir süre sonra Türkiye'ye Yunanistan üzerinden girmeye karar verdi. Bulgaristan'dan Gümilcine'ye geçen Ali Osman Sönmez, Halide isimli kıza aşık olunca Komotini Müftülüğü'nde evlendi. Bu evlilikten Kubilay ismini verdiği bir oğlu dünyaya geldi. Sönmez, 1944'te eşi ve oğlunu geride bırakarak ikinci kez Türkiye'ye girdi. Sınırda Sönmez soyadını aldı. Bir süre sonra eşi Halide, babası ve oğluyla Türkiye'ye giriş yaptı. Eşinin soyadını bilmediği için Enez soyadını seçti. Kubilay'ın da soyadı babasından farklı olarak nüfusa Enez olarak kaydedildi.

Simitçilikten holding patronluğuna

Eşi ve oğluyla İstanbul'da bir araya gelen Ali Osman Sönmez, Sirkeci'de simit satarak geçimini sağlamaya başladı. Ancak Sönmez, geçimsizlik nedeniyle bir yılın ardından eşi Halide'den ayrıldı ve oğlu Kubilay'la birlikte Bursa'nın İnegöl İlçesi'ne gitti. İkinci bir evlilik yapan Halide Enez üç yıl sonra vefat etti. Ali Osman Sönmez ise İnegöl TEKEL'de memur olarak çalışmaya başladı. İkinci evliliğini Necmiye Hanım'la yaptı ve bu evliliğinden Cemil ve Celal isimli iki oğlu daha dünyaya geldi. Ancak Cemil 1969 yılında bir hastalık sonucu hayatını kaybetti. Sönmez, bir süre sonra TEKEL'deki memuriyet işinden istifa edip tekstil işine girdi. Başarıları ardı ardına geldi. Tekstil sektörünün sayılı isimlerden biri oldu. 12 Ekim 2001'de Beykoz'da 75 yaşında vefat ettiğinde 27 şirketten oluşan dev bir holdingin sahibiydi. 25 yıllık aralıksız Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı'nı üstlenen Ali Osman Sönmez, 1995-1995 yıllarında DYP Bursa Milletvekilliği de yaptı, defalarca vergi rekortmeni seçildi.

Trilyoner babadan miras kol saati

Ölümünün ardından mirası kayıtlarda tek oğlu olarak görülen Celal Sönmez'e kaldı. Babasının yanında yıllarca işçi olarak çalışan ve SSK'dan emekli olan Kubilay Enez (61), Ali Osman Sönmez'in yasal evliliğinden doğmuş olmasına rağmen nüfus kaydında oğlu olarak gözükmediği için mirastan pay alamadı.

Holdingin başına geçen Celal Sönmez (52), ağabeyi Kubilay Enez'e miras olarak sadece babasının kol saatini gönderdi. Banka hesabına her ay 1500 YTL (1,5 milyar lira) para yatırdı. Kuşadası'nda mütevazi apartman dairesinde yaşayan Enez, olaya tepki göstererek hakkını yasal zeminde aramak için dava açtı.

Hukuk mücadelesini kazandı

Avukatları Hüseyin Demir ve Esin Demircioğlu aracılığıyla hukuk mücadelesi başlatan Kubilay Enez, önce babası Ali Osman ile annesi Halide'nin Gümülcüne'nin Komonti Müftülüğü'nde evlendiklerine dair belgeyi buldurdu. Ardından da nüfus kayıtlarının düzeltilmesi istemiyle Kartal 1.Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak baba adını 'Ali Osman', soyadını da 'Sönmez' olarak düzelttirdi. Kubilay Sönmez daha sonra kardeşi Celal Sönmez'in 2002 yılında çıkarttığı veraset ilamının iptali ismiyle Kartal 1.Sulh Hukuk Mahkemesi'ne müracat etti. Mahkeme, Kubilay ve Celal Sönmez kardeşlerin, Ali Osman Sönmez'in eşit paya sahip mirasçıları olduğuna karar verdi. Celal Sönmez'in itirazı üzerine dosya Yargıtay'a gitti. Dosyayı inceleyen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Celal Sönmez'in talebini reddetti ve karar 29 Aralık 2004 tarihinde kesinleşti. Böylece yaklaşık 2 milyar dolarlık mirasın iki kardeş arasında eşit olarak paylaşılmasının önünde hiçbir engel kalmadı.

