BIST 9.949
DOLAR 35,15
EURO 36,68
ALTIN 2.977,44
HABER /  DÜNYA

Bunaltıcı sıcağın nedeni gökdelenler’’

İTÜ Meteoroloji Mühendisliğinden Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul’daki bunaltıcı havaya şehrin kuzeyine yapılan gökdelenlerin neden olduğunu be...

Abone ol

İTÜ Meteoroloji Mühendisliğinden Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul’daki bunaltıcı havaya şehrin kuzeyine yapılan gökdelenlerin neden olduğunu belirterek, “İstanbul’un bütün kuzeyi kaplanmış değil ama gene de büyük bir kısmında ilk gelen rüzgar bu engele çarpıyor. Böyle bir durumda 30 kilometre hızla esen bir rüzgar şehir içerisinde 10-15 kilometreye kadar düşüyor. Buradaki rüzgar hızı azaldığı için bunaltıcılık hissettiğimiz sıcaklığın oluşmasına neden oluyor” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği’nden Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul’daki bunaltıcı havaya şehrin kuzeyine yapılan gökdelenlerin neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Şen, Ağustos ayı boyunca sıcaklığın düşmediğini belirterek, “Bunun çeşitli nedenleri vardır. Bunların çeşitli nedenleri vardır; güneşteki patlamalar, iklim değişikliği ve deniz yüzeyindeki sıcaklığın artması. Bunun yanında lokal olarak da şehirlerin kendi klima özellikleri vardır. Bu özelliklerin etkisi de bu sıcaklığı yükseltti. İstanbul olarak düşündüğümüz zaman tabi çok büyük bir şehir. 17-18 milyon nüfusa sahip olan bir şehir. Böyle olunca da tabii binalaşma, şehirleşme alabildiğine yürüdü. Bunun yanında da gökdelenler olmazsa olmazıdır. Yalnız mega kentlerdeki bu gökdelenler bu şehirlere iklimsel olarak zarar veriyor. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Onun için büyükşehirler kurulurken bu gökdelenlerin etkisi göz önüne alınır, ona göre dizayn edilir. İstanbul’da maalesef bu yapılamamış. İstanbul’un gökdelenleri de İstanbul’un kuzey doğusunda kurulmuş vaziyette” dedi.

’’BUNALTICI HAVANIN NEDENİ, GÖKDELENLER’’
Bunaltıcı havaya şehrin kuzeyine yapılan gökdelenlerin neden olduğunu belirten Şen, “İstanbul’un bütün kuzeyi kaplanmış değil ama gene de büyük bir kısmında ilk gelen rüzgar bu engele çarpıyor. Çarptığı zaman yön değiştiriyor, yön değiştirdiği zaman da hızı kesiliyor. Böyle bir durumda 30 kilometre hızla esen bir rüzgar şehir içerisinde 10-15 kilometreye kadar düşüyor. Buradaki rüzgar hızı azaldığı için bunaltıcılık hissettiğimiz sıcaklığın oluşmasına neden oluyor” diye konuştu.

“RÜZGAR TÜNELLERİ AÇILMASI LAZIM”
Gökdelenler dizayn edildiğinde rüzgar tünellerinin de açılması gerektiğini belirten Orhan Şen şunları söyledi;
“Bu gökdelenler yapılırken dizayn edilirken, ona göre yapılması lazım. Ona göre bu bölgelerde şehrin hakim rüzgarın olduğu bölgelerde rüzgar tünelleri gibi caddeler açılması lazım. Gökdelen yeri seçilirken çok dikkat edilmesi lazım. Şehrin güneyine yani İstanbul ‘un güney kesimlerine yapılması lazım. İllaki kuzey bölgelere yapılıyorsa rüzgar tünelleri gibi yapılıp dizayn edilmesi lazım.”
(İHA)