Bunlar kadın sağlığını tehlikeye atıyor
Kadın hastalıkları ve doğum konusunda inanılan bazı mitler mitler vardır. pek de sorgulanmaz, inanılır. bunun altında çoğu kez kültürel baskılar, bilinmeyene karşı uzak kalarak korunma güdüsü yatar. bilinçli yapılan veri çarpıtmaları da eklenince gebelikten menopoza kadın sağlığı olumsuz yönde...
Kadın hastalıkları ve doğum konusunda inanılan bazı mitler mitler vardır. Pek de sorgulanmaz, inanılır. Bunun altında çoğu kez kültürel baskılar, bilinmeyene karşı uzak kalarak korunma güdüsü yatar. Bilinçli yapılan veri çarpıtmaları da eklenince gebelikten menopoza kadın sağlığı olumsuz yönde etkileniyor.
Örneğin “Havaalanında X- ray’dan geçti, düşük yaptı” “Hamileyken canı erik çekmiş; yiyememiş, bebeği sakat doğdu” “Yıllarca doğum kontrol hapı kullandığım için erken menopoza girdim” “Her 2 dakikada bir kadın, rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor”
Bunlar kadın hastalıkları ve doğum konusunda, halk arasında doğru bilinen yanlışlardan sadece bir kaçı, liste böylece uzayıp gidiyor. İşte kadın hastalıkları ve doğum konusunda doğru bilinen yanlışları Prof. Dr Sedat Kanadalı şöyle sıralıyor:
“Gebelikte jinekolojik (vajinal) muayene yapılması düşüğe yol açar.”
Hamilelik döneminde vajinal muayane ve ultrason yapılmasının böyle bir etkisi yoktur. Gebelikte de rahim ağzına bakılmalı, smear kontrolu yapılmalı, vajinal enfeksiyon yönünden kontrol gerçekleştirilmeldir. Çok erken gebelikler ancak vajinal ultrasonografi ile görülebilir, dış gebelik ekarte edilebilir. Düşük sebeplerinin en büyük sebebi bebeğe ait sakatlıklardır, vajinal muayane bunu etkilemez.
“Perde asmak, uzanmak, ağır bir şey kaldırmak düşüğe yol açar.”
Gebelikte düşük sebepleri arasında bu durumlar söz konusu değildir, düşük daha çok bebeğe ait anormalliklere bağlıdır.
“Gebelikte diş tedavisi yapılmaz.”
Gebelikte her türlü diş tedavisi yapılabilir, gerekirse uyuşturucu ile diş tedavisi, dolgu yapılabilir; hatta istenirse uygun şartlarda diş röntgeninin çekilmesine izin verilebilir.