Sağlak Bakanı Recep Akdağ özel hastanelerin acil servislerinde uygulanan prosedürlere ilişkin uyarılarda bulundu.
Abone olSağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, sosyal güvencesi olmayan acil hastalardan ücret alan ya da kabul etmeyen özel hastaneler ya da üniversite hastanelerine kapatma cezası dahil bir çok ağır cezai müeyyide uygulayacaklarını söyledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, partisinin Kadın Kolları Kongresi'ne katılmak üzere Milletvetkili Güldal Akşit'le Erzurum'a geldi. Hava Limanı'nda basın açıklaması yapan Bakan Akdağ, özel hastanelerin acil vakalarda vatandaşın geri çevirmemesini ya da ücret talep etmemesini istedi.
Acil vakaları çeşitli mazeretlerle geri çeviren, ücret talep eden hastanelere ağır yaptırımlar uygulayacaklarını işaret eden Bakan Akdağ, "Sayın Başbakanımızın genelgesiyle acil hizmete ihtiyaç duyan bütün hasta vatandaşlarımız bu hizmetlerini her hastaneden alacak. Mesela, bir vatandaşımız acil olarak hastalandı, Allah korusun kalp krizi, felç geçirdi çocuğu havale geçirdi ya da tansiyonu ileri derecede yükseldi, ağır sıvı kaybına maruz kaldı böyle bir hastamız Türkiye'nin neresinde hastaneye götürülürse götürülsün özel, üniversite ya da devlet hastanesi fark etmez. Sosyal Güvenlik Kurumu'yla anlaşma yapmamış hastane olması fark etmez derhal kendisine müdahale edilecek. Kendisine müdahale edilip ihtiyacı giderilecek.
EKİPMAN YOK DİYEMEYECEKLER
'Ekipmanım yok, doktorum yok almıyorum' demeye hiç bir hastanenin hakkı yoktur. Hasta hastaneye kabul edilir. Acil tedavisine başlanır o hastanenin tedavi imkanı yokta hastanenin kendisi 112 Sağlık Komuta Merkezini arayıp oranın koordinasyonu ile hasta gerekirse başka hastaneye nakledilir. Hasta sokağa terk edilemez. Bu şekilde ya da bu hasta ve yanındakilerden para talep edilemez. Bu esaslara uymayanlar ve yanlış yapan hastaneleri kapatma cezası dahil gerekli müeyyidelere tabi tutuyoruz. Vatandaş bunu bilmeli. Bazı özel hastaneler ilk müdahaleyi yaptıktan sonra bazı evraklar imzalatıyor. Vatandaşı hastaneye getiren sebep devam ederken para talebi hukuki değil. Hiçbir hastanenin buna hakkı yok. Örnek vereyim kalp kiriz şüphesiyle vatandaş acil tedavisi bittikten sonra yoğun bakımda devam eden tedavisi ya da çıktı sonra hasta odasındaki tedavisi o acil kapsamındadır para talep edilmez ya da ameliyatla kolu kıldığı için sonra komplikasyon çıktı, komplikasyon tedavisi de acil durum çerçevesindedir." dedi.
Bakan Akdağ, bu kararları net ifade eden bir genelgenin yarın Müsteşarı tarafından il valiliklerine gönderileceğine dikkat çekerek, "Vatandaş haklarını bilsin acil durumda vatandaşı mağdur bırakmamak bizim şiarımızdır, Sayın Başbakan'ın da talebi budur. Acil hastaların haklarını korumaya sonuna kadar devam edeceğiz. Vatandaşımızda acil olmadıkça acillere gitmesin" şeklinde konuştu.