Fotoğrafta bir uçaktan atılan bombayı görüyorsunuz. İşte bu silah attığı yeri yakıyor. Hatta ona kimyasal silah diyenler bile var.
Abone olİsrail "kendimi savunuyorum" yalanı altında Gazze'yi vurmaya devam ediyor. Üstelik İsrail tartışmalı bir silah kullanıyor. Düştüğü yeri yakan, kemikleri eriten "Ahtapot". Silahın 1980 yılından bu yana sivil halk üzerinde ya da sivil halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde kullanılması yasak. Ancak savaş yasak tanımıyor.
MİSKET BOMBASI MI?
İsrail uçaklarından atılan bombaların yüzlerce tarafa dağılması ilk önce akla "misket bombası"nı getirdi. Bilindiği gibi misket bombası kullanmak bir savaş suçu... Çünkü bomba içinde bomba olarak adlandırılan bu her bir misket bombasının içinde tam 202 küçük bombacık var. Patladığında her bombacıktan 2 bin şarapnel parçası çıkabiliyor ve 73 m. yarıçapındaki bir alana etki ediyor.
MİSKET BOMBASI DEĞİL AHTAPOT
Ancak bombanın daha sonra misket değil Ahtapot olduğu anlaşıldı. Ahtapot'un da misketten aşağı kalır yanı yoktu.
İsrail hava kuvvetlerine bağlı savaş uçakları, vurulacak hedeflerin yakınına önce "beyaz fosfor mermisi" atıyor. İsrail’in "hedefi aydınlatmak veya gizlemek" amacıyla iki yıl önce Lübnan’da da kullandığı mermiler tartışma yaratmıştı.
KİMYASAL SİLAH GİBİ ETKİ EDİYOR
Düştüğü yeri yakan mermilerin "kimyasal silah" kabul edilip yasaklanması gerektiğini öne sürenler var. Çünkü fosforun etkisiyle yanma başladığında hiçbir şey fayda etmiyor. Ne su, ne köpük yangını söndüremiyor. Kemikleri dahi eritiyor. Normalde alçak irtifadan bırakılan fosfor mermilerini İsrail ordusunun iki gündür yüksek irtifadan bırakması da, yeni bir taktiğe işaret ediyor olabilir. Bu silahın, ses bombaları ve duman bombaları gibi psikolojik bir etkisi de bulunuyor.
Silahın 1980 yılından bu yana sivil halk üzerinde ya da sivil halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde kullanılması yasak. Ancak savaş yasak tanımıyor.