BIST 9.516
DOLAR 34,55
EURO 36,01
ALTIN 2.988,00
HABER /  GÜNCEL

Bunu yapan insan olamaz

Kuşadası'na yıllardır yumurta bırakmayan Caretta Caretta'lar, yumurtalarını bırakmaya geldiler ama...

Abone ol

Kuşadası sahillerine yıllar sonra gelip yumurtalarını bırakan Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağaları, vatandaş ve hayvanseverler tarafından korumaya alınıp yuvaları şeritle çevrelendi. Ancak, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin iki kaplumbağayı başlarına sert bir cisimle vurarak öldürdüğü belirtildi.

Deniz kaplumbağalarını korumak için çaba sarf eden Kuşadası Kaymakamlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü, Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile vatandaşlar, iki yetişkin kaplumbağanın öldürülmesini tepkiyle karşıladı.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, bir hafta içerisinde iki kaplumbağanın başlarına vurularak öldürülmesine tepki göstererek, ''Uzun yıllar sonra Kuşadası sahiline yumurtalarını bırakan bu sevimli deniz canlıları hakkında vatandaşların bilgi sahibi olması için, Kaymakamlığı ve EKODOSD işbirliğiyle yumurtaların olduğu alana bilgilendirme tabelası diktik. Biz geldikleri için sevinirken, son 1 hafta içinde iki yetişkin bireyi başlarından almış oldukları darbe sonucu kaybettik" dedi.

Kuşadası Ömer Tatil Köyü önünde karaya vuran 50 kilogram ağırlığındaki ölü Carettayı incelediklerini anlatan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, şu açıklamayı yaptı:

"Yaptığımız incelemede Carettanın sağ ön yüzgecinde bir paragat misinasının sıkı bir şekilde sarıldığı ve ayağının neredeyse kopma derecesine geldiği görülmüştür. Carettanın başının üst bölümüne sert bir cisimle vurulduğu ve kafatasının kırıldığı aynı zamanda sol gözü ve yanak bölümünde tahribat olduğu gözlenmiştir. Geçen Temmuz ayında Güzelçamlı beldesi Eczacılar sitesi önünde denize atılan naylonları yutarak boğulan bir Caretta çıkarmıştık. Bugün yine aynı sitenin önünden 40 kg. ağırlığındaki ikinci bir Caretta ihbarı geldi. Carettanın başından aldığı bir darbe sonucu öldüğünü tespit ettik."

Carettaları kimlerin öldürdüğünü tespit etmenin çok zor olduğunu anlatan Sürücü, şöyle konuştu:

"Ancak, deniz adamlarının bu hassas deniz canlısına karşı duyarlı olmaları gerekir. Bunların da birer canlı oldukları, ancak denizden beslenebildikleri, nefes alma ihtiyaçları geldiğinde su yüzeyine çıkarak hava aldıkları kesinlikle unutulmamalıdır. Paragat iğnelerine ya da ağlara takılabilirler. Böyle bir durumda DKMP'a ve EKODOSD derneğine haber verildiği takdirde, bu canlıların hayatları kurtulabilir.

Carettalar deniz ekosistemi için çok önemli canlılardır. Denizdeki tüm denizanalarını temizlerler. Eğer onlar olmasaydı, insanlar denizanalarından denize giremezdi."

Nesilleri tehlike altında bulunan bu deniz canlılarının korunması için balıkçıların, deniz sporu yapanların, sürat teknesi ve jet ski kullananların ve denize çöp atanların dikkatli ve duyarlı olmaları gerektiğini anlatan Sürücü, şunları söyledi:

"Böylece sevimli deniz canlılarının hayatta kalmasını sağlayacaktır. Yumurtadan çıktıktan 25-30 yıl sonra cinsel erginliğe ulaşan carettaların, her 1000 yavrudan ancak 3-5 tanesinin erginliğe ulaşabildiği düşünüldüğünde, ölen bireylerin ne kadar önemli olduğu dikkatlerden kaçmamalıdır."

Bahattin Sürücü, ölen carettaların, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Aydın Şubesi Müdürü Mehmet Uzuner'den alınan izinle milli parka gömüldüğünü sözlerine ekledi.