BIST 10.343
DOLAR 32,66
EURO 35,10
ALTIN 2.447,11
HABER /  GÜNCEL

Bürokrasinin beli kırılacak

Hizmete giren Adres Kayıt Sistemi vatandaşa büyük kolaylık getirecek.

Abone ol

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Daire Başkanı Adnan Türkdamar, Adres Kayıt Sistemi'ndeki ana hedefin, vatandaşın günlük yaşamını daha da kolaylaştırmak olduğunu söyledi.

Türkdamar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında eylem planı hazırlanan ve 3 ay önce hizmete konan Adres Kayıt Sistemi'nin, günlük yaşamda birçok kolaylık sağlayacağını, bu kolaylıkların gelecekte belirgin olarak hissedileceğini belirtti.

Mernis Sistemi paralelinde kurulan Adres Kayıt Sisteminin, önümüzdeki aylarda kurumlarla paylaşıma açılacağını anlatan Türkdamar, şu bilgileri verdi: ''Sistemdeki ana hedefimiz, vatandaşın günlük yaşamını daha da kolaylaştırmak. Sistem, Türkiye'de yaşayan yerli ve yabancı vatandaşların adreslerinin kayıt altına alınıp, güncellenmesini içeriyor. Mernis, şu anda ülke genelinde 440 kurum tarafından paylaşılıyor. İnanılmaz kolaylıklar sağlıyor. Adres Kayıt Sistemi de aynı özellikte olacaktır. Birçok alanda kolaylıklar sağlayacak sistemin, eğitim çalışmaları devam ediyor.''

SİSTEMLE GELEN KOLAYLIKLAR...

Sistemin, adrese dayalı hizmet veren TEDAŞ, doğal gaz, su idareleri ve Telekom gibi kurumların işlerinde büyük rahatlama sağlayacağını belirten Türkdamar, vatandaşların özellikle ikametgahla uğraşma ve diğer evrak işleri yükünden kurtulacağını söyledi. Belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatları çalışmalarında da sistemden faydalanılabileceğine dikkati çeken Türkdamar, şöyle devam etti:

''Türkiye'de tüm belediyeler, yapı ruhsat işlemlerini eskiden elle yaparlardı. Artık, tüm Türkiye'de yapı ruhsatları, bu sistemden faydalanılarak verilebilecek. Belediyelerin bu anlamda bir görevi var. Sistemimiz ayrıca, coğrafi bilgi sisteminin de alt yapısını oluşturacak. Tam uygulamaya geçildiğinde, tapu kayıtlarının elektronik ortama aktarılması sağlanacak ve Türkiye'de coğrafi bilgi sistemine de geçilmiş olunacak.

Bu arada, özellikle Maliye, PTT gibi kurumların tebligatlarının ulaşımında yaşanan sorunlar da ortadan kalkacak. Elektronik ortamda güncel tutulan adresler sayesinde, binlerce lira kaynak israfı önlemiş olacak.'' Sistemde, tüm Türkiye'deki adreslerle ilgili veri tabanı oluşturulduğunu ve bu anlamda kayıtlarda sıkıntı yaşanabileceğini belirten Türkdamar, ''Özellikle tarım işçileri veya göçerleri de düşünerek, gerekli bölümleri sisteme koyduk. Onların kaydı da rahatlıkla yapılabilecek'' dedi.