Kardeşliğin kanıtı fotoğraflar

Davanın kazanılmasında en önemli dellilerden biri ise Ali Osman Sönmez'in ardından verilen ölüm ilanı oldu. Ünlü işadamının öldüğü 12 Ekim 2001 tarihinde Celal Sönmez, gazetelere aile adına verdiği ilanda, Kubilay ve kızı Nilüfer Enez'i oğlu ve torunu olarak gösterdi. Dava dosyasında ayrıca Kubilay ve kardeşi Celal'in birlikte büyüdükleri fotoğraflarla belgelendi.

Vasiyet kayboldu

Kubilay Sönmez'in avukatları son olarak Ali Osman Sönmez'in gerçek mal varlığının tespiti amacıyla geçtiğimiz aylarda Beykoz Sulh Hukuk Mahkemesi'nde 'terekenin tespiti' davası açtı. Dosyada, ünlü işadamının hazırladığı vasiyetnamenin de kayıp olduğu öne sürülerek bulunması istendi. Ayrıca Sönmez'in milletvekilliği döneminde TBMM Başkanlığı'na verdiği mal beyanı, tapu kayıtları, yurtiçi ve dışındaki banka hesapları, menkul ve gayrimenkullerinin sorulması talep edildi.

Dilekçede Celal Sönmez'in eşi Ümran Sönmez ile oğulları Ali Cem, Osman ve Cemil Sönmez'in bu şirketlerdeki tüm hisseleri üzerine ihtiyati tedbir kararı konulması talebinde bulunuldu.

ŞERİATIN KESTİĞİ PARMAK ACIMAZ

Celal Sönmez, davanın sonucunu 'Şeriatın kestiği parmak acımaz' şeklinde yorumladı. Sönmez, 'dünya ahiret ağabeyim' dediği Kubilay Sönmez'e mirastan pay verilmemesinin babasının hatası olduğunu savundu. Sönmez Holding'in şu an patronu olan Celal Sönmez, şunları söyledi: 'Babam ağabeyimi nüfusuna almayıp miras dışı bıraktı. Nedenini bilmiyorum. Bunun cevabını rahmetli babam bilebilir. Ölmeden önce benden ağabeyime ve ailesine ömür boyu bakmamı istedi. Bu nedenle aleyhimde dava açmasına rağmen her ay hesabına düzenli olarak para yatırıyordum. Ancak ağabeyimin avukatına sinirlenerek bir süre önce bu parayı vermeyi kestim. Hukuki olarak sonuçları bekliyorum. Şeriatın kestiği parmak acımaz. 1977'den öldüğü güne kadar babamla çalıştım. Tüm bunları babamla birlikte kurduk. Olayların buralara gelmesi hoş değil.'

PAYLAŞILAMAYAN 27 ŞİRKET

Ali Osman Sönmez, öldüğünde geride tekstilden, boyacılığa, medyadan, emlak ve turizme, inşaattan havayollarına kadar birçok alanlarda faaliyet gösteren 27 şirket bıraktı. Şirketlerden bazıları şunlar: 'Sönmez Endüstri Holding A.Ş., Sönmez Filament Sentetik İplik ve Elyaf, Bursa Hakimiyet Gazetesi, AS TV, Radyo S, Sönmez Havayolları, Sönmez Pamuklu, Sönmez ASF İplik Dokuma ve Boya, Sönmez Tekstil, Sönmez Konfeksiyon, Sönmez Bustaş Soğuk Depo İhracat ve Transport, Sönmez Gıda Turizm, Sönmez Petrol ve Sönmez Biltek Telekomünikasyon Hizmetleri. Bodrum'daki 5 yıldızlı Hotel BAİA da mirasa konu olan gayrimenkuller arasında.

HABER: Orhan YURTSEVER
KAYNAK: