Bundan sonra uzay marulu yiyeceğiz
ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Dünya’nın 400 km üzerinde sebze yetiştirmeye hazırlanıyor.
Abone olİNTERNET HABER- NASA, Uzay’da sebze yetiştirmeyi amaçlayan proje için kolları sıvadı. Dünya’nın yaklaşık 400 km üzerinde gezinen Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) özel bir ekip gönderecek olan NASA, yıl sonunda uzay sebzeleri yetiştirmeye başlayacak.
Vegetable Production System (VEGGIE) projesi kapsamında UUİ’ye gönderilecek astronotlar, ilk denemelerinde altı tane marul yetiştirecek. 28 gün boyunca pembe LED ışıkları altında büyüyecek olan marullar, bu sürenin sonunda hasata hazır olacak.
Mashable sitesinin haberine göre, NASA’nın marul projesine ilham veren kişi, UUİ’de geçmişte iki defa görev yapmış olan ABD’li asronot Donald Pettit. Pettit, uzay istasyonundaki denemelerinde bir kez bakla yetiştirmeyi başarmıştı.
YENİ SEBZELER BÜYÜTÜLECEK
NASA, VEGGIE projesi kapsamında hemen uzay sebzesi üretimine geçmeyecek. İlk hasatlar Dünya’ya gönderilecek ve burada bakteri ve hijyen açısından analizlerden geçecek.Uzay marulu denemesi başarılı olursa, bir sonraki denemede turp ve bezelye gibi sebzelere geçilecek. İleriki aşamalarda ise patatesten, astrıonotlar için daha büyük önem taşıyan tahılların yetiştirilmesi aşamasına geçilecek. Her sebze ve tahıl ürünü ise farklı bir ilgi istediği için denemeler titizlikle yapılacak. Örneğin patates büyütmesi ve saklaması kolay olsa da, buğday yetiştirme ve kullanma aşamasında ekstra donanım gerektirecek.
Uzay görevleri ve gelecekteki uzun yolculuklar için 3D yazıcılardan çıkan yiyecekleri kullanmayı düşünen NASA, VEGGIE projesinde yakın gelecek için tasarruf sağlamayı öngörüyor.
Dünya’dan UUİ’ye yarım kilo gıda göndermenin maliyeti bugün 10 bin dolar civarında.