BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,67
ALTIN 2.964,66
HABER /  GÜNCEL

Burası Afrika değil, Muş!

Serengeti'de göç eden hayvanları anlatan bir belgesel karesini hatırlatan bu görüntüler hiç de uzak değil...

Abone ol

Muş'un Üçdere köyünde, meraya götürülen büyükbaş hayvanlar, köprü olmadığı için Karasu Nehri'ni yüzerek geçiyor.

Köydeki besicilerden Sinan Güler, gazetecilere yaptığı açıklamada, hayvanlarını meraya ulaştırıncaya kadar büyük sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Güler, hayvanların nehirden geçirilerek karşıdaki merada otlatıldığını ifade ederek, "Akşam da yine hayvanlar nehirden geçerek ahırlara geliyor. İneklerden süt alamıyoruz. Bazen de suyun fazla olması nedeniyle akıntıya kapılan veya çamura batan hayvanlarımız telef oluyor" dedi.

Besicilerin de büyük sıkıntı yaşadığını anlatan Güler, şöyle konuştu:

"Nehirde geçeceğimiz yerlere variller koyduk, varillerin üzerine de tahta yerleştirdik. Bu yöntemle ilkel sallar yaptık. Nehirde iki taraf arasına tel çektik. Sallara bindikten sonra tele tutunarak, nehrin diğer yakasına geçiyoruz. Zaman zaman varillerin devrilmesi sonucu suya düşüp boğulma tehlikesi geçiren köylüler de oluyor."

800 BÜYÜKBAŞ HAYVAN HER GÜN KARŞIYA YÜZÜYOR

Üçdere Köyü muhtarı Ergün Güler ise her yıl olduğu gibi bu yıl da hayvanları Karasu Nehri'nden geçirmek zorunda kaldıklarını kaydetti.

Hayvanların bir bölümünün nehirden geçerken telef olduğunu belirten Güler, şöyle konuştu:

"Hayvanlarımız sudan geçtikleri için süt verimi yüzde 50 daha az oluyor. 130 haneli köyümüzde herkes geçimini hayvancılıkla sağlıyor. En az 800 büyükbaş hayvan, her gün aynı sıkıntıyı çekiyor. İneklerin memeleri çatladığı için sağımdan verim alınmıyor. Karasu Islah Projesi kapsamında yapılacak köprü, köyümüze bir kilometre uzaklıkta. Sayın Valimizden köprünün köyümüze yakın bir bölgeye yapılmasını istiyoruz. Eğer köprü yakın olursa köylüler rahatlayacak. Köyde hayvancılık geliri de artacak. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyoruz." Devlet Su İşleri (DSİ) 172. Teknik Muş Şube Müdürü Mehmet Yılmaz da Karasu Nehri Islah Projesi kapsamında, her 4 kilometre mesafede köprüler yapıldığını söyledi.

Yılmaz, "Köyün yakınındaki bölgeye köprü yapılacak. Bunun yanı sıra aynı bölgeye çevre yolu yapılıyor. Köylüler hayvanları çevre yolundan geçirerek, karşı tarafa götürebilecek. Böylece yılların sıkıntısı ortadan kalkacak. Bir köprünün maliyeti yaklaşık 1,5 milyon lira civarında. Her yere köprü yapmamız olanaksız" dedi.