BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  POLİTİKA

Bunu yapan vekil yandı!

AK Parti, Anayasa'dan önce Meclis'in İçtüzüğü'nün değişmesi için düğmeye bastı ve bakın hangi önerileri getirdi

Abone ol

AK Parti tarafından verilen TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifi'nin bu hafta Anayasa Komisyonu'nda ele alınması bekleniyor.

Tüzük değişikliği gerçekleşirse artık Deniz Fener'i soruşturmasına ilişkin iktidarı eleştiren muhalefet milletvekilleri Genel Kurul salonuna "fener" sokamayacak!

Teklif yasalaşırsa, Genel Kurul'un çalışma düzenini ve huzuru bozucu döviz, pankart ve materyal getirene kınama cezası verilecek. Teklifle vekillerin çalışma saatleri 15.00-19.00'dan, 14.00-20.00 olarak yeniden düzenlenecek

BİR MİLLETVEKİLİNE BEŞ DAKİKA KONUŞMA SÜRESİ

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:

Genel Kurul'da, grup önerisinde öneriyi veren gruptan bir milletvekili 5 dakikayı geçmemek üzere önerinin gerekçesini açıklayacak.

Komisyonlarda söz almada öncelik komisyon üyelerin olacak. Söz, istem sırasına göre verilecek. Komisyon Başkanı veya hükümet temsilcileri söz sırasına bağlı olmayacak.

KOMİSYON ÜYELERİ HER MADDE İÇİN BİRER DEĞİŞİKLİK ÖNERGESİ VERECEK

Komisyon üyeleri dışında kimse değişiklik önergesi veremeyecek ve oy kullanamayacak. Komisyon üyeleri her madde için ancak birer değişiklik önergesi verebilecek.

ÇALIŞMA SAATLERİ DEĞİŞİYOR

TBMM Genel Kurulu'nun 15.00-19.00 saatleri arasında olan çalışma süresi 14.00-20.00 olarak yeniden düzenlenecek.

Hükümet gündem dışı konuşmalara ancak on dakika süreyle cevap verebilecek.

YERİNDEN SÖZ İSTEYEN VEKİLE BİRER DAKİKA

Başkan, görüşülen gündemle ilgisi olmayan acil bir konu hakkında pek kısa bir sözü olduğunu belirten üyelere, bir birleşimde toplam süresi 10 dakikayı geçmemek üzere yerinden birer dakika konuşma izni verebilecek.

USUL TARTIŞMASINDA SÜRE AZALIYOR

Usul hakkında görüşmelerde beşer dakikayı geçmemek üzere lehte ve aleyhte en fazla birer kişiye söz verilecek. Mevcut uygulamada ise bu yolda bir istemde bulunulursa, onar dakikadan fazla sürmemek şartıyla, lehte ve aleyhte en çok ikişer kişiye söz veriliyor.

GENEL KURUL SALONU'NDA MATERYAL BULUNDURMAK YASAK

Genel Kurul'da söz kesmek, şahsiyatla uğraşmak, döviz ve pankart getirmek ve çalışma düzenini ve huzuru bozucu herhangi bir materyali Genel Kurul Salonu'nda bulundurmak ve bu türden hareketlerde bulundurma yasak olacak.

ÖNERGELER SADECE AYKIRILIK SIRASINA GÖRE OKUNACAK

Genel Kurul'da değişiklik önergeleri aykırılık sırasına göre okunacak işleme konacak. Mevcut uygulamada ise değişiklik önergeleri önce veriliş, sonra aykırılık sırasına göre okunup işleme konuluyor.

Genel görüşme önergelerinin Genel Kurul'da okunma işleminden vazgeçilecek bunun yerine verilen önerge ve özeti bastırılarak dağıtılacak. Araştırma önergelerinin Genel Kurul'da okunma işleminden vazgeçilecek bunun yerine verilen önergenin özeti bastırılarak milletvekillerine ulaştırılacak.

SIK SIK KARAR YETER SAYISI İSTENMEYECEK

İşaret oylamalarda karar yeter sayısının mevcut olup olmadığının tespiti, en az onbeş milletvekilinin ayağa kalkması veya yazılı istemde bulunulması halinde yerine getirilecek. Teklifin gerekçesinde, herhangi bir milletvekilinin çalışmaları aksatmak gayesi ile sık sık karar yeter sayısı istemesinin önüne geçilmesinin öngörüldüğü belirtildi.

GENEL KURUL'A DÖVİZ, PANKART, MATARYEL GETİRENE KINAMA CEZASI

Kınama cezası gerektiren durumların kapsamı genişletiliyor. Genel Kurula çalışma düzenini ve huzurunu bozucu döviz, pankart ve materyal getirmek kınama cezasını gerektiren haller arasında yer alacak.