Doğalgazın kesilmesinden en fazla zarar gören ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Bulgaristan'da kriz giderek büyüyor.
Abone ol Ukrayna ile Rusya arasındaki anlaşmazlık yüzünden Rus doğal gazının kesilmesinden en fazla zarar gören ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Bulgaristan'da kriz giderek büyüyor.Başbakan Sergey Stanişev'in, Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını yapan Çek Cumhuriyeti;nin Başbakanı Mirek Topolanek'i arayarak Bulgaristan'ın uğradığı zararların en azından bir bölümünün karşılanması için AB'den para yardımı istediği bildirildi.
Bakanlar Kurulu basın merkezinden yapılan açıklamada, Pazartesi günü Brüksel;de bir araya gelecek AB ülkeleri enerji bakanları toplantısında, Bulgaristan;ın durumunun ele alınacağı ve AB;nin finansal krizle mücadele amaçlı ayırdığı 5 milyar Avronun bir miktarının Bulgaristan;a yardım olarak verilmesi konusunun gündeme geleceği belirtildi. Başbakan Sergey Stanişev'in istediği yardımın büyük bir bölümünün Bulgaristan doğal gaz ağının Romanya ve Yunanistan'ın doğal gaz ağlarına bağlanması için kullanılacağı açıklandı.
ENERJİ KISINTISI SÜRÜYOR
Rus doğal gazının kesilmesinin ardından Bulgaristan'ın başlattığı enerji kısıntıları devam ediyor. Tedbirler çerçevesinde Başkent Sofya;da çok sayıda okul ve çocuk yuvasında tatil ilan edilirken, sokak lambaları ve yılbaşı ışıklandırmaları kapatıldı. Belediye Başkanı Boyko Borisov, belediye ulaşım araçlarında tasarruf amacıyla kaloriferin kesilmesi talimatını verdi.
Bulgaristan Çevre Bakan Yardımcısı Atanas Kostadinov, ülkedeki merkezi ısıtma sisteminde doğal gazdan petrole geçilmesi sonucu hava kirliliğinde ciddi artışlar görülebileceğini açıkladı. Kostadinov, hava kirliliğinin vahim boyutlara ulaşmaması için ise büyük şehirlerde motorlu araçların trafiğe çıkmalarının yasaklanabileceğini bildirdi.
Kostadinov, Avrupa Birliği;nin uyguladığı titiz çevre kirliliği kriterleri konusunda geçici olarak esneklik gösterileceğini ve kriz atlatılana kadar çevreye zarar veren ısıtma sistemlerine ceza kesilmeyeceğini belirtti.
İFLAS KORKUSU
Bulgaristan İşverenler ve Sanayiciler Konfederasyonu (KRİB) Başkanı Evgeni İvanov ise doğal gaz krizi yüzünden çok sayıda sanayi tesisinde iflas korkusunun yaşandığını bildirdi.
İvanov, doğal gazla çalışan sanayi tesislerinin, üretim kapasitelerini zorunlu olarak asgariye indirdiğini belirterek, sektörün bu yüzden günlük 500 milyon leva (250 milyon avro) zarar ettiğini öne sürdü. Bulgaristan'da metal, kimya, seramik çimento, bira ve ekmek fabrikalarının büyük bir bölümü doğal gazla çalışıyor.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Petar Dimitrov da, doğal krizi yüzünden sanayicilerin, sadece üretimlerinin düşmesi sonucu zarar görmediklerini, pazarlarını da kaybetme tehdidi ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Dimitrov, zarar gören sanayicilere krizin sona ermesinin ardından Avrupa Komisyonu'nun yardımı ile Rus Gazprom şirketinden tazminat talep etmeleri çağrısında da bulundu.
PARLAMENTO, TATİLİNİ KISALTTI
Bu arada, doğal gaz krizi, parlamentonun 25 günlük yılbaşı tatilinin kısalmasına da neden oldu.
İktidardaki Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) talebi üzerine parlamento başkanlığı, parlamentonun, 14 Ocak'taki tatil sonunu beklemeden 12 Ocak günü toplanmasına karar verdi.
Parlamentonun ilk genel oturumunda Bulgaristan hükümetinden, doğal krizinin son durumu ile ilgili değerlendirme isteneceği açıklandı.