Her yıl milyonların ziyaret ettiği türbe, tarihinin en kapsamlı restorasyonuna alınıyor. İşte yapılacak değişiklikler
Abone olHer yıl milyonların ziyaret ettiği türbe, tarihinin en kapsamlı restorasyonuna alınıyor
Hazreti Muhammed'in, Mekke'den Medine'ye hicret ettiği 622 yılında 7 ay boyunca evinde misafir olarak kaldığı Hazreti Halid Ebu Eyyüb El-Ensari'nin Eyüp'teki türbesi, restorasyona alınıyor. İstanbul'un manevi koruyucusu olduğuna inanılan, resmi tören ve ziyaretler sebebiyle Osmanlı hanedanının meşruiyetinin ve devamlılığının simgesi olan türbe, tarihinin en kapsamlı restorasyonunu geçirecek.
EŞYALAR TAŞINACAK
Fetih sırasında Fatih Sultan Mehmed'in isteği üzerine Akşemseddin tarafından kabri manevi keşifle bulunan ve 1458 yılında yaptırılan Eyüp Sultan Türbesi'ndeki kıymetli eserler, önce güvenli bir yerde korumaya alınacak. Ardından restorasyon başlayacak.
Yüksek manevi değere sahip, bütün insanların ilgi odağı olan türbe, restore edileceği 6 ay boyunca ziyarete kapalı olacak, bu süre içinde yalnızca dua penceresi açık kalacak. İstanbul Türbeler Müze Müdürü Hayrullah Cengiz, Eyüp Sultan Türbesi'nde bugüne kadar böyle kapsamlı bir restorasyon çalışmasının yapılmadığını söyledi.
ÇİNİYE ÇİMENTO!
Hayrullah Cengiz, Eyüp Sultan Türbesi'nin çinileriyle ilgili ciddi bir restorasyon çalışması yapılacağını belirterek şöyle konuştu:
"Türbede İznik, Kütahya, Tekfur Sarayı, Avrupa ve Yıldız Çini Fabrika-i Humayunu'ndan getirilen çiniler var. Daha önceki restorasyonlarda çinilerin içerisinde çimento kullanıldığını, bütünlemelerin yapılmadığını görüyoruz. Uzmanlar gerekli araştırmaları yapacak. Sonra çinilerin restorasyonuna başlanacak. Öyle sanıyorum ki buradaki en zor iş, çinilerin restorasyonu olacak. Çinilerin yanı sıra kubbedeki kurşunlar değiştirilecek. Metal, ahşap, taş ve derzlerdeki eksiklikler tamamlanacak."
ÇOK DEĞERLİ ESERLER VAR
Duvarlarında Sultan 1. Ahmed Han, Sultan 1. Mahmud ve Sultan 3. Selim Han tarafından yazılmış manzum kitabelerin yer aldığı Eyüp Sultan Türbesi'nde padişahlara ve ünlü hattatlara ait levhalar bulunuyor.
Türbede 3. Selim Han'ın çok güzel bir gümüş şebekesi var. 2. Mahmud'un kendisinin de hocası olan hattat Mustafa Rakım Efendi ile beraber yaptığı, sandukanın üzerindeki puşidesi (siyah örtü), 2. Abdülhamid'in kendi elleriyle yaptığı sedef kapı, 1. Mahmud'un Topkapı Sarayı'ndan getirdiği Peygamber Efendimizin ayak izi de türbede bulunuyor. Birçok hat ve levhalar ile zemzemiye ve kandiller de türbenin önemli parçaları.