BIST 9.577
DOLAR 34,00
EURO 37,82
ALTIN 2.821,68
HABER /  DÜNYA

Bulgaristan'da ırkçı gerilim sürüyor

Bulgaristan'da Romanlar Kralı olarak bilinen Kiril Raşkov'un çevresinin iki gencin ölümüne neden olan faaliyetleri ile başlayan ırkçı protesto eylemleri devam ediyor.

Abone ol

Bulgaristan'da Romanlar Kralı olarak bilinen Kiril Raşkov'un çevresinin iki gencin ölümüne neden olan faaliyetleri ile başlayan ırkçı protesto eylemleri devam ediyor. Başkent Sofya'da aşırı milliyetçi ATAKA partisi taraftarı 200 kişi Cumhurbaşkanlığı önünde toplanarak Roman, Türk ve Müslümanlar karşıtı sloganlar attı.

Bulgaristan Ulusal Birliği (BNS) partisinin organizasyonunda yaklaşık 2000 kişi ırkçı hakaretler içeren sloganlar atarak başkent Sofya'nın ana caddelerinde yürüyüş yaptı.

Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı protestolar sırasında üzerinde kimlik belgesi olmayan ve ırkçı söylemlerde bulunan 35 kişi gözaltına alındı.

Akşam saatlerinde Parlamento önünde toplanan ve aralarında içkili kişilerin bulunduğu yaklaşık 1000 genç hükümetin istifasını talep ederek attıkları sloganlar ile ülkedeki etnik azınlıkları aşağılamaya çalıştılar.

Sofya'nın yanı sıra diğer bazı büyük kentlerde düzenlenen benzer protestoların tümü olaysız geçerken, İçişleri Bakanlığı kamu düzeni korumak üzere
gerekli önlemleri almaya hazır olduğunu bildirdi.

Ülke genelinde harekete geçen ırkçı grup ve örgütlerin eylemlerinin ana hedefi olan Roman azınlığı temsilcileri ise Sofya, Vratza ve daha bir çok kente vatandaşlara çiçek ve sevi şiiri içeren broşürler dağıtarak milliyetçilere yanıt vermeye çalıştılar.

MGK toplantısında konuşuldu

Bulgaristan;da 23 Eylül;de iki gencin ölümü ile yükselmeye başlayan milliyetçilik ve ırkçılık hareket dalgası yüzünden Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov
Milli Güvenlik Kurulu'nu toplantıya çağırdı.

Ülkedeki etnik huzuru ve ona meydan okuyan milliyetçi-ırkçı hareketlerin masaya yatırıldığı bildirilen toplantı sonuçlarını açıklayan Pırvanov, "etnik modeli tartıştık" dedi.

Cumhurbaşkanı Pırvanov, önümüzdeki günlerde toplum tarafından son eylemlerin ana nedeni olarak gösterilen Kiril Raşkov gibi, aniden zengin olan birçok kişinin mali durumunun araştırılacağını bildirdi.

Bulgaristan;da etnik gerginliğinin artma riski göz önünde bulunduran Pırvanov, "Umarım görüşmelerimiz yararlı sonuç verir" diye konuştu.

Toplantıya katılan Başbakan Boyko Borisov da, sokaktaki eylemcilerin taleplerinin büyük bir bölümünü "kabul edilemez olarak" nitelendirdi.

Ülkede yıllar öncesi kaldırılmış olan idam cezasının yeniden uygulanması ve silah kullanım rejiminin hafifletilmesi gibi taleplerde bulunan ATAKA partisini ima ederek, "Böylesi taleplerin uygulamaya getirilmesi için 2007 yılından bu yana üyesi olduğumuz Avrupa Birliği;nden çıkmamız gerek" dedi.

Borisov, sokaklarda yürüyen protestocuların ülkede süren yerel ve cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası ortamında aklına gelen her şeyi politik malzeme olarak kullandıklarını da söyledi.

Toplantıya katılan Güçlü Bulgaristan için Demokratlar (DSB) lideri ve eski başbakanlardan İvan Kostov, yapılan örüşmelerin masaya yatırılan konudan uzak kaldığını söyledi. Kostov, amacına ulaşamayan toplantı, ülkede tırmanan etnik gerginliğin nedeni ve onu engelleyebilecek önlemlere değmedi" diye konuştu.